Keresés: Filmrendező

Szentivánéji álom és szexkomédia a Vígben és a Pestiben
Szerelmi praktikák az év legrövidebb és legkülönösebb éjszakáján, Szent Iván éjjelén, amikor bármi megtörténhet. A Vígszínház és Pesti Színház két februári bemutatója is ekkor játszódik, démonok és lidércek, szeretők és ellenfelek vad játszmáit bemutatva. Az előadások olvasópróbáit már megtartották, Shakespeare Szentivánéji álma február 25-től látható a Vígben, Kovács D. Dániel első nagyszínpadi rendezésében, Woody Allen Szentivánéji szexkomédiáját február 24-től játsszák a Pestiben az orosz Aleksandr Bargman rendezésében. Már csak a címek miatt is nagy lehet a kalamajka: a Szentivánéji álom a Vígben, a Szentivánéji szexkomédia a Pestiben látható.


Woody Allen-klasszikusok újra mozivásznon
Woody Allen idén ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorára tűzi életművének öt kiemelkedő filmjét. A vetítéssorozatot december 1-jén az Annie Hall nyitja, a filmet magyar szinkronnal, 35mm-es filmszalagról vetítik.


9. Országos Középiskolai Filmszemle
A Káldor Miklós Kollégium pályázatot hirdet középiskolások számára rövidfilmek készítésére.


Fehéren-Feketén – Felelősen a cigány-magyar együttélésről fotópályázat
Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége Fehéren::Feketén – Felelősen a cigány-magyar együttélésrőlcímmel fotópályázatot hirdet. A kiírásra társadalomábrázolás, szociofotó témakörben várjuk a pályamunkákat, melyek a címre reflektálva a Kárpát-medencében élő cigányság és magyarság mindennapjait mutatják be.


Koncertfilm válogatás az Urániában - Jimi Hendrix: Live in Woodstock 1969
Küldd el ajánlód a rendezvénnyel kapcsolatban, és ha megjelenik, két jeggyel jutalmazunk! Vetítés időpont: Február 8. Lezárva


Monoton indulás – Sofa Surfers koncert beszámoló
Fülig érő szájjal mentem, szomorúan jöttem. Sajnálom, ha valami nem teljesedik ki. Összetörték az üveget a hátam mögött a koncert végén – köszöntelek örömöm. Bennem évekkel ezelőtt. Minden a helyén, csak a gitárok hiányoznak – nekem. Persze, műfaj, de egy célját el nem érő monoton utazás is. Mintha pszichedelikus rock akarna lenni az, ami nem tud csak félig kitörni a dubstep-be öltöztetett srácokból. A gátakat tépném, nem hallgatnám. A gátakat tépném, másokét nem tudom.


56 évvel 56 után
A november már csak ilyen. Ez a késő őszi hónap még az emlékezésé. S bár családunk és szeretteink halottairól Mindenszentek környékén megemlékeztünk, ilyenkor az 56’-os áldozatok vélt vagy valós nyughelyén is virágzik a fehér krizantém, és hetekig égnek a mécsesek és gyertyák lángjai a 301-es parcellánál is. Mert kollektív emlékezetünk is van, nem csak egyéni.


Ég Velünk! (Keeping the Faith)
A film az emberi kapcsolatokról szól. A filmbéli idézet is erre utal: "Aki szeret, szeressen; aki pedig nem, annak az Úr fordítsa felénk a szívét, ha pedig nem boldogul a szívével, fordítsa el a bokáját, hogy a bicegéséről felismerjük!" Kit ne érdekelne ez a téma? Néha a saját életünkben is elég nagy a zűrzavar, néha jó másokéból okulni.


"Budapest, Budapest, te csodás" - Forgatási helyszín a szomszédban
Töretlen népszerűségnek örvend fővárosunk a filmrendezők körében, de ez egyáltalán nem meglepő, hiszen adott a szép és változatos környezet, a legmodernebb technika, profi szakemberek, és nem utolsósorban köszönhető ez annak is, hogy nagyon kedvező adózást, és alacsony költségeket biztosítunk számukra.


Világpremier a Belvárosi Színházban
A 2011 nyarán bemutatott nagysikerű Esőember-adaptáció (Kulka János, Nagy Ervin) után, most újabb Oscar-díjas történetet visz színre a Belvárosi Színház. Az Orlai Produkció június 26-án mutatta be a nagyközönségnek Avery Corman Kramer kontra Kramer című regényét.


Közönségtalálkozó Az ajtó című film bemutatója után
Igen, a film művészi! Olyan, amit mindenkinek látnia kell! Olyan film, amely hat az emberekre.


Jiří Menzel
(1938-) Cseh származású filmrendező, színházi rendező, és színész. Jelentős alakja a cseh új hullámnak, Oscar-díjas alkotása a Bohumil Hrabal művéből készült Szigorúan ellenőrzött vonatok (1967).


Tímár Péter
(1950-) Jellegzetes filmnyelvet használó magyar filmrendező, forgatókönyvíró.


Sofia Coppola
(1971-) Amerikai filmrendező, színésznő, producer, forgatókönyvíró.


Luc Besson
(1959-) Francia filmrendező, forgatókönyvíró és producer.


Franco Zeffirelli
(1923-) Olasz színházi és filmrendező, akinek pergő ritmusú Shakespeare-adaptációi nyíltan a fiatal nézők „piacára” orientáltak.


Andrzej Wajda
(1926-) Lengyel színházi és filmrendező.


Andrej Tarkovszkij
(1932-1986) Szovjet-orosz filmrendező.


Szőts István
(1912-1998) Magyar filmrendező. 1942-ben debütált játékfilmjével, Az emberek a havason című művel.


Steven Spielberg
(1947-) Fantasztikusan sikeres amerikai filmrendező és producer, aki rendezői működésével több, anyagilag rekordot döntő filmet készített.


Radványi Géza
(1907-1987) Eredeti nevén Grosschmid Géza. Filmrendező, újságíró, forgatókönyvíró; Márai Sándor testvére.


Nyikita Sz. Mihalkov
(1945-) Orosz filmrendező és filmszínész. Kiemelkedő sikert második nagyjátékfilmjével, A szerelem rabjával ért el 1976-ban.


Szuperközeli - rövidfilm
Tom Stevens sikeres filmrendező. Legutóbbi filmjének bevételi kudarca miatt azonban megvonják tőle a következő tervére szánt támogatást, és néhány amatőrfilmessel kell bizonyítania.


Sir David Lean
(1908-1991) Híres brit filmrendező, mesterműve, az Arábiai Lawrence új mércét jelentett az epikus filmek terén és elnyerte számára a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat.


Akira Kuroszava
(1910-1998) Az első japán filmrendező, aki nemzetközi elismerést vívott ki alkotásaival.


Stanley Kubrick
(1928-1999) Amerikai filmrendező, író és producer.


Korda Sándor
(1893-1956) Angolul Sir Alexander Korda, eredeti nevén Kellner Sándor László, magyar származású angol filmrendező és producer.


Elia Kazan
(1909-2003 ) Örmény származású amerikai színpadi- és filmrendező, író.


Jancsó Miklós
(1921-) Magyar filmrendező, több külföldi és magyar életműdíj tulajdonosa.


Sir Alfred Hitchcock
(1899-1980) Filmjeinek kápráztató „döbbenetéről” „sokkhatásáról” híres angol-amerikai filmrendező. Iskolát teremtett a bűnügyi film, a horror és a pszichothriller műfajában.


David Wark Griffith
(1875-1948) Úttörő amerikai filmrendező; az elsők között forgatott Hollywoodban.


John Ford
(1895-1973) Eredeti nevén Sean Aloysius O’Feeney. Ír származású amerikai filmrendező, több mint 100 játékfilmet, köztük számos westernt rendezett.


Federico Fellini
(1920-1993) Sajátos képi világú, mondanivalójú és stílusú olasz filmrendező, aki látomásos realizmusával, a líra és tragikum mélységeit feltáró alkotásaival a filmtörténet legnagyobbjai közé emelkedett.


Fábri Zoltán
(1917-1994) Magyar filmrendező, díszlettervező, festőművész.


Szergej Mihajlovics Eizenstein
(1898-1948) Rigai születésű orosz (szovjet) filmrendező, akinek az 1917-es orosz forradalomról szóló filmje, a Patyomkin páncélos (1925), valamint az Október.


Vittorio De Sica
(1901-1974) Meghatározó olasz filmrendező, színész.


Brian De Palma
(1940-) Amerikai filmrendező, producer. Az amerikai filmet megújító fiatal rendezők csoportjához tartozik.


Cecil B. De Mille
(1881-1959) Amerikai filmrendező, producer, a hollywoodi filmipar egyik megteremtője.


Constantin Costa-Gavras
(1933-) Görög származású francia filmrendező, eredetileg Konsztandínosz Gavrasz. Filmjei többségükben a politikai diktatúrák működési törvényeit elemzik, nagy feszültségteremtő erővel.


Francis Ford Coppola
(1939-) Amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Eleinte forgatókönyveket írt és kisebb horrorfilmeket készített.


Sir Charles Chaplin
(1889-1977) Angol származású amerikai színész és rendező, aki a némafilmekben megformálta az esendő, patetikus és mégis kacagtató csavargó, Charlie alakját és ezzel világhírnevet szerzett magának.


Frank Capra
(1897-1991) Bizarr, mégis megindító vígjátékairól ismert olasz származású amerikai filmrendező.


Luis Buñuel
(1900-1983) Spanyol filmrendező és producer, elsősorban szürrealista alkotásairól ismert.


Robert Bresson
(1907-1999) Francia filmrendező.


Sir Kenneth Branagh
(1960-) Brit színész és filmrendező.


Bán Frigyes
(1902-1969) Magyar filmrendező.


Robert Altman
(1925-2006) „Hollywood fenegyerekének” nevezett amerikai filmrendező, producer.


Korda Zoltán filmrendezőre emlékezve
Magyarország már rengeteg kiemelkedő személyiséget adott a nagyvilágnak, kikre büszkék lehetünk. Egyike ezeknek az ötven éve, 1961. október 13-án elhunyt Korda Zoltán filmrendező és producer. Fivérével együtt nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem a tengerentúlon is nagy hírnevet szereztek maguknak abban a korban, mikor a némafilm uralma már hanyatlóban volt, s helyét a hangosfilm vette át.


Rendezői portré - Zack Snyder; az extravagáns effektek és lassítások fanatikusa
A karrierje kezdetén reklámfilmesként működő Zack Snyder eddigi néhány munkájával is tanúbizonyságot tett rendkívüli vizuális érzékéről. Az idén márciusban bemutatásra került, tonnányi effekttel megtűzdelt, ám sok szempontból működésképtelen Álomháború apropóján érdemes összegezni a rendező eddigi pályafutását.


Rendezői portré - M. Night Shyamalan: Az indiai filmmágus tündöklése és hanyatlása
Hosszú út vezet az Oscar jelöléstől az Arany Málna díjátadóig (bár Sandra Bullock tavaly épp erre cáfolt rá), de Manoj Nelliyattu Shyamalan néven anyakönyvezett indiai rendezőnk ezt mintegy 7 év alatt sikeresen abszolválta. Két jelentéktelen, független színekben készült munka, a Praying with anger (1992), és a Wide Awake (1998) után harmadik rendezése hozta meg számára az igazi sikert. Lássuk rögös útjának élesen váltakozó minőségű macskaköveit.


Képzések: Analog Artists
1122 Budapest, Gaál József út 15/a


Képzések: Színház- és Filmművészeti Egyetem
1088 Budapest, Vas u. 2/c