Keresés: Recenzió

Legyél Te is könyvkritikus! Jelentkezz a kritikai példányért! Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája
A szabály még mindig egyszerű: Akit kiválasztunk, megkapja a könyvet, ami természetesen onnantól a sajátja, cserébe egy-két héten belül egy színvonalas könyvajánlót kell összehozni, ami csak nálunk jelenik meg. Jelentkezési határidő: 2013.05.27


Legyél könyvkritikus! Jelentkezz a kritikai példányért! Duncan Shelley: A félelem íze
A szabály még mindig egyszerű: Akit kiválasztunk, megkapja a könyvet, ami természetesen onnantól a sajátja, cserébe egy-két héten belül egy színvonalas könyvajánlót kell összehozni, ami csak nálunk jelenik meg. Jelentkezési határidő: 2013.05.07


Duncan Shelley: Amer és az amazonok - Könyvajánló
Duncan shelley Amer-sorozatának negyedik kötetében, Amer ( mint a férfiakban lakozó lélek ) nagy kihívásnak néz elébe, tisztelni a Nőt, szeretni önmagáért, olyannak amilyen, szeszélyeivel, bájos naivságával és harcos öntudatosságával együtt. A könyvecske fejezetei öt önálló novellában, öt kor sajátosságaiban, öt egymástól teljesen független nő életét mutatja be.


Jelentkezz könyvkritikusnak! Nevelj boldog tinédzsert - (Andrew Matthews)
A szabály még mindig egyszerű: Akit kiválasztunk, megkapja a könyveket, ami természetesen onnantól a sajátja, cserébe egy-két héten belül egy színvonalas könyvajánlót kell összehozni, ami csak nálunk jelenik meg. Jelentkezési határidő: 2013.04.18


Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra? - Könyvajánló
Hiába az igényes, tetszetős borító, ilyen címmel valószínűleg nem nagyon lehet újat, érdekeset mutatni – gondoltam Jennifer E. Smith Vajon létezik szerelem első látásra? című könyvéről első ránézésre, rosszul. Egy sablonos szerelmi történetnél jóval többet kap az olvasó, és ha maradandó élményt nem is nyújt a regény, mindenképp kellemes meglepetés.


Szerelem: mennyi öröm és mennyi kín... Duncan Shelley, Kate Brooks: Amer első halála - Könyvajánló
A címben megjelölt érzés jót és rosszat egyaránt hozhat az életünkbe. Talán Duncan Shelley is éppen ezért választotta a regénye témájául.


Duncan Shelley: Amer tánca - Könyvajánló
Előfordulhat az életben, hogy egy ismeretlen személy segít rajtunk. A jótéteményben részesülhetünk akár hajóút során is. De ha mégsem mindezt átélhetjük, amint elolvassuk Duncan Shelley Amer tánca című regényét.


Duncan Shelley: A Pokol Kézikönyve I. - Könyvajánló
A Duncan Shelley angolszász írói álnéven publikáló magyar író az általam előzőleg olvasott „Egy konspirátor feljegyzései” című blogkötetében már felvillantotta érdeklődési körének azon szeletét, amely a különböző eredetű és léptékű katasztrófákkal és azok hatékony túlélési módszereivel foglalkozik. Shelley most egy egész könyvet –tervek szerint könyvsorozatot- szentelt a nagy betűs TÚLÉLÉSNEK.


Duncan Shelley: Egy konspirátor feljegyzései - Könyvajánló
Hogyan fér meg egymás mellett a Coka Cola, Harry Potter, Steven Seagal és a rejtélyes X bolygó? Duncan Shelley az „Elme Gyilkosai” sikerregény írója megmondja…


Duncan Shelley - A pokol kézikönyve I.
A szabály még mindig egyszerű: Akit kiválasztunk, megkapja a könyvet, ami természetesen onnantól a sajátja, cserébe egy-két héten belül egy színvonalas könyvajánlót kell összehozni, ami csak nálunk jelenik meg. - lezárult -


Petrusák János: Szőke Mocsár – Pegazus könyvek Antológia 2012.
A szabály még mindig egyszerű: Valaki megkapja a könyvet, ami természetesen onnantól a sajátja, cserébe egy-két héten belül egy színvonalas könyvajánlót kell összehozni, ami csak nálunk jelenik meg. Jelentkezni a projektre bejelentkezés után lehetséges.


Az általános újságírás alapjai dióhéjban


Gary Chapman - Chris Fabry: Parázs a hó alatt
Sosincs késő megmenteni a házasságot. Chris Fabry (1961) újságíró, rádióriporter a legújabb művét Gary Demonte Chapman-nel (1938) közösen írta, aki neves, keresztény író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, az öt szeretetnyelv pár- és pszichoterápiai fogalom megalkotója.


Duncan Shelley – Az igazság napja
Az összeesküvés elméletek jelenségének egyetlen érdemét mindenképpen kiemelném. Mégpedig azt, hogy az irodalom tudományának új irányzatát tették lehetővé. Ennek az iránynak az egyik könnyed és szórakoztató, mégis elgondolkodtató darabja lett Az igazság napja.


Duncan Shelley - Egy konspirátor feljegyzései - könyv, kritikai példány
Jelentkezni a projektre bejelentkezés után tudsz. - Lezárva -


Duncan Shelley: AZ IGAZSÁG NAPJA - könyv
Új Projektre jelentkezni bejelentkezés után tudtok.


Az élet háza - kritikai példány
Az új projektre jelentkezni bejelentkezés után tudsz.


Második esély - könyv kritikai példány
A szabály még mindig egyszerű: Valaki megkapja a könyvet, ami természetesen onnantól a sajátja, cserébe egy-két héten belül egy színvonalas könyvajánlót kell összehozni, ami csak nálunk jelenik meg. Jelentkezni a projektre bejelentkezés után lehetséges.


Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Hosszú ideje A király beszéde volt az egyetlen mozifilm, amit moziban voltam hajlandó megnézni. Az azóta eltelt időben gyakran visszaidézem jeles pillanatait. A párommal egy pár hete arról beszélgettünk, milyen jótékony hatást gyakorol rám, az egyes filmek mondanivaló-ja. Akkor kérdezte meg, hogy ha már pontosan idézem a benne elhangzó Shakespeare soro-kat, és kulcsfontosságú gondolatait, miért nem írom meg ennek a filmnek a recenzióját?


Parázs a hó alatt - Recenziós példány - lezárult
Az új project részleteit bejelentkezés után éred el.


Alessandro Baricco: Selyem
Selyem. Akár már ennyiből is sejthetnénk, hogy mire számítsunk. Elég volt csupán a minimalista borítóra pillantani, hogy kitaláljam a történetet: a felvilágosult fehér ember az elszigetelt Japánba érkezik, ahol elvarázsolják az ősi hagyományok és a természet szépségei, míg mindeközben ráeszmél saját „civilizált” élete felszínességére. És persze szerelmes is lesz. Hogy mi az, ami mégis rávett arra, hogy elolvassam? Alessandro Baricco.


Eva F. Midday – Misztikus karácsony
Egy kedves ámde annál bonyolultabb történet melynek se eleje se vége. Szerelem, csalódás, vallás és az élet értelmének keresése ez mind megtalálható a könyvben. Vajon Marlene rájön mi is az igazi küldetése az életben, hogy miért született erre a világra?


Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?
Mindenkivel történnek nem várt események az életben. Ez lehet negatív is, pozitív is. Jelen esetben egy meglehetősen pozitív eseményről van szó.


Párizsi sikk; Szórakoztató stíluskalauz a francia divat nagyasszonyától. New York Times bestseller.
Ines de la Fressange és Sophie Gachet a párizsi elegancia és a divat megfoghatatlanságát próbálja kézzel foghatóvá, másolhatóvá, elsajátíthatóvá tenni. Több-kevesebb sikerrel. Ha arra számítasz, Nyájas Olvasó, hogy olyan tanácsokat fogsz találni a könyvben, hogy milyen alkatra milyen öltözék a legelőnyösebb, vagy hogy milyen színek illenek egymáshoz és milyenek nem, akkor nem a megfelelő könyvet emelted le a polcról.


Mimi két élete - Suzanne Selfors: Mentsük meg Júliát!
Az elmúlt évek könyv és film felhozatalát látva nem túlzás kijelenteni, hogy az újragondolások korát éljük. A klasszikusok más megvilágításba kerülnek, előzménytörténetet, esetleg új befejezést kapnak, így ha megvan bennük a szükséges plusz, több korosztály számára is érdekessé válnak. Suzanne Selfors Mentsük meg Júliát! című ifjúsági regényében Shakespeare helyett az élet – és a XXI. századi Mimi Wallingford – írja Rómeó és Júlia történetét.


Tinédzser szörnyeteg
A Szépség és a Szörnyeteg című mesét, már számtalanszor feldolgozták. Alex Flinn megírta a történet modern változatát, Beastly- A szörnyszívű címmel.


„Meséld el a tündérmesédet!”
Hogy milyen lehet egy kockázatbecslő és egy nőcsábász véletlenszerű találkozása? Hogy sülhet el egy fogadás? Milyenek az igazi félreértések? Jennifer Cruise Fogadj rám című regényéből kiderül. Vigyázat! Tipikus csajoknak szóló regény!


Jenei Gábor - A legszorosabb kötelék
Izgalom kaland és mágikus, megmagyarázhatatlan dolgok jellemzik a szerző első könyvét. Igazán lebilincselő írás, szó szerint, ugyanis a könyvet nem lehet letenni, míg ki nem, olvasod. Nagyszerű karakterek, gyönyörű helyszínekbe bújtatott krimi, egy kis földön túlival vegyítve.


Könyvbemutatón jártam
Egy Óbudai gimnázium adott otthont a Kamaszkori vészhelyzetek- S. O.S. Megoldások című könyv bemutatásának. A bemutatón jelen volt a három szerző továbbá Hadas Kriszta és Győrfi Pál, akiknek könyvajánlója a hátoldalon található. A könyvet a kamaszoknak szánják útmutatóul ezen évek átvészelésére.


Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve
Az ifjúsági irodalmat napjainkban sokféle jelzővel lehet illetni, a változatos nem tartozik ezek közé. A szerzők nagy általánosságban egy-egy korábbi regény sikereit próbálják meglovagolni hasonló témájú és felépítésű könyvekkel; a vámpírok után úgy tűnik, a disztópikus történetek jönnek.


Alberto Moravia: A megalkuvó - Egy sötét kor lenyomata
Egy diktatórikus rendszerben formálódó alak hányatott sorsáról olvashatunk Alberto Moravia: A megalkuvó című regényében. A címszereplő, azaz Marcello a főhőse a híres antifasiszta szerző egyik izgalmas, sebészi pontossággal megírt művének.


Jostein Gaarder: A történetárus - Recenzió
A hátterét adó komoly tartalom ellenére is könnyen feldolgozható; ízig-vérig modern és újszerű. Talán ezekkel a szavakkal jellemezhető leginkább Jostein Gaarder A történetárus című regénye, mely 2006 óta olvasható magyar fordításban. A műben egy különc zseni élete társul az emberi gyengeség legjellemzőbb vonásaival, mely magával ragadja az olvasót, s elrepíti egy látszólag ismeretlen világba. Történet a Pókról, aki belefulladt saját hálójába.


Quentin Tarantino: Becstelen Brigantyk könyvajánló
A kortárs filmművészet egyik legőrültebb alakja, az amerikai Quentin Tarantino legutóbbi munkája 2009-ben került bemutatásra világszerte. A történelmi hitelességre ügyet sem vető második világháborús mozi tökéletesen illeszkedik a rendező életművébe; a hangsúly a bravúrosan megírt dialógusokon van, ezek határozzák meg a film dramaturgiai ívét és lendítik előre az eseményeket. Így fontos szerepet kap a szintén Tarantino által kreált, precízen megírt forgatókönyv, melyet a Cartaphilus könyvkiadó gondozásában immár a nézők is kézbe vehetnek.


Könyvajánló: Ladislav Klíma - Abszolút akarat vagyok
Filozófiai témájú könyveknek sosem volt, - és szinte biztosra jósolhatóan - nem is lesz nagy forgalma a könyvesboltokban és az egyéb árusító helyeken. Az a kis szűk vásárlói csoport, amelyik egyáltalán keresi is a bölcseleti köteteket, az a mindenkori bölcsészhallgatók szerény halmaza, és ők is csupán a kötelező irodalmat tallózzák. A többi könyvtárba jár...


Kritika
Új színdarab, film, zenei vagy irodalmi mű bemutatására írt bírálat; értékelő elemzés; objektív értékítélet; vélemény. Fontos az elfogulatlanság! Tárgyának a kor szellemi életén, irodalmán belüli helyét, jelentőségét, értékét határozza meg. Elsősorban értékelő jellegű. Egyik változata a recenzió, mely lényegében egy 8-10 soros, olykor egyoldalas, figyelemfelkeltő, a művet ismertető közlemény, amely ismereti a tárgyával kapcsolatos adatokat. (Könyv esetén pl. kiadó, oldalszám, kötés, ár stb.)


Publicisztika
Nyilvános közírás, illetve nyilvános közbeszéd. Az újságíró állásfoglalása egy adott témával kapcsolatban. Értelmezés és meggyőzés szándékával formált, a sajtóban nyilvánosságra hozott vélemény, olyan cikk, amelyben az egyes eseményeket magasabb, elvi, sokszor irodalmi szinten tárgyalja a szerző. A lényeg a VÉLEMÉNY, amit a publicisztikai újságírás elemei teljes mértékben tartalmaznak. Irodalomnak az az ága, amely a politikai és társadalmi élet kérdéseit közérthető formában tárgyalja. A jó publicista kritikus, és tükröt tart a mindenkori hatalommal szemben. A publicisztika körébe tartozik: kommentár, jegyzet, vezércikk, nyílt levél, glossza, kritika, recenzió, karcolat vagy tollrajz, esszé, vitacikk, hírfej, útirajz, karikatóra, sajtófotó.


Recenzió
Művészeti alkotások rövid értékelő ismertetése a figyelem felkeltés szándékával. Elsősorban információt közöl a műről, figyelemfelkeltő írás.