Keresés: Pulitzer

Carol McCleary – A gyilkosság alkímiája - Könyvajánló
Párizs – szerelem, gyönyörű épületek, romantika, virágok, művészet… Az emberek többségének ezek a szavak jutnak eszébe, ha a szerelem városáról hallanak. Azonban ebben az esetben szerencsésebb, ha illúzióinkat még a könyv elkezdése előtt elfelejtjük. Carol McCleary könyvét nem lepi el rózsaszín köd. Párizs – gyilkosságok, járványok, prostitúció, alkoholmámor és burjánzó szexualitás. Ebben a világban indul útjára Nellie Bly, amerikai újságírónő.


Ki vagyok én? fotó- és videopályázat
A Művészetek Palotája fotó- és videopályázatot hirdet az ország valamennyi egyetemi, főiskolai hallgatója számára „Ki vagyok én?” címmel. A művészettel való kapcsolatunk elválaszthatatlan az életünktől. Az, hogy milyen műalkotásokat, hol, hogyan és milyen közösségben fogadunk be, része az önazonosságunknak. A pályázat célja ennek a viszonynak, ennek az élménynek a bemutatása 3-10 darabos fotósorozatban vagy legfeljebb 5 perces videoklipben.


Joseph Pulitzer
Magyar származású újságíró, főszerkesztő, lapkiadó, rendkívüli sikereket ért el Amerikában. Nevéhez fűződik a sárga újságírás megjelenése, az első újságíró iskola megalapítása, valamint a legnívósabb újságírói szakmai díjat is az ő tiszteletére hozták létre.A klasszikusan szenzációhajhász zsurnalisztikát nevezzük „sárga újságírásnak”. Fő célja a botrány és szenzációkeltés, a bulvársajtó rosszalló értelmű szinonimája. Eredete Pulitzer nevéhez kötődik, amikor ő és William Randolph Hearst vetélkedett egymással a több eladott példányszámért.Az első egyetemi szintű újságíróképzést nyújtó intézmény Pulitzer kétmillió dolláros támogatásának köszönhetően kezdte meg működését 1912-ben, a Columbia Egyetemen. A mai napig itt adják ki a Pulitzer-díjat.


New York Times
Amerikai napilap, amely alapítása, székhelye 1851 óta New York városában található. Kiadója a The New York Times Company, amely 18 másik regionális lapot is megjelentet. 1896 óta a Times az Ochs család tulajdona, jelenleg Arthur Ochs-Sulzberger vezeti a lapot. Az igazgatótanácsban vagy családtagok ülnek, vagy a család kiválasztottai.


Képregény
A képregény az irodalom és a képzőművészet sajátos keveréke, egymás után következő képek sorozata, amelyek egy történetet mesélnek el. A képeket rendszerint elbeszélő vagy párbeszédes szöveg egészít ki, ami általában úgynevezett szóbuborékokban helyezkedik el. Eredetileg csak egyszerű, szórakoztató történeteket díszítettek képsorozatokkal, mára azonban széles körben kedvelt műfajjá nőtte ki magát. Az első képregény Joseph Pulitzer lapjában, a New York World-ben jelent meg 1890-ben.


Pulitzer díj
A Pulitzer-díj a világ legrangosabb újságírói kitüntetése, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban adnak át. Az újságírói tevékenység mellett irodalmi és zenei teljesítményekért is kiosztják. A legelső Pulitzer-díjat 1917. június 4-én adták át, mostanában pedig minden év áprilisában jelentik be a nyerteseket. Nevét a díj anyagi alapjait megteremtő Joseph Pulitzer magyar származású amerikai sajtómágnásról kapta. A magyarországi emlékdíjat – a Pulitzer örökösök hozzájárulásával – Fábry Pál New Orleansban élő magyar üzletember alapította 1988-ban azzal a céllal, hogy a kelet-közép-európai rendszerváltozást követően elismerést kapjanak a kimagasló szakmai teljesítményt felmutató magyarországi újságírók.


Sárga újságírás
A bulvárújságírás rosszalló értelmű szinonímája , a botrány- és szenzációkeltésre és egyéb etikátlan és szakmaiatlan gyakorlatra építő újságírás pejoratív neve. Kitalálása a magyar származású Joseph Pulitzer nevéhez kötődik.


A sajtó története