Keresés: Dráma

ÉLET.TÖRTÉNETEK.HU: Pira - Bella
Igaz történetek sorozata a közelmúltból Lengyel Nagy Anna történetei színpadra alkalmazva


Kakacsalád
Nem is gondolnád, milyen drámák zajlanak nap mint nap a beleidben!


Kulcsár Noémi Tellabor: Home Base
A Nemzeti Táncszínház szervezésében 2016. április 14-én Home Base címmel mutatja be új, kísérletező darabját Kulcsár Noémi Tellabor. A MOM Kulturális Központ Kupolatermében felépülő tér-, hang- és táncinstalláció lehetőséget ad az érdeklődőknek, hogy ne csak nézőként, hanem kutató megfigyelőként kerüljenek az előadásba.


Újra mozivásznon a Gyalog galopp!
A Pannonia Entertainment több mint egy éve zajló kultfilm-mozibemutató sorozat keretében számos műfaj érintett, a sci-fi-től és horror-tól kezdve (Alien, Aliens, Halloween, 2001: Űrodüsszeia), az akciófilmeken és drámákon át (Dia Hard, Harcosok klubja) a westernig (Volt egyszer egy vadnyugat). Most a humoré a főszerep.


„Ez a darab egy jutalomjáték” – villáminterjú Gálffi Lászlóval, az Aranytó rendezőjével
2015. július 24-én az Orlai Produkciós Iroda a Hair után újabb bemutatóra készül, ezúttal a Szentendrei Teátrumban. Az Aranytó című vígjátékot Vári Éva, Benedek Miklós, Bertalan Ágnes, Vasvári Csaba, Bábel Vilmos vagy Szekeres Máté előadásában és Gálffi László rendezésében láthatja a közönség.


Rendíthetetlen - A kamerák mögött: Angelina Jolie
Az Oscar-díjas Angelina Jolie a rendezője és a producere ennek a nagyszabású drámának, amely Louis „Louie” Zamperini olimpikon és háborús hős hihetetlen életét követi nyomon. Louie két társával együtt túléli egy repülőgép lezuhanását a második világháborúban, és 47 napig hánykolódnak egy tutajon, majd elfogja őket a japán hadsereg, és fogolytáborba kerülnek. Jolie októberben kezdte forgatni az egyik legdrámaibb és legnehezebb jelenetet, eredeti helyszínen, a nyílt tengeren az ausztráliai Moreton öbölben – amikor Zamperini és két társa a csodával határos módon a zuhanást túlélve hánykolódni kezdenek a Csendes-óceánon. A stáb egy úszó vázra felszerelt kamerákkal dolgozik, az elemekkel harcolva. A színészek hónapokig diétáztak, hogy olyan soványak legyenek, mint az általuk alakított hősök. Jolie és stábja sikeresen vette a forgatás első napját, amely kihívásokkal telinek ígérkezik. A Laura Hillenbrand rendkívül népszerű könyve alapján készülő film Zamperini hihetetlen és inspiráló igaz történetét meséli el az emberi lélek legyőzhetetlen erejéről.


Zűrzavar a fejben
Meddig gondoskodhat egy gyermek az édesapjáról és mikor mondhatja azt, a saját életét szeretné élni? Ez az alapdilemmája az Apa című darabnak, amit az Orlai Produkciós Iroda mutat be február 12-én Hámori Gabriella és Lukáts Andor főszereplésével. A dramaturgi munkával töltött évek után immár negyedik rendezésén dolgozó Gáspár Ildikóval Florian Zeller darabjáról, a gyermekek felelősségéről, a szülők elengedéséről, a saját életről és az Alzheimer-kórról beszélgettünk.


Komikus és megrendítő előadásra készül az Orlai Produkciós Iroda
Sok nevetésre, egy olasz családra és egy generációs problémára számíthatnak az Orlai Produkciós Iroda következő bemutatójának nézői. A Folyón túl Itália című darab alapkérdése: mennyire kell egy fiatal fiúnak ragaszkodnia a családi gyökerekhez vagy választhatja a maga életét, a karrierjét. A két nagyszülőpárt: Lukáts Andor, Lázár Kati, Benedek Miklós és Szabó Éva, az unokájukat Szabó Kimmel Tamás játssza október 8-tól a Belvárosi Színházban. Znamenák István rendezőt faggattuk a készülő előadásról.


Drámaírástól a színpadig
Ha valaki valaha írásra szánja rá magát, kikerülhetetlenné válik számára, hogy találkozzon az irodalmi műfajok széles skálájával. Némelyek nem tetszenek – vagy épp nem fekszenek – majd neki, másokért fanatizmusig rajong.


35 év után újra mozivásznon A nyolcadik utas: a Halál
Idén szeptemberben lesz 35 éve, hogy Ridley Scott sci-fi klasszikusa, az Alien az európai mozikba került. Az évforduló tiszteletére A nyolcadik utas: a Halál limitált vetítéssorozat keretében visszatér a mozivásznakra, Budapesten a Corvin moziban és országszerte több mint 30 filmszínházban láthatják a nézők a kultfilm rendezői változatát.


Illat
Tegnap színházban töltöttem el egy estét, különös érzés ez agyamnak - de ha közelebbről megnézem, s jobban kinyitom szememet, azt látom, hogy teljesen általános, sőt semmifajta furcsa dolog nem áll benne. Hisz a szemléletes ember, aki egy parányit is odafigyel a dolgokra, azonnal felfedezi a színházat séta közben is, s a szembejövő egyszerű úriemberben is a drámai hőst látja, aki hősi halált hal a trafikos néni kegyeiért, mert az a kocsmárosba szerelmes, aki épp tegnap halt meg.


Hódít A nagy füzet
Szász János legújabb filmjét, A nagy füzetet már Európa szerte játsszák a mozikban, nemrégiben pedig Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték.


Janisch Attila: Másnap (After the Day Before, 2004)
Janisch Attila Filmszemle Fődíjas filmjének főhőse az álmok, vágyak és az átélt események útvesztőjében tévelyeg...


Byzantium – Vámpíros film. Vagy mégsem?
Hosszú értekezést lehetne folytatni arról, hogy manapság a vámpíros filmek a reneszánszukat élik, és érdekes boncolgatásba bonyolódni, hogy vajon miért olyan sikeresek, ahogy azt sokan meg is tették már. Éppen ezért, és ez alkalommal erre nincs szükség. A Byzantium nem egy „vámpíros film”, sokkal inkább egy misztikus dráma, vámpírokkal. Az előzetes kissé megtévesztő, bár az is előfordulhat, hogy az alkotók (Neil Jordan – rendező) csupán sejtetni akartak valamit, ahelyett, hogy ideje korán lerántanák a leplet a filmről.


Transzban (Danny Boyle, 2013) Filmajánló
A Transz címében tömör, lényegre törő, és valóban, hűen a névhez, a film egésze olyan, akár egy módosult tudatállapot, ahol az alkotók kedvük szerint mozgatják a nézőt. Belelesni mások életébe nem mindig egyszerű falat, ám mások fejében kutakodni, vagy elmerülni még rizikósabb vállalkozás.


Drive – Deluxe Arkangyal Los Angelesben
Az angol nyelvben a "drive" több mindent jelent, nem csak az autós vezetést jelöli, hanem pszichológiai értelemben motiváló avagy hajtóerőt is. Olyan energiát, mely rejtett módon irányítja cselekedeteinket. Idehaza akciófilmként került be a köztudatba a film, ettől független máshol ennél óvatosabban fogalmaznak és krimi/film-noir/dráma kategóriához sorolják be a Drive-ot.


Nyitott szívvel (À coeur ouvert) 2013 Filmajánló
Javier (Edgar Ramirez) és Mila (Juliette Binoche) ugyanabban a kórházban megbecsült szívsebészek, férj és feleség. Őrülten szerelmesek egymásba, szenvedélyesek mind a munkájukban, mind azon kívül is.


Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
A vitorlázás több mint sport. Leginkább egy életforma, mégpedig azok számára, akik versenyszerűen foglalkoznak ezzel az embert próbáló sportággal. Ezt akkor értettem meg először, mikor tizenvalahány éve felkapaszkodtam a Nemere 2. vitorlás fedélzetére és percekkel később a tavon siklottunk a mahagónifából újjávarázsolt díjnyertes versenyhajóval. Tihanyhoz közel valahol a tó közepén belementünk egy erősebb áramlatba, a vitorlák megfeszültek a szélben és hirtelen megéreztük a hajó erejét és gyorsaságát. Ezt a dinamikus erőt eleveníti meg Kollman András A vitorlázó című 55 perces dokumentumfilmjében.


Úton a fehér lepedő felé - Átutazók - Vígszínház programajánló
A színház egyik legnagyobb értékközvetítő tulajdonsága az, hogy amit a színpadon látunk, mindig egyszeri és megismételhetetlen. A Vígszínházban március 8-án bemutatott Átutazók című Hanoch Levin drámát kétszer is volt szerencsém megnézni Eszenyi Enikő rendezésében, egyszer még a bemutató előtt, a nyilvános főpróbán, és nemrégiben, már túl a tizedik előadáson.


Mozgás, színház, erőszak - Bozsik Yvette: Minden ötödik órában
Vannak előadások, melyek után döbbent csend ül a nézőtéren, és a belénk szakadt katarzis miatt nehezen tör fel a taps is a kezekből. A Bozsik Yvette rendezte és koreografálta, Minden ötödik órában című, kevert műfajú drámai performansz is ezek közé tartozik.


I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók
A Szeretők, utazók a mester tizenkilencedik nagy játékfilmje. Aki ismeri az életművet, tudja, Almodovar képes könnyed mediterrán komédiákat felskiccelni a vászonra, hétköznapit nem hétköznapi filmnyelven megszólaltatni, tabutémákat körbejárni anélkül, hogy fintorognánk a szexuális szélsőségeken, és még inkább képes drámai mélységeket egyszerű eszközökkel megteremteni.


Jelentkezz a két jegyért! Minden ötödik órában - Átrium Film-Színház
Ha vállalod, hogy beszámolót írsz az előadásról, amit csak nálunk jelentetsz meg, jelentkezz, és ha téged választunk, két jegyet biztosítunk a számodra. Határidő: 2013.04.08


A test színháza – Book of the Dead
A Malomudvar Színházi Műhely egy azon helyek közül Budapesten, ahol több kisebb színi társulat lép fel kísérleti jellegű produkciókkal. A Book of the Dead című fizikai színházi előadás a Tibeti Halottaskönyv inspirációjára jött létre.


A vizsgálat - Nemzeti Színház - Jegyrendelés
A PanoDráma és a Nemzeti Színház felolvasószínházi estje a Dutch Jewish Humanitarian Fund támogatásával.


A király tényleg mulat? Victor Hugo drámája
Victor Hugo a XIX. század jelentős írója, politikusa. Mindenki számára ismerősen hangozhat a neve, nem kell bemutatni. Ha azonban mégsem, A nevető ember vagy a Nyomorultak című művét valamilyen formában már biztosan látta.


Csurka István: Írószövetségek harca - A Térszínházban
Az előadások időpontjai: Március 27. Szerda: 19 óra Április 19. Péntek: 18 óra Április 20. Szombat: 18 óra


Tiszta lappal...
Ha kíváncsiak vagyunk egy szerelem szavatosságára minden összetevőjét érdemes megvizsgálni. Milyen sorsa van a kapcsolatoknak a családunkban, hogyan kezdődnek, hogyan végződnek, léteznek- e visszatérő dramaturgiai elemek?


Jelentkezz a két jegyért! Csurka István: Írószövetségek harca - A Térszínházban
Ha vállalod, hogy beszámolót írsz az előadásról, amit csak nálunk jelentetsz meg, jelentkezz, és ha téged választunk, két jegyet biztosítunk a számodra. Határidő: 2013.03.10 Előadások időpontjai: 2013.03.18 és 19, este 7 óra Határidő: 2013.03.16


Hajmeresztő – avagy a talányos borzongás két felvonásban - Jegyrendelés
Paul Pörtner Hajmeresztő című drámája a Turay Ida Színház előadásában. Bűnügyi játék két részben


Majd a Papa: Görbe János színkör, Pólus Színház
Immár ötvenöt évvel ezelőtt rendezték meg a József Attila-díjas író, Kállai István nagyszerű, három felvonásos zenés vígjátékának, a "Majd a papa" című darab ősbemutatóját.


Anna Karenina - Könyv a Színházban, Színház a Filmen
Magyarországon januárban kerül mozikba az Anna Karenina legújabb filmváltozata, immáron a harmincadik. Lehet még újat mondani a témáról?


Órák - filmajánló
Három történet, három nő, három világ, de mégis e három sors összefonódik. Egy írónő, aki képtelen szabadulni démonaitól, egy anya, aki nem boldog a világban elfoglalt helyével, és egy modern asszony, aki mindent megtenne, hogy beteg barátját még egyszer boldognak láthassa.


A tökéletes mű – A nyomorultak - filmajánló
Alig akad olyan, aki nem ismerné Jean Valjean és Javert főfelügyelő szívszorítóan tragikus és becsületes küzdelmét, vagy Cosette és Fantine keserű sorsát. A 2012-es év legnagyobb filmes élménye a legjobb választás a legszebb ünnepünk előtt...


Az írásmesterség alapjai - Brooks Író Akadémia
Kétségtelen, hogy az íráshoz kell némi tehetség. Pontosan ugyanúgy, ahogyan a repülőgép-vezetéshez, a programozáshoz, vagy a genetikai kutatómunkához. És pontosan ugyanúgy, ahogyan az említett szakterületeken, a tehetség itt sem ér semmit, ha nem párosul kellő tudással.


Szavak, sztorik, szerepek - Lopott szavak
A közelmúltban történt aktuálpolitikai események miatt mi, magyarok, mostanában érzékenyebben reagálunk a ’plágium’ témára. Ám ha elvonatkoztatunk a maga után rossz szájízt hagyó disszertációs botránytól, önmagában is napi szinten találkozunk a problémával. Ki nem ékeskedik néha más tollával? Ki nem idéz másoktól olykor, és adja el saját gondolataként egy közösségi portálon? Ki nem próbált már idegen tudást belecsempészni dolgozatba, tesztbe vagy vizsgába, azt eredetiként feltüntetve?


A nevem Khan - Film ajánló
A nevem Khán és nem vagyok terrorista! - Ez a jelmondata annak a filmnek, amelyet legutóbb volt szerencsém megnézni. S bár a történet tündérmesébe illő, nagyon is valóságos problémát elemez Bollywood-ra jellemző finomsággal.


Vámos Miklós: Marilyn Monroe csodálatos halála
Október 12-én péntek este a Karinthy Színház, Buda egyetlen folyamatosan játszó kőszínháza lelki drámával telített hollywoodi végjátéknak adott lehetőséget bemutató előadásra, Vámos Miklós tollából, Norma Jeane Baker színésznő (művésznevén Marilyn Monroe) halálának hatvanadik évfordulója alkalmából.


Vári Éva - Edith Piaf estje
A Belvárosi színház új darabbal köszönti a nézőket, egy zenés monodrámában idézi fel Vári Éva közreműködésével Szegvári Menyhárt rendezésében Edith Piaf kalandokban, örömökben és nyomorúságban gazdag sorsát.


Az igazgató úr irodatitkai
Szép Ernő 1927-ben íródott drámáját dolgozta át az Orlai produkció égisze alatt Vékes Csaba rendező olyan kamaradarabbá, amiket gimnáziumok termeiben láthatnak majd az érdeklődő diákok.


Piroslámpás paradicsom; színes, német filmdráma, 117 perc, 2003
Egy kispályás strici, Hotte monológja. Kemény meló ám könnyű életet élni! Az utcán dolgoznak, de a mennyben élnek! A csajok güriznek, grasszálnak a placcon, hogy megkeressék srticijüknek a lóvét, ők meg elszórják bulira, piára vagy anyagra, szexis kurvákra.


Magic Mike – Felül valami (történik)
A Mammut termében talán 25-en üldögéltünk szombat este. A promóciós plakátok és a filmelőzetes alapján megállapíthatatlan volt számomra, csajos vígjátékra ülünk be vagy drámára.


Tegnap éjjel - Moziajánló
Mit is jelent a házasság, mikor és hogyan lépjük át a hűség határait, mennyi őszinteséget és titkot bír el egy kapcsolat... Egy ifjú házaspár küzdelmei az őket kísértő vágyakkal és szembenézésük illúzióikkal.


Mit csináltál három évig? - Kolozsvári Színház
Egyetemista, Kolozsvár, új élet, önállóság, nehézség, probléma, kihívás, legszebb életszakasz. Ezekkel a fogalmakkal próbálkoznék körülírni, jellemezni a Váróterem Projekt alternatív színházi társulat negyedik bemutatóját, a „Mit csináltál három évig?” című mindennapi témájú, de ugyanakkor rendkívüli előadását.


Csak a szél - kritika
Egy társadalomban a mélyen gyökerező és váratlanul felszínre törő problémákra sokszor a kultúrában és művészetben igyekeznek először megoldást találni a társadalom tagjai, nem feltétlen jó megoldásokat, inkább csak lehetséges kiutakat kutatva. Mindezen törekvés a problémával való szembenézés első fontos állomása. Azt gondolom, nem mondok semmi újat azzal, hogy a "Csak a szél" hiányt pótló alkotás, a maga értékeivel és hiányosságaival együtt az első komolyabb próbálkozás a korábban említett szembenézésre.


Beépített főnök - Magyarország!
Az egyik ismeretterjesztő csatorna vasárnaponként sajátos valóságshow-t tűz műsorra, amelyben ausztrál nagyvállalatok fővezérei átlag A4-es polgárnak álcázva a saját cégükben vállalnak munkát a végrehajtó szekcióban, hogy annak a bizonyos testrésznek a másik végén helyet foglalva hatékonyabbá tevő ötletekre tegyenek szert a százemeletes irodaházból nem látható kisemberek között.


Szavak nélkül mindent - A némafilmes
Hogyan fogok én így 2012-ben 96 percen keresztül feszült érdeklődéssel figyelni egy némafilmet? ÉS aztán elkezdődik, és nem tudni, hogy mi az oka, de nem bírod levenni a szemed a képernyőről. A némafilmes a legjobb film Oscar-díját kapta.


Hadak útján (War Horse)
amerikai-indiai háborús filmdráma, 146 perc, 2011 rendező: Steven Spielberg


Terrence Malick és Az élet fája
Hogyan lehetséges az, hogy a '60-as, '70-es éveket is megélt rendezők munkái bekerülnek világszerte a plázák mozirészlegeibe azon filmek közé, amit a jóval '80-as évek után született rendezők produkálnak? Változó világunkban, a kasszasiker mozik és a tömegeket mozgató gombok nyomkodásának variációira újabb és újabb képletek születnek. Igényeink átalakulnak, bővülnek, de ugyanakkor ragaszkodásunk megmarad a notórius filmkészítőkkel szemben.


Pénzcsináló – Moneyball Legjobb film Oscar-jelölt 2012
Rendezte: Bennett Miller. Főszereplő.: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman. 133 p.


A hatalom árnyékában – Legjobb adaptált forgatókönyv-jelölt
R.: George Clooney Fsz.: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Evan Rachel Wood, Marisa Tomei, Paul Giamatti, Max Mnghella, Jeffrey Wright. 101 p.


Képzések: Színház- és Filmművészeti Egyetem
1088 Budapest, Vas u. 2/c


Képzések: Sportkommunikátor
1. A képzés megkezdésének szükséges feltételei: Bemeneti kompetenciák: – Iskolai előképzettség: érettségi vizsga Szakmai előképzettség: – Előírt gyakorlat: – Elérhető kreditek mennyisége: 120 Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek 2. Elmélet aránya: 40% 3. Gyakorlat aránya: 60% 4. Szakmai alapképzés (iskolai rendszerben): - Időtartama (évben vagy félévben): – 5. Szintvizsga (iskolai rendszerben): nem szervezhető Ha szervezhető, mikor: – 6. Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges


Képzések: Sajtótechnikus
1. A képzés megkezdésének szükséges feltételei: Bemeneti kompetenciák: – Iskolai előképzettség: érettségi vizsga Szakmai előképzettség: – Előírt gyakorlat: – Elérhető kreditek mennyisége: 120 Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek Szakmai alkalmassági követelmények: nem szükségesek 2. Elmélet aránya: 40% 3. Gyakorlat aránya: 60% 4. Szakmai alapképzés (iskolai rendszerben): - Időtartama (évben vagy félévben): – 5. Szintvizsga (iskolai rendszerben): nem szervezhető Ha szervezhető, mikor: – 6. Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges