Keresés: Gazdaság

Nyakunkon a defláció!
Két évvel ezelőtt figyelmeztetni próbáltam a gazdaságot, hogy hagyjon már békét az inflációnak, hadd kússzon le-fel finoman, ne üljön nagyon a nyakára, mert hetedik szimatom dögszagot érez, melyet a defláció felől hoz felénk a szél.


Infláció és defláció
Akarva-akaratlan mindennap hallani az inflációról, sőt érezni is lehet, ha időnként vásárolni jár az ember, mert van neki egy kis pénzecskéje, amit elköltsön. Mindenki szegény inflációt hibáztatja mindenért, holott két-három százalékos infláció úgy kell bármely gazdaságnak, mint napraforgónak a napfény, mert bizony infláció nélkül nincs termelés, és napfény nélkül nem eszünk napraforgó olajat.


A Kisalföld gyöngyszemei természetfotó pályázat
A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a fenti címmel természetfotó pályázatot hirdet a működési területén található természeti szépségek bemutatására. A pályázaton életkortól és lakóhelytől függetlenül bárki részt vehet, aki elfogadja a jelen kiírás feltételeit.


Vizuális hangjegyek Chopin tollából - a Nemzeti Táncszínházban
A gazdasági válságban az ember jól be szeretné osztani a kultúrára félretett pénzét, már ha egyáltalán van neki ilyen, és pont ezért, nagyon fontos, hogy fejbevágó és egyedi élményt kapjon. Sajnos, ez nem ennyire automatikus. Legutoljára a bicska a zsebemben a Vukán-Chopin: Vizuális hangjegyek előadás után nyílt ki. Mindjárt felvázolom miért.


Pályázat újságíróknak az elektromos cigarettáról
A Villanypára Egyesület pénzdíjas sajtópályázatot hirdet, melynek célja az elektromos cigaretta hazai megítélésének megváltoztatása, az észérvek felsorakoztatása a gazdasági érdekekkel szemben, a valós tények közlése az olvasókkal.


Hogyan lettem hiánycikk?
A válasz sokrétű és nem csak rám vonatkozik, következésképp magyarázatra szorul. Korunk gazdaságában a nemes fémek ismerete alapján kijelenthetjük a következő tételt. Amiből kevés áll rendelkezésünkre, annak értéke – felhasználhatósága korlátos voltának értelmében – magasabb, mint az a dolog, amiből több áll rendelkezésre.


FILMCONTEST filmes pályázat, értékes nyereményekkel!
Halászi Község Önkormányzata (HU) és Tomasov (Fél) Község Önkormányzata (SK), versenyt hirdet „FILMCONTEST” jeligével kisfilm készítésére. Az egyetlen tartalmi elvárás az, hogy egy szigetközi/csallóközi településsel kapcsolatos téma kerüljön feldolgozásra. A kiírók olyan műveket várnak, melyben megmutatod, hogyan is látsz egy települést saját kamerádon keresztül. A verseny célja, hogy egy határ menti településen keresztül bemutasd a helyi gazdasági, társadalmi, kulturális, környezetvédelmi és turisztikai látványosságokat.


Célok és módszerek – Soron kívül
Röviddel ezelőtt (2013.01.14) került birtokomba az információ, miszerint a Klebersberg Intézményfenntartó Központ által átvett középiskolákban tombol a fejetlenség. Ez a zűrzavar nemcsak gazdasági értelemben okoz fennakadásokat.


Gazdasági fair play a futballban
Az utóbbi években hatalmas összegeket költöttek a futball klubok anélkül, hogy a több száz millió euróra felhalmozódó adósságokat valami képen megtérítsék vagy visszafizessék. Ezáltal tovább nőtt a különbség a sztárcsapatok és a kis csapatok között.


Mitől drágák a könyveink?
Mikulás-Karácsony-Száncsengő-Fenyőfa… számomra és (remélem még sokak számára) a Karácsony a szép könyvekről is szól, amelyet szeretteimtől kapok, és amit szeretteimnek adok. Könyv nélkül számomra és számukra nincs igazán ünnep.


A bakelit Pobjedától a holdautón keresztül a bűvös kockáig
A magyar játékgyártás történetét mutatja be 1945-1989-között a Játékország című kiállítás a Közlekedési Múzeumban. A tárlat a játékokon keresztül a korszak gazdaságirányítási rendszerébe és az ipari termelés sajátosságaiba is bepillantást ad.


Magyarország-Kína: Oly távol, de mégis oly közel egymáshoz
A XX. század végére Kína a világ köztudatába úgy robbant be, mint a gazdasági növekedés iskolapéldája. Továbbá, az ázsiai ország a világ legnagyobb pénzügyi hitelezőjévé vált azzal, hogy az Amerikai Egyesült Államok kulcsjelentőségű szponzora lett. Ezen kívül hétről hétre hallunk egy-egy olyan felröppent pletykát, hogy talán a gazdasági óriás épp kis hazánkban képzeli el jövőbeli befektetéseit. Azonban nem csak az ilyen és ehhez hasonló pletykákban van közös nevezője Magyarországnak és Kínának, hanem egy igen fura jellemzőn is osztoznak.


Red Bull Röpnap 2012 Kopaszi gát
A 2012-es Red Bull Röpnapon 30 csapat kísérelte meg átrepülni a Kopaszi gátat, több, de inkább kevesebb sikerrel. Az első helyezett a Magyar Gazdaság fantázianevű csapat lett, akik nem várt módon messzire repültek. Őket a Borsodi Bikacápák és a Süsükeselyűk követték a dobogón.


Új Robin Hood a színpadon. Még a gázárakat is simán lenyomja!
Tudtátok –e kedves olvasók, hogy Robin Hood nem csak egy egyszerű, képzeletbeli hős, aki kiáll a jóért és megóvja a gonosztól a gyengét. Több ő annál. Olyasvalamire képes, amire csak igen kevesek, az emberiség megmentői közül. Képes alkalmazkodni az idővel változó társadalmi problémákhoz. Bizony ám! Ezáltal pedig orvosolni tudja a sanyargó nép éhínségét a XV. században, és megoldást talál akár a XXI. század gazdasági válságára is. Nem is gondolnánk, hogy ez a fajta rugalmasság, micsoda, hatalmas potenciállal vértezhet fel valakit.


Világsiker magyar popzenészként
Fokhagymás nápolyi, kandírozott tepertő, hóesés kánikulában, és sorolhatnánk tovább az olyan dolgokat, amik lehetetlenül hangzanak, de egy magasságos nagyobb dicsőségére sokáig azok is maradnak. Hasonló evidencia érvényes a magyar könnyűzenének a világkultúrában elfoglalt helyére is, amiről nemcsak a különleges magyar nyelv mindenki másnak idegenül csengése tehet, hanem a globális zeneipar munkapolitikája is. A kis pénzzel kéz a kézben jár a kis foci, ugyebár, és ez a viszony tökéletesen igaz a magyar zeneiparra is. Kis ország, kis gazdaság, kis világhatás. A mottó: „Ha a Beatles magyar lett volna, sosem jut világhírnévhez”. Az okok megértésére íródott ez a kis értekezlet.


Gazdaság
40 Pont


Gazdaság
Terri Thompson, Lambert Gábor Hogyan olvassuk? Hogyan írjunk róla? Hogyan értsük meg? Akadémiai Kiadó 2009.


Képzések: Sirius Informatikai és Gazdasági Szakközépiskola
4028 Debrecen, Kassai út 129.


Képzések: Alternatív Közgazdasági Gimnázium
Cím: 1035 Budapest Raktár utca 1


Képzések: Alternatív Közgazdasági Gimnázium
Cím: 1035 Budapest Raktár utca 1.