Keresés: Monok

Szentivánéji álom és szexkomédia a Vígben és a Pestiben
Szerelmi praktikák az év legrövidebb és legkülönösebb éjszakáján, Szent Iván éjjelén, amikor bármi megtörténhet. A Vígszínház és Pesti Színház két februári bemutatója is ekkor játszódik, démonok és lidércek, szeretők és ellenfelek vad játszmáit bemutatva. Az előadások olvasópróbáit már megtartották, Shakespeare Szentivánéji álma február 25-től látható a Vígben, Kovács D. Dániel első nagyszínpadi rendezésében, Woody Allen Szentivánéji szexkomédiáját február 24-től játsszák a Pestiben az orosz Aleksandr Bargman rendezésében. Már csak a címek miatt is nagy lehet a kalamajka: a Szentivánéji álom a Vígben, a Szentivánéji szexkomédia a Pestiben látható.


Andrzej Żuławski: Na srebrnym globie (On the Silver Globe/A fehér bolygó/Az ezüstbolygón)
Andrzej Żuławski (Birtoklás, A legfontosabb a szerelem, Hűség) sokak számára ismeretlen vagy kevéssé ismert rendező lehet, mivel alkotásai nem (a többnyire Hollywood által) meghatározott fősodorba tartoznak, nem sorolhatóak a könnyen emészthető darabok közé. A jelen cikkben a rendező egyik meglehetősen korai filmjét igyekszem bemutatni. A fehér bolygó (Az ezüstbolygón) című alkotás a rendező rokonának, Jerzy Żuławskinak Hold-trilógiája alapján készült, amely Magyarországon 1922-ben jelent meg, Szegeden (Ezüstös mezőkön-Holdregény címmel).


Ajándék a púder alatt
Vége a karácsonynak. Elmúlt a várva várt ünnep. Színes csomagoló papírok összegyűrve pihennek a kukákban. Ajándékok és emlékek már csak az elmúlt napok. Maradt még az ünnepi bejgliből, mert abból mindig több van mint ami elfogyna.


Forróság; izzadás; méregtelenítés; relaxálás. Ez a szauna.
A wellness szállodákban és strandjaink nagy részében is található szauna, így divatba jött a szaunázás. De vajon tudjuk-e, hogy mire jó a szaunázás, és mikor nem szabad élni vele? Ismerjük-e a szaunázás alapszabályait, hogy az egészségünket szolgálja, ne pedig kárt tegyünk vele?


1. Nemzetközi Soproni Hűségnapi fotópályázat
A Soproni Fotóklub Egyesület pályázatot ír ki, melynek célja egy vetített képes kiállítás során méltón megemlékezni az 1921. december 14–16-án Sopronban és környékén megtartott népszavazásra, melyen a lakosság többsége a Magyarországhoz tartozás mellett döntött Ausztria helyett. A népszavazás eredményét Párizsban december 21-én, a nagykövetek tanácsa tudomásul vette, és így Sopron 1922. január 1-jén hivatalosan is visszakerült Magyarországhoz.


Angyalok és démonok Hollywoodban: Mihály arkangyal és Azazel démon
Nem szükséges alaposan ecsetelni azt a nyilvánvaló tényt, hogy a közgondolkodásra, és így a tömegkultúrára a legnagyobb befolyást gyakorló médium a film. Hogy televízió vagy mozi, az teljesen indifferens, mivel e két párhuzamos a végtelenben amúgy is találkozik – ha máskor nem, hát a premier után - bizonyosan.


A Nők fegyvere?!
Az ember az egyetlen olyan lény kerek e Világon, aki érzelmi alapon tud sírni. De ez mire jó? Megvéd másoktól? Segít előre lépni? Esetleg egészségesebbek leszünk tőle? Ne talán tán hátráltat minket céljaink elérésében?


A világ legszebb szava: „ingyen”
Melyik ember ne kapná fel a fejét akkor, ha meghallja azt a szót, hogy „ingyen”? A jelentése elég egyértelmű, a szótár hivatalosan olyan dolgot jelöl, amiért nem kell fizetni, díjmentes. Ezzel természetesen mindenki tisztában van, ezért is gondolom úgy, gondolataink célirányosításának és a figyelemfelkeltésének az egyik legmegfelelőbb „szakszava”.


Kossuth Lajos
Az Országgyűlési tudósítások főszerkesztője, a vezércikk műfajának feltalálója, a magyar újságírás kiemelkedő alakja és államférfi.