Keresés: 1956

MVM Siker-nap 2015.02.22.
Korábban már felvezettük az Arnold Schwarzeneggerrel fémjelzett Siker-napot, most pedig részletes beszámolónkat olvashatjátok a 2015. február 22-i Siker-napról!


Beszámoló a POFOSZ központi 56-os ünnepségéről
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulója alkalmából a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) központi ünnepséget tartott a MOM Művelődési Ház Kupolatermében.


Az örök hazafi - Arany Tibor
Mit kell ahhoz tenni, hogy az ember olyan közismert személyekkel találkozhasson, mint George Bush, Rudy Giuliani, George Pataki vagy Andy Vajna? Sokszor elég a személyes helytállás és a hazaszeretet. Arany Tibor az 1956-os forradalom és szabadságharcban vállalt aktív tevékenységéért elhagyni kényszerült Magyarországot, végül az amerikai kontinensen, New Yorkban telepedett le és kezdett új életet. Otthonától távol sem felejtette el magyar honfitársait és ahol tudott kiállt a hozzá hasonlóan emigrációba kényszerült magyarok és 1956 szellemisége mellett. Tibor az elmúlt hetekben ünnepelte 80. születésnapját, ebből az alkalomból a Journality-nek adott interjút.


Csurka István: Írószövetségek harca - A Térszínházban
Az előadások időpontjai: Március 27. Szerda: 19 óra Április 19. Péntek: 18 óra Április 20. Szombat: 18 óra


Jelentkezz a két jegyért! Csurka István: Írószövetségek harca - A Térszínházban
Ha vállalod, hogy beszámolót írsz az előadásról, amit csak nálunk jelentetsz meg, jelentkezz, és ha téged választunk, két jegyet biztosítunk a számodra. Határidő: 2013.03.10 Előadások időpontjai: 2013.03.18 és 19, este 7 óra Határidő: 2013.03.16


Egy nehézségekkel teli életút: Forgács János, szabadságharcos
Február 25. napja 2000 óta a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja Magyarországon, Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkárát ugyanis 1947-ben ezen a napon tartóztatták le, és hurcolták el a Szovjetunióba, mint a rendszer ellenségét. Az Emléknap létjogosultságát igazolja, hogy hazánkban napjainkban is több tízezer olyan állampolgár él, akik személyesen élték át a kommunista diktatúra kegyetlenségeit. Forgács János szabadságharcos, nyugállományú honvéd alezredes, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) kitüntetési elnökhelyettese a Journality-nek adott interjút.


Kitaszítva-befogadva: Kiállítás 1956-ról
2012. november 13. napján hiánypótló kiállítás nyílt a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, az 1956-os eseményekről, és a korszakra jellemző tragikus emberi sorsokról. A kiállítási terembe lépve a látogatót olyan érzés fogja el, mintha maga is a pesti utcán lenne 1956-ban, hirdető oszlop, korabeli újságok a magyarországi harcok eseményeivel illusztrált címlapjai, csaknem életnagyságúra kinagyított szabadságharcosokról készült fényképek olyan elrendezésben, mintha körülöttünk állnának.


A fotózás szerelmese
Ha körbenézünk saját ismerősi körünkben, bizonyára mindenkinek akad egy olyan rokon vagy barát, aki megszállottan gyűjt valamit, vagy valamilyen különleges hobbyval rendelkezik. Van olyan, aki naplót ír, lepkét, bélyeget vagy szalvétát, esetleg más kevésbé szokványos dolgokat gyűjt, lehet, hogy a konyhaművészetben vagy a barkácsolásban leli örömét. Kevesen mondhatják el azonban magukról, hogy hobbytevékenységük során szélesebb értelemben véve is sikert érnek el, ismertségre tesznek szert, mindeközben a profizmus útjára lépnek. Kasznár Gyula fotóművész a Journality-nek adott interjút.


56 évvel 56 után
A november már csak ilyen. Ez a késő őszi hónap még az emlékezésé. S bár családunk és szeretteink halottairól Mindenszentek környékén megemlékeztünk, ilyenkor az 56’-os áldozatok vélt vagy valós nyughelyén is virágzik a fehér krizantém, és hetekig égnek a mécsesek és gyertyák lángjai a 301-es parcellánál is. Mert kollektív emlékezetünk is van, nem csak egyéni.


In memoriam Örkény
Abszurd, groteszk, keserűség és nevetés, meg persze a dobozok. 100 éve született a fekete humor magyarországi nagykövete, az egyperces műfajának megteremtője, Örkény István. A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása méltóképp üdvözli a mérnököt, aki mégsem a számok, hanem a betűk útján lett halhatatlanná.


1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről
2012 novemberében mutatják be a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége (FNFK) filmes alkotóközösség legújabb, saját gyártású dokumentumfilmjét, „A Szabadság Hősei”-t.


Mary Poppins fotói
Vivian Maier neve még csak pár éve került a köztudatba, ám különös története gyorsan terjed a világhálón. Mind a szakmabeliek, mind a laikusok érdeklődően figyelik a titokzatos hölgy fényképeinek felbukkanását.


Batman, Szíriai forradalom, Biszku Béla...
A nagy Batman rajongók régóta várták, hogy kijöjjön az új rész a Felemelkedés. A nagy dirr-durral beharangozott film egyre nagyobb feszültséget gerjesztett a nézőseregben, talán már túl sokat is.


Sikermusical hódít a közönség soraiban: Pesti srácok
Ki ne hallott-volna az 1956. októberében Magyarországon lezajlott eseményekről? A korabeli nemzetközi újságok címlapjai megismertették a világgal, hogyan küzd egy kis ország a hatalmas szojet óriással. Mi magyarok viszont átéltük, megszenvedtük, és azok a hősök, akik kiálltak a szabadságért, megfogyatkozva bár, de még mindig köztünk élnek. A rendszerváltozás óta számos tanulmány, film, könyv és újságcikk született az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit középpontba állítva. A színházi világában azonban elvétve akadt csak néhány darab, ami a témával foglalkozott volna. Hát még a musical műfajban!


Orson Welles
(1915-1985) Hollywoodi „csodagyerek”, aki 26 éves korában rendezőként, producerként és szereplőként, sőt szerzőtársként elkészítette a filmművészet úttörő alkotásának tekintett Aranypolgár (1941) című alkotást.


Andrzej Wajda
(1926-) Lengyel színházi és filmrendező.


Korda Sándor
(1893-1956) Angolul Sir Alexander Korda, eredeti nevén Kellner Sándor László, magyar származású angol filmrendező és producer.


John Huston
(1906-1987) Sokoldalú, színes egyéniségű amerikai rendező, forgatókönyvíró és színész.


John Ford
(1895-1973) Eredeti nevén Sean Aloysius O’Feeney. Ír származású amerikai filmrendező, több mint 100 játékfilmet, köztük számos westernt rendezett.


Federico Fellini
(1920-1993) Sajátos képi világú, mondanivalójú és stílusú olasz filmrendező, aki látomásos realizmusával, a líra és tragikum mélységeit feltáró alkotásaival a filmtörténet legnagyobbjai közé emelkedett.


Fábri Zoltán
(1917-1994) Magyar filmrendező, díszlettervező, festőművész.


Cecil B. De Mille
(1881-1959) Amerikai filmrendező, producer, a hollywoodi filmipar egyik megteremtője.


Robert Bresson
(1907-1999) Francia filmrendező.


Ingmar Bergman
(1918-2007) Megrendítő világáról, misztikusságáról, sajátos életszemléletéről nevezetes svéd filmíró, film- és színházi rendező.


Bán Frigyes
(1902-1969) Magyar filmrendező.


Interjú egy 1956-os hős rendőr, hadtörténész unokájával
Nemzeti ünnepünk alkalmával szerettem volna Uhel Gyula nyugállományú rendőr alezredessel egy riportot készíteni, aki egykor rendőr főhadnagyként az 1956-os forradalom és szabadságharc kiemelkedő hőse volt. Szerettem volna, ha elmeséli mit élt át azokban a vészterhes időkben, de erre már nem adódott mód, ugyanis pár héttel ezelőtt 81 éves korában fájdalmas hirtelenséggel elhunyt. Felkértem tehát unokáját, Uhel Péter ifjú hadtörténészt, hogy ossza meg velem azt, amit egykor nagypapája is megosztott vele. vitéz Uhel Péter Ágoston hadtörténésszel beszélgettem.


Hírharang, vezércikk, szenzációs riport
30 Pont


Írók: a feltámadás álma
20 Pont


Bojár Sándor
Magyar fényképész, sajtófotós, számos történelmi jelentőségű kép készítése fűződik nevéhez.


Nemzeti Sport
A sportok iránti nagy érdeklődés, és a háttér információkra való éhség hívta életre hazánk első, a sportok minden ágával foglalkozó újságját, a Nemzeti Sportot.


Írók: a feltámadás álma
Szigethy Gábor Holnap Kiadó Kft.


Hírharang, vezércikk, szenzációs riport
Buzinkay Géza Magyar sajtótörténeti antológia Corvina Kiadó 2009.