Film

Woody Allen, Franciaország, Happy End – Éjfélkor Párizsban

2011. 11. 17. • Szerző: somlyaidori
Woody Allen, Franciaország, Happy End – Éjfélkor Párizsban

Alig hevertük ki a Férfit látok álmaidban című romantikus vígjátékot – ami se romantikus, se vicces nem volt –, már itt is a következő Woody Allen film. Az Éjfélkor Párizsban november 10-től látható a hazai mozikban.

 

Úgy tűnik, Woody Allenről soha nem lehet végleg lemondani; egy-két mellényúlás után még mindig képes olyan filmet készíteni, ami magával ragadja a közönséget, jelen esetben a fiatalabb korosztályt is.
 
Mr. Allen újabban nem színészekhez, hanem szerepekhez ragaszkodik. Az Éjfélkor Párizsban főhőse Gil (Owen Wilson), az író, aki menyasszonyával, Inezzel (Rachel McAdams) a francia fővárosba utazik üzleti ügyben. Gil szerelmes Párizsba – konkrétan a ’20-as évek Párizsába, éjszaka, esőben –, leendő felesége viszont Malibuban képzeli el közös jövőjüket. Nem indul valami jól, állapítjuk meg, és lélekben már készülünk a másfél óráig tartó elidegenedési folyamatra, végül a szétválásra. Szerencsére nem ezt kapjuk. Inez egyik este táncolni megy barátaival, Gil pedig eltéved az étteremből hazafelé. Az óra éjfélt üt, Gil előtt megáll egy autó, és látványosan ittas utasai már-már erőszakosan invitálják, hogy tartson velük. Az író beszáll, és néhány perccel később a XX. század elején, egy összejövetelen találja magát Cole Porterrel, Scott és Zelda Fitzgeralddal. Bár távozás után maga sem biztos benne, hogy mindez valóban megtörtént, másnap is visszamegy a helyszínre hitetlen menyasszonyával, ám az autó érkezését már egyedül várja. Gil egyre jobban elmerül a ’20-as években, megismerkedik példaképeivel, Hemingway-jel, Picassoval, közös szerelmükkel, Adrianaval (Marion Cotillard), Dalíval (Adrien Brody), Buñuellel, készülő regényét Gertrud Stein (Kathy Bates) véleményezi, a jelenben viszont egyre boldogtalanabb az esküvőre készülő Inezzel és szüleivel. Idővel rá kell jönnie: mindenki menekül, mindenki egy múltbeli, idealizált korba vágyik vissza, hiszen a jelen kiszámíthatatlan, de unalmas, az ember sokszor nem találja benne a helyét. Pedig a boldogságot – ahogy a film befejezése is mutatja – a jelenben is meg lehet találni. 
 
Az Éjfélkor Párizsban szerethető, okos film, és kivételesen a romantikus vígjáték besorolással sem lőttek mellé. Örvendetes, hogy megszabadultunk Scarlett Johanssontól – és a Woody-múzsáktól úgy általában –, jót tett a filmnek a változatos szereposztás. Owen Wilsonnal kapcsolatban voltak fenntartásaim, hiszen ő úgy általában nem szimpatikus, viszont ellenszenves, de Párizs és ez a történet meglepően jól állt neki. Rachel McAdamsnek és Marion Cotillardnak nem jutott túl nagy szerep, a hangsúly sokkal inkább Gil-en és az idő közben felbukkanó művészeken van. (Ha a közeljövőben valaki filmet forgat Dalíról, és nem Adrien Brody-t kéri fel főszereplőnek, magára vessen!)
 
Az idősíkok nem lettek annyira megbonyolítva, hogy logikailag bele lehessen bukni, de ha valaki nagyon akar, azért tud kötözködni – már csak a pillangóeffektus miatt is. Ezeken az apróságokon és a párperces üresjáratokon viszont jelen esetben érdemes szó nélkül túllépni, hogy elmondhassuk, láttunk egy hangulatos, eredeti filmet, jó zenével, jó színészekkel, Woody Allen-féle happy enddel.
 
 
Éjfélkor Párizsban
színes, feliratos, spanyol-amerikai romantikus vígjáték, 94 perc, 2011
rendező / forgatókönyvíró: Woody Allen
 
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

Szerző:
somlyaidori
Budapest

1986
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Kung-fu panda 2. - A páva bosszújaKung-fu panda 2. - A páva bosszúja
DVD-n megvásárolható Sárkányharcos Po, valamint hűséges csapata, az Őrjöngő Ötös legújabb kalandja. A kung-fu ádáz harcosai ...
Korda Zoltán filmrendezőre emlékezveKorda Zoltán filmrendezőre emlékezve
Magyarország már rengeteg kiemelkedő személyiséget adott a nagyvilágnak, kikre büszkék lehetünk. Egyike ezeknek az ötven ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: