Technika/Életmód

Árulkodó kereső

2013. 11. 22. • Szerző: Gawain312

Árulkodó kereső

Az Upworthy.com internetes oldalon érdekes fotómontázst tettek közzé. Kiváló szemléltető eszköz azoknak, akiket kicsit is érdekelnek az emberi jogok, a társadalmat illető problémák, és az e problémák mögött okként megbúvó mentalitás természete.

A legismertebb kereső funkciói közé tartozik az egyszerű valószínűség számítás alapján működő keresési ajánlat, ami az utóbbi időben legtöbbször keresett kifejezéseket dobja fel opciókként. Valóban hasznos eszköz, de - mint arra a montázst feltöltő Rossalynn Warren is bebizonyította - nem csupán az egyszerű keresést segíti. Mint írja, ha a keresőbe beírjuk a következőket: A nők /Women/ szót és hozzácsatoljuk a "nem tudnak" /cannot/, nem kellene /shouldnt/, kell /should, need to/, úgy az auto-complete ajánlatai között olyan megdöbbentő - ám ködös emlékeink között igencsak ismerősen csengő - dolgokat olvashatunk, mint hogy a nők nem tudnak vezetni, nem megbízhatók. Messze nem ezek a legdurvább javaslatok, szavazati jog, tevékenység, munkavállalás terén az ismert sztereotípiák igen széles választékából szemezgethet az érdeklődő.
Távol álljon tőlünk a kulturális különbségekből fakadó konfliktusok kiélezése, de sajnos ez messze túlmutat azon a fokon, ahol tétlenül nézheti bárki a felfogás sajátos, mi több, hipnotikus hatását.
A mentalitás, melyek általában a sztereotípiák alapját képezik, veszélyes eszközökkel dolgozik. Ezek egyike a humor visszás formája, a gúny. A meg nem értés, illetve annak drasztikus űzött mérete okán könnyen szül, különösen a nőket becsmérlő kijelentéseket. És kicsi a lépés, amíg gyerekeink nem kezdik visszhangként kifejezni ugyanezt. Azonban az ő esetükben ez még mérgezőbb hatást vált ki, nem ismerve fel a gúny álnok természetét, nem csoda hát, hogy manapság semmivel sem került közelebb a szexuális felkészítés az óvodás szinttől, a korban meghatározó problémák megoldásához. Nem mellesleg e gyermekek párkapcsolataira is rányomja bélyegét a tévképzetek, egymásra települő, előbb, mintsem utóbb áttekinthetetlenné váló halma.
Bár a világ számos területén a kereső - terhelési okokból - tagolt, az eredmények szinte mindenütt közel azonosak. A probléma tehát világméretű.
Az ENSZ meghatározása szerint:
\"A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.
Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot [...]\"
E premissza tükrében nem nehéz belátni, milyen veszélyesen kevés figyelmet fordítunk tetteink jelentésére.

 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
Bart Baker, a youtube paródiakirályaBart Baker, a youtube paródiakirálya
Katy Perry, Justin Bieber, Miley Cyrus, Rebecca Black, Rihanna, és Robin Thicke: csak néhány néz azon hírességek közül, ...
Gyermekjogi kampány - Jogod van játszani!Gyermekjogi kampány - Jogod van játszani!
Mostanában gyakran látogatom a különböző segélyszervezetek oldalait, az UNICEF weboldalán böngészve találtam egy lehetőséget, ...

Legnépszerűbb cikkek »
Kis írógép történelemKis írógép történelem
Manapság a számítógép szinte teljesen kiszorította, de a mai napig vannak hívei és főleg gyűjtői. Az írógép sok változáson ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: