Keresés: Fényképező

KOCH borok a világ minden táján! fotópályázat
Készítsetek egy fényképet (fényképezőgéppel, telefonnal) magatokról egy KOCH borral egy különleges helyen (hegycsúcson, tengeren, sziklafalon, épületen, stb.), szituációban vagy különleges, híres emberekkel.


Az élet, mint olyan… Nem, kérem! Ez nem az! Ez valami egészen más!
Ennek az estének, vaktában vágtam neki. Talán csak a fényképezőgépem közelsége cáfolhat erre rá. Egy barátom elhívott a színtársulatuk egyik előadására. A jelenleg kis létszámú Hevesi Sándor Színtársulat nem kevesebb, mint 50 éve szórakoztatja közönségét. Múltjában olyan neveket tudhat tagjai közt, mint Latinovits Zoltán vagy Hoffman Géza. Most tíz „profitőr” színész viszi tovább a társulat hírnevét, kik között civilben megtalálható a főiskolai tanártól kezdve, a balett táncoson át a raktárosig bárki halandó. De mint tapasztalhattam a játék halhatatlan.


Egyszerűen tökéletes: a kompakt COOLPIX L610 modell, 14-szeres zoommal
A napokban a Nikon bemutatta az intelligens és könnyedén használható COOLPIX L610 kompakt fényképezőgépet.


Digitális fotósuli. 2. rész, hogyan készítsünk színhelyes fotókat
http://www.videosmart.hu - A digitális fényképezőgéppel rendelkezőket biztosan sokszor meglepődtek, hogy alkonyat környékén teljesen kék képek készültek az automatikus beállítások szerint fényképezve. Egy fehér papírlap segítségével megtanulhatjuk, miképp lehet színhelyesen fotózni.


Digitális fotósuli. 2. rész, hogyan készítsünk színhelyes fotókat
http://www.videosmart.hu - A digitális fényképezőgéppel rendelkezőket biztosan sokszor meglepődtek, hogy alkonyat környékén teljesen kék képek készültek az automatikus beállítások szerint fényképezve. Egy fehér papírlap segítségével megtanulhatjuk, miképp lehet színhelyesen fotózni.


Tájak, városok digitális fényképezőgéppel
40 Pont


Megapixel születik
Ma már magától értetődő hogy a legolcsóbb telefonkészülékekben is megtalálható a digitális fényképező. A 40 év alatt rengeteget fejlődött a technológia, idén májusban készült el az első 44 ezer megapixeles felvétele Dubajról... Rövid áttekintés a kezdetekről.A fényképezőgép egyik ősének tartott camera obscura eredete egészen 997ig nyúlik vissza, amikor egy arab tudós, Ibn Al-Haitman először számol be róla. Ez könnyen elkészíthető egy teljesen leszigetelt doboz segítségével, amin ha egy apró lyukat ütünk, a dobozban lévő fényérzékeny papíron megjelenik a külvilág képe.


Beállítás
Többféle művelet megnevezésére használt kifejezés. Be kell állítani a fényképezőgépet (rekeszértéket és zársebességet például) valamint a tárgytávolságot. Be kell állítani a témát, hol és milyen elrendezésben jelenjenek meg a tárgyak és emberek a képen, milyen testtartást vegyenek fel a szereplők. Valamint a világítás beállítása mesterséges fényforrások használata esetén, megfelelő fényerősség és elhelyezés megtalálása.


Camera Obscura
A fényképezőgép előfutára a camera obscura volt. Ez olyan "sötétkamra", amelynek egyik falába lyukat fúrtak. A lyukon keresztül a szemközti falra vetítődik a külvilág fordított, színes képe.replique montre


CCD
Az objektívbe érkező fényt elektronikus jelekké alakító eszköz, a digitális fényképezőgépek lelke. A CCD-n található képponton nagyságától függ a fényérzékenység, minél nagyobb, annál több fényt fog be. A színeket a 3 alapszínből állítja össze.


Digitális fényképező
Elektronikus érzékelő (CCD vagy CMOS) segítségével rögzíti a képeket, a fényjeleket elektronikus jelekké alakítva. A digitális adatokat processzorok továbbítják a memóriakártyára vagy egyéb adathordozóra.


Sportfényképezés
Önálló műfajként a pillanatzár felfedezésétől és elterjedésétől tekinthetünk rá. A fényképezők mérete jelentősen csökkent, kezelhetőségük egyszerűsödött, az alapanyagok fényérzékenysége is jelentősen javult a XX század elejére. Ebben az időben terjedtek el igazán a versenysportok, sportegyesületek, egyletek alakulnak egymás után szerte a világon. A századforduló egyben a sajtófotó születésének ideje is, ezért a sportfotók többsége illusztrált sajtótermékekben jelenik meg.


Tájak, városok digitális fényképezőgéppel
Enczi Zoltán – Richard Keating Rainbow- Slide Kiadó 2009.