Keresés: Film ajánló

Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
A vitorlázás több mint sport. Leginkább egy életforma, mégpedig azok számára, akik versenyszerűen foglalkoznak ezzel az embert próbáló sportággal. Ezt akkor értettem meg először, mikor tizenvalahány éve felkapaszkodtam a Nemere 2. vitorlás fedélzetére és percekkel később a tavon siklottunk a mahagónifából újjávarázsolt díjnyertes versenyhajóval. Tihanyhoz közel valahol a tó közepén belementünk egy erősebb áramlatba, a vitorlák megfeszültek a szélben és hirtelen megéreztük a hajó erejét és gyorsaságát. Ezt a dinamikus erőt eleveníti meg Kollman András A vitorlázó című 55 perces dokumentumfilmjében.


I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók
A Szeretők, utazók a mester tizenkilencedik nagy játékfilmje. Aki ismeri az életművet, tudja, Almodovar képes könnyed mediterrán komédiákat felskiccelni a vászonra, hétköznapit nem hétköznapi filmnyelven megszólaltatni, tabutémákat körbejárni anélkül, hogy fintorognánk a szexuális szélsőségeken, és még inkább képes drámai mélységeket egyszerű eszközökkel megteremteni.


Parker – P, mint precizitás - filmajánló
Parker nem kisstílű bűnöző, és „nem lop olyantól, akinek nincsen”. Társaival pontosan végzik el a gondosan kitervelt feladatot. Majdnem. A lopási akció végül sikeresen végződik, ám a pénzt nem akaródznak olyan könnyen átadni neki. Parker mindössze a részét akarja a megállapodásuk szerint. A gondok pedig itt kezdődnek.


Az a bizonyos első év - filmajánló
Az elmúlt évek egyik legjobb, brutálisan őszinte brit romantikus vígjátéka.


Lincoln – a szavazatvadász
Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idei sem telhet el történelmi személyekről készült filmek nélkül, Steven Spielberg Oscar esélyes, közel három órás munkáját az elsők között mutatták be.


Mocskos arcú angyalok (Angels with Dirty Faces) - 1938
"Rocky" Sullivan (James Cagney) több mint egy évtizedes raboskodás után visszatér New York-ba, hogy birtokba vegye a nagyváros utcáit. A már gyermekkora óta a bűn útján járó vérbeli self-made man rövid idő az ujja köré csavarja az alvilágot, miközben ügyesen szabadul meg mindenkitől, aki az útjába áll.


Aranykalyiba - magyar dokumentumfilm, 2003
Karácsony Emilke Erdélyben, a Hidegségben él, a hagyomány szerint egy esztenában, azaz kalyibában, fent a hegyekben. Itt él az első virágoktól az első hópelyhekig, egyedül, magára utalva. Minden az ő feladata, neveli az állatokat, sajtot készít, és az odatévedő medvékkel is egyedül néz szembe.


V, mint Vérbosszú - DVD ajánló
A V, mint Vérbosszú egy antiutópia, ami a nem is olyan távoli jövőben, Londonban játszódik. A kritikák szerint ezt a filmet nem lehet komolyan venni, az antiutópiához semmi köze sincs, de ha eltekintünk attól, hogy a film kulcsfigurája, a terrorista „V” virágmintás rózsaszín kötényben sütögeti a reggeli tojást, és elgondolkozunk mondanivalóján, rájövünk, hogy egyáltalán nem komolytalan alkotás.


Miként zajlik egy óriáscégnél az állásinterjú? - kritika A vizsga (2009) című filmről
Egyszer mindenki életében eljön az a pont, amikor állásinterjún kell részt vennie. Vagy már meg is tette néhányszor. A leendő munkavállaló ilyenkor elgondolkodik, mennyire is szeretné az adott állást.


Alice Csodaországban - DVD ajánló
A Charles Lutwidge Dodgson, állnevén Lewis Carroll, regénye által közismertté vált történet alapján elkészült Tim Burton alkotás, a 145 évvel későbbi, jelenkori, gondterhelt világunkból nyújt menedéket, épp úgy, ahogyan Alice kétségekkel és keserűséggel teli életéből, a kékruhás nyúl szakadékán át vezető út.


Dredd 3D – a legmenőbb disztópikus szuperhős
1997-ben történt, hogy elnézően mosolyogtunk a kissé bugyuta, ám legalább humorral spékelt Dredd bíró jövőbeli kalandjain. A főszereplő a mimikai bravúroktól mentes, egyféle szájbiggyesztésben jeleskedő Sylvester Stallone volt, de így is megkedveltette velünk a fanyar iróniával átszőtt anti-utópiát.


Anna Karenina - Könyv a Színházban, Színház a Filmen
Magyarországon januárban kerül mozikba az Anna Karenina legújabb filmváltozata, immáron a harmincadik. Lehet még újat mondani a témáról?


Collateral – A halál záloga
Michael Mann munkásságát producerként a kilencvenes években ismertem meg az akkor már tíz éves Miami Vice sorozat révén. Munkája során az emberi kapcsolatok vizsgálatát helyezi – gyakran különleges – fókuszba speciális körülmények között.


Órák - filmajánló
Három történet, három nő, három világ, de mégis e három sors összefonódik. Egy írónő, aki képtelen szabadulni démonaitól, egy anya, aki nem boldog a világban elfoglalt helyével, és egy modern asszony, aki mindent megtenne, hogy beteg barátját még egyszer boldognak láthassa.


Lánybúcsú (filmajánló) - Korlátolt és közepesen közönséges
Csak azért, mert egy filmet már a címben közönségesnek és egyszerűnek neveztem, attól még az egy bizonyos lelki szürkeséggel és visszafogott intelligenciával rendelkező közönséget akár órákra is leköthet. Attól még, hogy valami trágár, vagy a lényegét kifejezetten a taratlom nélküli szex alapkövére építi, még lehet szórakoztató.


A tökéletes mű – A nyomorultak - filmajánló
Alig akad olyan, aki nem ismerné Jean Valjean és Javert főfelügyelő szívszorítóan tragikus és becsületes küzdelmét, vagy Cosette és Fantine keserű sorsát. A 2012-es év legnagyobb filmes élménye a legjobb választás a legszebb ünnepünk előtt...


A hobbit: Váratlan utazás - Kritika
Kilenc éve már, hogy a fantasy-irodalom ékköve a mozivásznon is befejeztetett. Tolkien világa azonban sokkal többet rejt magában, mintsem hogy megelégedhessünk egy trilógiával - amely nagyszerűsége révén csak még jobban képes fokozni az ember étvágyát.


Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Hosszú ideje A király beszéde volt az egyetlen mozifilm, amit moziban voltam hajlandó megnézni. Az azóta eltelt időben gyakran visszaidézem jeles pillanatait. A párommal egy pár hete arról beszélgettünk, milyen jótékony hatást gyakorol rám, az egyes filmek mondanivaló-ja. Akkor kérdezte meg, hogy ha már pontosan idézem a benne elhangzó Shakespeare soro-kat, és kulcsfontosságú gondolatait, miért nem írom meg ennek a filmnek a recenzióját?


Égből pottyant mikulás - színes, magyarul beszélő, német vígjáték
A történet Bajorországban játszódik karácsony idején, amikor rövidek a nappalok mint a zokni, és hosszúak az éjszakák, mint a sál.


Ó, testvér, merre visz az utad?
Szeretem a filmeket, különösen a road movie-kat. Szeretem a country, folk, gospel és blues dalokat. Szeretem a görög mitológiát. De soha eszembe se jutott volna, hogy ezek bármilyen formában együtt tudnának állni.


Sinister a zsigerekben
Sinister, aminek a jelentése vészjósló, baljóslatú. Ezt a rossz előérzetet hagyja figyelmen kívül a Sinister című thriller önmagában meghasonlott főszereplője (Ethan Hawke). Ám miért is ne tenné, hiszen ez az egyik fő komponense a jó horrornak. Adott egy szimpatikus család, egy kevésbé szimpatikus apukával, aki egy jobb időket megélt, megtörtént brutális gyilkosságokat feldolgozó, azokból könyvet kreáló író. A família anyagi okokból új helyre költözik, ahol apuka alkothat, ám apuka – bölcsen – elhallgatja, hogy egy korábban kiirtott család házát választotta új lakóhelyül.


Dellamorte Dellamore - 1994
"Death, death, death comes sweeping down, filthy death the leering clown, death on wings, death by surprise, failing evil from worldly eyes, death that spawns as life succumbs, while death and love, two kindred drums, beat the time till judgement day, an actor in a passion play, without beginning, without end, evermore, amen."


Öt legenda – mínusz három
Két dolgot le kell szögeznünk az elején. Egyrészt, hogy életemben ilyen bugyuta mesét még nem láttam. Másrészt valaki elég nagy bakot lőtt a magyar forgalmazónál azzal, hogy hazai gyerekek számára ismeretlen mesehősökkel teli sztorit hozott be az országba. Jó-jó, vágom én, hogy Dreamworks, akinek a Shrek örökérvényű garanciát előlegezett meg a komputeranimációs gyerekszórakoztatás terén – méltán, ugyebár. De Dér Jankóra, Homokemberre és Fogtündérre apellálni a Dunától keletre...? Elég merész húzás...


Meg fogod nézni: A gyilkos médium
Látnok vagyok. Moziba szeretnél menni, és minőségi szórakozást szeretnél kapni a pénzedért. És ezért meg fogod nézni a gyilkos médiumot.


Barátság extrákkal (Friends with Benefits)
A film alapötlete, turbózzuk fel a barátságot egy kis szexszel minden kötelezettség, kötődés nélkül. A lényeg, érzelmek kizárva, a szex nem több egészséges testmozgásnál.


Szavak, sztorik, szerepek - Lopott szavak
A közelmúltban történt aktuálpolitikai események miatt mi, magyarok, mostanában érzékenyebben reagálunk a ’plágium’ témára. Ám ha elvonatkoztatunk a maga után rossz szájízt hagyó disszertációs botránytól, önmagában is napi szinten találkozunk a problémával. Ki nem ékeskedik néha más tollával? Ki nem idéz másoktól olykor, és adja el saját gondolataként egy közösségi portálon? Ki nem próbált már idegen tudást belecsempészni dolgozatba, tesztbe vagy vizsgába, azt eredetiként feltüntetve?


Ég Velünk! (Keeping the Faith)
A film az emberi kapcsolatokról szól. A filmbéli idézet is erre utal: "Aki szeret, szeressen; aki pedig nem, annak az Úr fordítsa felénk a szívét, ha pedig nem boldogul a szívével, fordítsa el a bokáját, hogy a bicegéséről felismerjük!" Kit ne érdekelne ez a téma? Néha a saját életünkben is elég nagy a zűrzavar, néha jó másokéból okulni.


LAPD – a zsarunak élnie kell
Az utolsó műszak címe nem hagy kétséget afelől, hogy a film végén valakinek meg kell halnia. Ettől független, aki szán egy kis időt David Ayer legújabb filmjére, nagy eséllyel nem fog csalódni, a rendező, aki a film forgatókönyvírója is egyben, fordulatokban és feszültségben gazdag alkotással ajándékozott meg minket, bőven van benne látnivaló, ami ébren tartja kíváncsiságunkat. A 2001-ben forgatott Oscar díjas Kiképzés forgatókönyve óta nem kérdés, ez a férfi ért a rendőrökhöz.


A nevem Khan - Film ajánló
A nevem Khán és nem vagyok terrorista! - Ez a jelmondata annak a filmnek, amelyet legutóbb volt szerencsém megnézni. S bár a történet tündérmesébe illő, nagyon is valóságos problémát elemez Bollywood-ra jellemző finomsággal.


Az utolsó műszak (End of Watch) - Filmajánló
Film a bajtársiasságról, barátságról, szeretetről, rendőri munkáról, akciókról, családról.


Rock of Ages – Mindörökké Rock
Színházból ki, moziba be. A nagysikerű Broadway musical megfilmesített változata immáron DVD-n is megjelent a műfaj kedvelőinek legnagyobb örömére. Mind a rock, mind pedig a musical rajongók polcának kötelező darabja lesz ez a lemez, a hozzá tartozó OST-vel együtt.


Éjjel-nappal fiatalok (Late Night Shopping) színes, magyarul beszélő, angol vígjáték, 2001
A film 2001-ben a Berlini Filmfesztiválon a Nemzetközi Kritikusok díját nyerte. Nem rossz ajánlólevél.


1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről
2012 novemberében mutatják be a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége (FNFK) filmes alkotóközösség legújabb, saját gyártású dokumentumfilmjét, „A Szabadság Hősei”-t.


Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló
Adott három fiatal, két srác és egy lány, jól menő fűbusiness Kaliforniában, amit fel akar vásárolni egy mexikói drogkartell. Aztán még lesz sok szex, sok akció, sok vér, jó poénok és a végén… Nos, ezt sajnos nem árulhatom el, mert szeretném még legalább egyszer, de inkább kétszer megnézni a filmet a lincselés kockázata nélkül.


Batman: A sötét lovag visszatér, 1. rész - Batman: The Dark Knight Returns. Part 1) - 2012
Bruce Wayne már öreg és sokat szenvedett milliomosként él tíz éve, azonban Gotham minden eddiginél súlyosabb helyzete visszahozza alteregóját, hogy újra Batmanként küzdjön a bűn ellen.


Piroslámpás paradicsom; színes, német filmdráma, 117 perc, 2003
Egy kispályás strici, Hotte monológja. Kemény meló ám könnyű életet élni! Az utcán dolgoznak, de a mennyben élnek! A csajok güriznek, grasszálnak a placcon, hogy megkeressék srticijüknek a lóvét, ők meg elszórják bulira, piára vagy anyagra, szexis kurvákra.


Magic Mike – Felül valami (történik)
A Mammut termében talán 25-en üldögéltünk szombat este. A promóciós plakátok és a filmelőzetes alapján megállapíthatatlan volt számomra, csajos vígjátékra ülünk be vagy drámára.


Üss vagy fuss (Hit and Run) film ajánló
színes, feliratos, amerikai akció-vígjáték, 100 perc, 2012


Levelek Júliának – DVD ajánló
Vajon igazak a mesék? Vajon tényleg varázslatosak a szobrok és szerencsét hoz e, ha megdörzsölöd? A kívánságkút tényleg kívánságokat teljesít? És vajon ki rejtőzik Veronában a Júlia szobor mögött? Ide nap, mint nap érkeznek szomorú hölgyek, akik Júliától kérnek segítséget, és ezek a lányok választ is kapnak.


Államérdekből - Hány politikus megy moziba, ha a korrupció a téma?
A tegnapi nap magyar szinkronnal nézhettük meg a moziban Pierre Schöller: Államérdekből című, francia filmjét. A Transparency International szervezésében vetítésre kerülő filmre a szervezet az összes parlamenti képviselőt meghívta. A korrupcióról és a politikai élet szívtelenségéről, vezető beosztásban lévő képviselők köpönyegforgatásáról szóló alkotás igen érzékeny téma. Nem volt meglepő tehát, hogy a „parlamenti képviselőknek fenntartott helyek” táblácskával ellátott sorok szinte tátongtak az ürességtől. Tényként kell megjegyeznem ugyanakkor, hogy több mszp-s politikust is jelen volt.


A nyolcadik utas: a Halál (Alien) - 1979 DVD ajánló
A Prometheus kapcsán újra aktuális, hogy elővegyük Alien gyűjteményüket. 2122-ben, valahol a végtelen világűrben a hét tagú legénységet számláló USCSS Nostromo kereskedelmi űrhajó 20,000,000 tonna rakományával megszakítja visszaútját a Föld felé. Dallas kapitány (Tom Skerritt) azt a parancsot kapja a feletteseitől, Weyland-Yutani Társaság vezetőitől, hogy vizsgáljon meg egy kietlen bolygót, ahonnan folyamatosan ismétlődő jelzést észlelnek, állandó időközönként.


Folytatódik a Másnaposság! - Harmadnaposok
A Harmadnaposok című filmet szeretném nektek bemutatni. A sztori hasonló az előző részekhez, azaz házasság és legénybúcsú aztán jöhetnek a bonyodalmak humorral megspékelve.


Éjsötét árnyék kritika
Tim Burton és Johnny Depp ismét új filmbe fogott, immáron nyolcadik alkalommal. Az új téma a dark-os, vámpíros sötét világ, a benne rejlő összes titokkal és átokkal. Vér, fekete humor, retro… Szeptember 19-től kapható DVD-n és Blu-rayen is.


A sötét lovag: Felemelkedés - A tökéletes befejezés
A film rendezője Christopher Nolan a tizenháromperces werkfilmben azt mondta, hogy a Batman trilógia megérdemel egy jó befejezést. Kétség nélkül ezt sikerült is megcsinálni.


Fennsíkok csavargója (High Plains Drifter) - 1973 DVD ajánló
"Vigyázz magadra! Tőled mindenki fél, és az nagyon veszélyes. – Az emberek csak attól félnek, amit saját magukról tudnak."


Prometheus - Kritika
Már az első információmorzsák érkezésekor heves parázsviták és véleménycsattogtatások övezték a Prometheust. A miért teljesen nyilvánvaló, hiszen az év egyik legjobban várt filmje azon nagy kérdést feszegette, hogy vajon minden idők egyik legjobb sci-fije folytatódik, egy ígéretesnek tűnő előzménnyel, avagy csupán egy pofás reklámfogást találó művel van dolgunk, amely némi hamiskás rásegítéssel igyekszik toborozni az embereket.


A csodálatos Pókember - kritika
A stúdiók a millenium után kitüntető figyelmet szenteltek a világot és annak lakóit folyamatosan megmenteni óhajtó, emberfeletti jótevőkre. Az évek során kiválóan igazolódott, hogy a társadalom különlegességei, miután a képregények oldalain hosszú és zökkenőmentes gazdag évek alatt olvasók százezreit nyerték meg maguknak, könnyűszerrel képesek a publikumot el-, azok pénzét pedig kivarázsolni a zsebekből.


Az igazi kaland – DVD ajánló
Egy kedves családi történet, tele izgalmakkal és szép állatokkal. Vidám, ámde mégis szomorkás történet, mely egy család gyászidőszakát mutatja be és a varázslatos újrakezdést, mindezt egy állatkertben.


Vasember 2 DVD ajánló
Az első filmhez képest a második film is nagyot ütött. A film bővelkedik látványelemekben és hatalmas csatajelenetekben és nem utolsó sorban az AC/DC-nek köszönhetően remek zenei aláfestéssel is.


Ismeri a Szandi-mandit?
Talán az egyetlen magyar komédia, amelyik a cseh új hullám finom szellemességét próbálta meg átültetni hazai szájízekre, az a Gyarmathy Lívia ’Ismeri a Szandi-mandit? című’ alkotása. Természetesen átérződik rajta a szocializmus kísértete, amit jó magyarosan szatírába bújtatva szeretnek tálalni a művészek. Nincs ez másképp ezzel az alkotással sem. Hogyan is kínálja nekünk a ’Kádár-érát’ ez a film?