Keresés: Képregény

A Tini Titánokról, őszintén
Magyarországon nem virágzik a képregénykultúra, és a története folyamán sosem szakított ki akkora részt a társadalom szórakoztatásából, mint a szülőhazájában, az Egyesült Államokban. Éppen ezért ha egy képregény franchise a haladás jegyében platformot ugrik (pld. mozifilmet kap) hozzánk csak ez végletekig lecsiszolt, mindenki által fogyaszthatóvá tett áruként érkezik meg, mindenfajta előismeret nélkül.


SIN CITY: Ölni tudnál érte (2014.) - Filmajánló
Nagy várakozással váltottam jegyet a Sin City második részére, mert a Bűn városának 2005-ben bemutatott első része minden szempontból elnyerte tetszésemet. A több szálon futó cselekmény (Hartigan, Marv, Dwight), a lenyűgöző látványvilág, a zenei aláfestés, és az eszement vérfürdő igazi remekművé tette a képregényből készült filmadaptációt. Így aztán már régóta vártam a folytatást, amit – majd 10 év várakozást követően – idén meg is kaptam.


Képregény és rajzfilmvilág II.
Hogy a mitológiai szereplők és a szuperhősök között erős hasonlóság mutatkozik, nem szükséges részletesen kifejteni, szinte evidens, hogy az emberfeletti képességgel rendelkező egyének és az ilyen, olykor emberszerű lények kezében a világ sorsát markolják, történetük a jó és a rossz konfliktusának keretében zajlik.


VADULJ – fotó- és képregénypályázat
Szívesen eltöltenél három napot Bulgáriában egy profi fotós társaságában az ország lélelgzetelállítóan csodás természeti örökségeinél? Ha igen, küldd be kreatív képregényed vagy lenyűgöző fotóid a Wild Click & Wild Line fotó- és képregényversenyre, és sok más nyeremény mellett az utazást is megnyerheted!


A kisfiú meg az oroszlánok
Azoknak, akik kedvelik a Metro újság végén található apró képregény sorokat, ismerősen fog csengeni Kázmér és Huba bájos bajkeverő párosa, a kisfiú és beszélő plüsstigrise. Természetesen, a tigris kizárólag akkor kel életre, ha csak Kázmér van jelen.


A csodálatos Pókember - kritika
A stúdiók a millenium után kitüntető figyelmet szenteltek a világot és annak lakóit folyamatosan megmenteni óhajtó, emberfeletti jótevőkre. Az évek során kiválóan igazolódott, hogy a társadalom különlegességei, miután a képregények oldalain hosszú és zökkenőmentes gazdag évek alatt olvasók százezreit nyerték meg maguknak, könnyűszerrel képesek a publikumot el-, azok pénzét pedig kivarázsolni a zsebekből.


Mint a képregényben – WTCC Portugália
Utolsó európai helyszínére érkezett a WTCC mezőnye ezen a hétvégén. A széles portugáliai pálya nem hozott szerencsét a magyaroknak, viszont életre keltett egy régen elfeledett hőst.


Tintin kalandjai - Kritika
Steven Spielberg újfent nagy fába vágta a fejszéjét. Egy több mint nyolc évtizedes múlttal rendelkező, világhírű képregényt vászonra vinni merész vállalkozás volt, főként úgy, hogy a teljesen animált film az első ilyen műve az amerikai rendezőnek. Ugyan a jogokat már harminc éve magáénak tudhatta, Spielberg mostanáig várt, hogy Hergé főhősének történetét méltóképp tudja elhozni a kalandra éhes közönségnek. Elnézve a végeredményt elmondhatjuk, hogy a hosszú érlelés meghozta gyümölcsét.


Képregény és rajzfilmvilág: Batgirl vagy Supergirl?
Köztudomású tény, hogy a kellő reputációval rendelkező szuperhősöknek az idők folyamán szinte mindig kialakult a női megfelelője, ezzel is színesítve és tágítva a mítoszuk történeteit és cselekményrendszereit. Hogy miért nem a kínosan kevés, de legalább önálló, eredeti sajátosságokkal rendelkező szuperhősnőkből alakul ki az ellenkező nemű változat, azt megmagyarázni aligha szükséges, ugyanis a képregényt fogyasztók vitathatatlan többsége a férfiak társadalmából kerül ki. A címben szereplő két bájos, ámde kitalált szereplő léte pedig túlontúl összetett ahhoz, hogy ezt egyszerűen csak egy lányolvasó-csalogató ötletnek, vagy csupán a képregényfaló srácok képzeletét és figyelmét felkorbácsoló fogásnak tulajdonítsuk. Mivel kulturális hatásuk hatalmassá nőtt az első megjelenésük óta, éppen eljött az ideje, hogy egy kis gondolatébresztő cikk tárgyaként összevessük a két főszereplőt, hogy kiderüljön belőle, miért és milyen okoknál fogva tesszük le a garasunkat az egyik, vagy a másik mellett, és főleg, hogy miért nem éppen ellenük.


Ha/Ver (Kick-Ass)
Egy újabb amerikai lúzerfilm? Nem egészen, de valami olyasmi. Szuperképesség nélküli szuperhősök VS. Maffia...


Képregény
A képregény az irodalom és a képzőművészet sajátos keveréke, egymás után következő képek sorozata, amelyek egy történetet mesélnek el. A képeket rendszerint elbeszélő vagy párbeszédes szöveg egészít ki, ami általában úgynevezett szóbuborékokban helyezkedik el. Eredetileg csak egyszerű, szórakoztató történeteket díszítettek képsorozatokkal, mára azonban széles körben kedvelt műfajjá nőtte ki magát. Az első képregény Joseph Pulitzer lapjában, a New York World-ben jelent meg 1890-ben.