Itthon/Világ

Vitézavatás 2013: Beszámoló

2013. 09. 18. • Szerző: NSI16
Vitézavatás 2013: Beszámoló

A Lovagrendek Nemzetközi Állandó Bizottsága (I.C.O.C.) által elismert Vitézi Rend ünnepélyes Vitézavatást tartott 2013 szeptember 14-én a budapesti Jézus Szíve templomban. Erre a nemes eseményre volt szerencsém ellátogatni, és mondhatom, igazán különleges élményben volt részem.

Ha azt mondom, Vitézavatáson jártam, könnyen előfordulhat, hogy értetlenséget tapasztalhatok a hallgatóság részéről. Mit jelent az , hogy vitéz, miért is kell őket avatni és hogyan fér ez meg 2013-ban a XXI. századi modern világunkban? Kezdjük az alapoktól: A vitézavatás a több mint 800 éves hagyománnyal rendelkező vitézség nagy napja, mikor az 1920-ban alapított Vitézi Rend új vitézeket fogad soraiba ünnepélyes keretek között. De mi is az a Vitézi Rend? A közel száz évvel ezelőtti alapításkor a Vitézi Rend megfogalmazott célja „utódaikban is jutalmazni és az ország hűségében megtartani mindazokat, akik a világháborúban és a forradalmak alatt egyéni vitézségük és nemzeti érzelmükkel kitűntek; érdemeik méltánylásával ápolni a hazai erényeket és egyúttal állandó értékű nemzetvédelmi szervezetet teremteni úgy a kívülről jövő, mint a belső romboló erők újbóli forradalmi kísérleteivel szemben.”
 
Ahhoz, hogy valaki a hierarchikusan felépülő Vitézi Rend tagja lehessen, a világháborúk során elnyert, a viselt honvédségi állománycsoportjához igazodóan meghatározott fokozatú kitüntetéssel (I. osztályú, II. osztályú ezüst Vitézségi Érem, Arany Vitézségi Érem….) kellett rendelkeznie, ezen túlmenően büntetlen előélettel és példamutató életvitellel kellet mindennapjait élnie az illetőnek. Aki megfelelt a feltételeknek, a Vitézi Rend tagjává válhatott, amely a tradicionális külsőségek között megtartásra kerülő Vitézavatás keretén belül valósult meg. Az avatandókat egyesével szólították, a vitézek vezetője, a főkapitány pedig az avató karddal megérintve a fél térdre ereszkedő jelölt vállát, „Vitézzé avatlak” kijelentéssel az illetőt a Vitézi Rend tagjává avatta. Ezt követően a felavatott vitéz jogosulttá vált a „vitéz” előnév használatára, és a „nemzetes úr”, felesége pedig a „nemzetes asszony” megszólításokra. A Vitézi Rend tagjai kisebb méretű földbirtokot is kaphattak, állami állásokra jelentkezés estén pedig előnyt élveztek a felvételi eljáráson.
 
A II. világháborút követően sok 1920-1945 között alapított szervezethez hasonlóan Vitézi Rend-et is feloszlatták, ám a külhonban a vitézek tovább folytatták hagyományőrző tevékenységüket. 1990 után, az újból szabad Magyarországon a Vitézi Rend immáron a megváltozott jogszabályi környezethez igazodva újjá éledt, később az Európai Unióban is hivatalosan regisztrálták. A vitézek a már említett hagyományőrzésen túlmenően kiemelt feladatuknak tekintik a két világháború hőstetteinek archiválását, a hősök felkutatását, hadisírok ápolását, megemlékezések és történelmi előadások szervezését, a Rend idős és elesett tagjainak támogatását, emléktáblák és emlékművek állítását,valamint a hadisírgondozást is.
 
Évente egy alkalommal a Vitézi Rend új tagokat avat, mely hagyományosan a történelmi egyházak képviselői jelenlétében történik. Idén a Jézus Szíve jezsuita templom adott otthont a vitézek legnagyobb ünnepének, melynek során az újonnan avatásra kerülők a Rend vezetői, tagjai, a történelmi zászlók és a Szent Korona hiteles másolata előtt esküt tettek az erkölcsös vitézi életre, majd egyenként járultak a Vitézi Rend rangidős tisztségviselője elé, hogy vállukat az avató pallossal megérintse, és ezáltal a Rend tagjává váljanak. Az avatást követően az ünnepség színvonalát emelte Sinkovits-Vitay András színművész drámai előadásában több gyönyörű vers, valamint elismert operett énekesek által előadott szívbemarkoló dalok.
 
Az ünnepségen a közel száz éves szervezetért végzett kiemelkedő tevékenységek, egyéni teljesítmények elismerése képpen kitüntetések átadására is sor került. Az egyik legmeghatóbb pillanat is ekkor következett: Szabó István fegyverkovács minden évben felajánl egy díszkardot azon tisztségviselő részére, akit a Rend vezetője, a főkapitány, vitéz József Árpád magyar királyi herceg érdemesnek ítél. Idén vitéz Szebedy Ottó több évtizedes eredményes és önzetlen szolgálatáért vehette át a gyönyörű műalkotást, melybe az adományozás éve és az adományozott neve is bevésésre került.
A Vitézavatást követően az ünnepeltek és családtagjaik ünnepi pezsgős koccintáson és díszebéden vettek részt egy, a templomhoz közeli étteremben, ahol lehetőségük nyílott kötetlen ismerkedésre és eszemecserére egymással.
Meg vagyok győződve arról, hogy a legtöbb ember furcsának, talán ódivatúnak gondolhat egy ilyen szervezetet, mint a Vitézi Rend, ám véleményem szerint mindig szükség lesz olyan magyar emberekre, akik az egyetemes isteni és emberi erkölcsök és a hagyományos vitézi értékrend szerint élnek és végzik munkájukat. Megtiszteltetés volt egy ilyen különleges és magasztos rendezvényen személyesen is részt venni. Végezetül álljon itt egy idézet az újonnan avatott vitézek esküjéből, melynél kifejezőbbet talán nem is találhattam volna:
„Becsülettel élek és vitézként halok”

 


Szerző:
NSI16
Budapest
Férfi
1986
Követem
Árpa Attila: Holtomiglan kritika
Széles Sándor: A halálraítélt - könyvkritika
Takács Hajnal: Az asszony verve
Réti László: Vérvonal
Réti László: A Hasonmás kritika
A zuglói rendőrökkel folytatta világrekordját a sakkmesternő!
Mobil Rendőrörsöt avattak Zuglóban!
Beszámoló a POFOSZ központi 56-os ünnepségéről
Réti László: Az Elnök kritika
Vitézavatás 2013: Beszámoló
Emberközeli élmény, nyugodt környezetben- Pihenés a Hotel Ametystben
Ragyogott és mégsem korgott – Háromnapos örömünnep a Matyóföldi Folklórfesztiválon
Duncan Shelley: A félelem íze - Könyvkritika
Réti László: A parfümőr - könyvajánló
Michelisz Norbert harmadikként ért célba a Túraautó VB szlovákiai futamán. Interjú
Az örök hazafi - Arany Tibor
Murder: A Gyilkos Tárlat- Élménybeszámoló
Egy nehézségekkel teli életút: Forgács János, szabadságharcos
Duncan Shelley: A Pokol Kézikönyve I. - Könyvajánló
A világűr meghódítása: Három dimenziós előadás a TIT Planetáriumban
Réti László: Célpont Párizsban - könyvajánló
Kitaszítva-befogadva: Kiállítás 1956-ról
Duncan Shelley: Egy konspirátor feljegyzései - Könyvajánló
A fotózás szerelmese
Réti László: Kaméleon
Glenn Doman- Janet Doman: Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?
Hazánkba látogatott a Wing Tsun Kung-Fu Nagymestere
30 év a Kardok Bűvöletében
1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről
Sikerrel rendezték meg az I. Független Nemzeti Filmfesztivált
Sikermusical hódít a közönség soraiban: Pesti srácok
Jégbe fagyva -Megnyitotta kapuit Magyarország első jégbárja!
Egyenruhások a pályán: Filmet forgattak napjaink katonasportolóiról.
Folklór és a Funky találkozása: Bemutatkozik a FolkFunk Superstars.
Interjú egy 1956-os hős rendőr, hadtörténész unokájával
Film készült a világrekorder vitéz Sinka Brigitta magyar sakkmester életéről

« Előző cikk
Következő cikk »
Plakátok a téren, de vajon mi az üzenet?Plakátok a téren, de vajon mi az üzenet?
Az idei plakát kiállításon több plakátról köszöntek vissza a társadalmunkat érintő problémák, illetve olyan kérdések, amelyekre ...
Segélykoncert az állatokértSegélykoncert az állatokért
A Noé Állatotthon 1992-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítséget, menedéket nyújtson a bajba jutott állatoknak. ...

Legnépszerűbb cikkek »
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.;Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam
A BKV-nak minden bizonnyal rengeteg felháborodott levél érkezik. Arra voltam kíváncsi milyen választ kapok, ha egy teljesen ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: