Sport

Vettel az éjszaka ura - Formula 1, Szingapúri Nagydíj

2012. 10. 01. • Szerző: Noble
Vettel az éjszaka ura - Formula 1, Szingapúri Nagydíj

Igazi különlegességnek számít Szingapúr a Formula-1 világában, hiszen villanyfényben futnak a versenyzők a szűk, városi pályán. Az eddigi futamok során mindig volt dolga a Safety Carnak, ez most sem történt másképp.

 

A pole pozíciót az év végétől a Mercedeshez távozó Lewis Hamilton szerezte a meg. Mellőle Maldonado, mögüle Vettel rajtolhatott. Majd Button, Alonso di Resta, Webber, Grosjean és a két Mercedes következett.
Sima rajtot követően harcolhatott a mezőny a pozíciókért, bár sokan levágták az első sikánt, komolyabb baleset nem történt. Vettel és Button is megelőzték Maldonadot, és Hamilton után eredtek, mögöttük a sorrend nem változott. Felipe Massa esélyei elszállni látszottak, mert már az első körökben a boxba hajtott, majd a futam folyamán még párszor, többször, mint a riválisok. De már ők is elkezdtek szállingózni a boxba a 10. kör környékén, a Red Bullokkal az élen. Vettel a kiállás után őrült tempóba kezdett, sorra előzött és futotta a leggyorsabb köröket. Ez arra volt elég, hogy közel maradjon Hamiltonhoz, és leszakítsa az üldözőket. Hátul kezdtek feljönni a spórolás művészei, jelen esetben Hülkenberg és Perez. Majd a futam lassan folydogált tovább, állandó jelenet volt, hogy Raikkonen üldözi Schumachert, többször is a finn elé került a Mercedes hátulja. Az első 5 sorrendje nem változott, egészen a 23. körig, mikor Hamilton autója lelassult. A McLaren váltója üresben ragadt, és a versenyautó lassan kivánszorgott a pálya szélére. Ezzel Hamtilon még távolabb került egy esetleges bajnoki címtől.
 A sisakmániás Vettel vette át a vezetést, aki ide is új festéssel készült, sőt most még LED izzók is villogtak bukóján. A második kiállásokra Rosberg tartogatott spórolós taktikát, és egész a 4. helyig kúszott fel, mikor Karthikeyan hozta a formáját, falnak vágta a HRT-t és a futam során először beküldték a Safety Cart. A mezőny maradéka rohamtempóban a boxba hajtott, a Safety Car mögött a sorrend: Vettel, Button, Alonso, di Resta, Hülkenberg, Webber, Perez, Rosberg, Grosjean, Maldonado. Egy igen hosszú biztonsági autós szakasz után indult újra a futam, bár Button majdnem belerohant az előtte nagyot fékező Vettelbe. A száguldás így sem tartott sokáig, a meginduló csaták hevében, melyekben sokan majdnem a falon végezték Schumacher mélázott el, és torpedózta meg Vergne autóját. A német a következő futamot tíz hellyel hátrébbról kezdi majd. A Safety Car viszont jött megint. Ezek után kérdéses volt, hogy képesek-e a versenyzők a távot a 2 órás időlimit alatt teljesíteni.
 Az újabb újraindítás után újabb parázs csaták következtek, senki nem emlékezett már a futam első laposabb felére, inkább nézte, a két Lotust fej-fej mellett haladva csatázni kanyarokon át vagy Felipe Massa csodálatos mentését, mikor Bruno Senna figyelmetlenségében rátolta őt a falra, Massa mégis visszahozta egyenesbe a kitörő Ferrarit és megelőzte honfitársát, mindezt olyan 150-es tempónál, féktávon. Vettel újrakezdte előnye kiépítését Massa pedig szárnyakat kapott, és már pontszerző helyeken járt a borzalmas futamkezdet után. Közben a két Lotus még mindig csatázott, végül Grosjean és külső íves előzéssel döntötte el kettejük sorát, legalábbis amíg Raikkonen vissza nem előzött. Ekkor már mindenki azt latolgatta, hány kört hagynak még a szervezők lefutni. Hátrébb még a Sauberek szolgáltattak izgalmakat, Perez egy egészen új első szárny dizájnnal futotta utolsó köreit, miután találkozott Hülkenberggel. Kobayashinál a szárnyigazítás már balul sült el, mégpedig bal hátsóul. A Sauber új szárnyért, a Force India új gumiért gurulhatott a boxba utána. Ezalatt Webber megelőzte Perezt, de pályán kívül, ezért futam után 20 másodpercet hozzácsaptak az idejéhez.
Vettel nyert, idei második győzelmét aratva, mögötte Button, majd Alonso futott be. Aztán di Resta, Rosberg, Raikkonen, Grosjean, Massa, Ricciardo, Webber, de az ausztrál büntetése miatt Perez lett a tizedik. Alonso még mindig vezet 29 ponttal a bajnokságban, immáron Vettel előtt, a németet Raikkonen követi, 16 ponttal lemaradva. A következő futam korán kelős lesz, október 7-én, Japánban, Suzukában, magyar idő szerint reggel 8 órakor.
 
Ha érdekel a forma1, és a sport világa, lájkold Facebook oldalunkat, ahol elsőként értesülhetsz híreinkről:
https://www.facebook.com/pages/Journality-Sportmánia

 


Szerző:
Noble
Vác
Férfi
1993
Követem
Michelisz és Huff a bajnokok – WTCC, Macau
A Lotus és a Jégember diadala – Formula-1, Abu Dhabi Nagydíj
Tavalyi formájában a Red Bull – Formula-1, Indiai Nagydíj
Vasárnapi gokartozás – WTCC Japán
A pálya változik, de Vettel nyer és vezet – Formula-1, Koreai Nagydíj
Vettel Suzukában is megállíthatatlan – Formula 1, Japán Nagydíj
Vettel az éjszaka ura - Formula 1, Szingapúri Nagydíj
Sivatagi show – WTCC USA
Hamilton örömével Európa búcsúzik - Formula-1, Olasz Nagydíj
Újrakezdés tömegbalesettel – Formula-1, Belga Nagydíj
Váci Világi Viharom
Hamilton életben tartotta reményeit – Formula-1, Magyar Nagydíj
Távozik a Chevrolet, de még tarol – WTCC Brazília
Alonso bajnoki babérokra tör – Formula-1, Német Nagydíj
Webber a győzelemig óvta a gumikat – Formula-1, Brit Nagydíj
Superstars a Hungaroringen!
Fergeteges búcsú Valenciától – Formula-1, Európa Nagydíj
Csoportbontás a foci EB-n
Az Audi nyert, Davidson megsérült
Nyolcvanadszor is Le Mans
A hetedik te magad légy! – Formula-1, Kanadai Nagydíj
Mint a képregényben – WTCC Portugália
Sonata Arctica – Stones Grow Her Name
Webber a hatodik győztes! – Formula-1, Monacoi Nagydíj
Defektes derbi – WTCC Ausztria
Narancssárga-feketébe öltözött a Hungaroring – WTCC Magyarország
Tarquini széttörte a magyar álmokat - WTCC Szlovákia
Visszatértek! - Új stúdióalbum a Dragonforcetól
Vettel újra az élen Bahreinben
Kis Mercedes-sztori
Hatból hat! – WTCC Marokkó
A Seat hazájában is a Chevrolet az úr – WTCC Valencia
Játék, függőség nélkül?
Formula 1, avagy a maláj esőtánc

« Előző cikk
Következő cikk »
Drift Bajnokokat avattak a tököli reptérenDrift Bajnokokat avattak a tököli reptéren
2012. szeptember 23.-án, Tökölön összegyűltek a drifterek, hogy bajnokot avassanak a 2012. évi Hell Energy Drift Bajnokság ...
Sivatagi show – WTCC USASivatagi show – WTCC USA
Sok szünet között egy újabb WTCC futam került lebonyolításra, először az Amerikai Egyesült Államok területén, Sonomában, ...

Legnépszerűbb cikkek »

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: