Keresés: Háborús film

Szellemek a fák között – A háború sámánja
Amikor szavakat használunk egymás között beszélgetve, gyakorta döbbenek rá arra, mennyire különbözőek vagyunk, és csak bizonyos „egyezményes” jeleknek köszönhetően értjük meg egymás. John Locke filozófus szerint a szavak jelentése minden egyes ember számára egyedülálló, mert a külső világ jeleiből, jelzéseiből és az ezekre adott belső válaszokból áll össze az értelmezés.


A legdrágább kincs
Amistad, ez a címe annak a filmnek, ami elindított az emberi és szabadságjogok iránti érdeklődés – manapság különösen – göröngyös útján. Mit lehet mondani arról a nézetről ami kijelenti, hogy „sosem volt civilizált társadalom, melynek egyik rétege ne a másik munkájából gyarapodott volna”? Mi lehet az oka annak, hogy vadul és megfontolatlanul döntünk emberek sorsa felől? És mi az oka annak, hogy semmibe vesszük az emberi vívmányokat?


Dokumentumfilm: Parancsra tettük (Standard Operating Procedure)
Vélemény egy 2008-as amerikai dokumentumfilmről. Bűnbakkeresés és megbánás katonai módra. A meztelen rabok megalázásáról szóló képek bejárták az egész világot, és minden kontinens véleményt alkotott magának. A kérdés inkább az ezzel kapcsolatban, hogy mennyire objektív az a vélemény…


Hadak útján (War Horse)
amerikai-indiai háborús filmdráma, 146 perc, 2011 rendező: Steven Spielberg


A bombák földjén
„A háború drog, és az akciók feszültsége halálos függőséghez vezet.” (Chris Hedges)