Keresés: Tudomány

Ismét meghódítja Velencét az EFOTT!
A 2017-es EFOTT-ot a szervezők a 650 éves Pécsi Tudományegyetem hallgatóival karöltve készítik elő. A fesztivál a vizsgaidőszakok után, július 11-17. között lesz, a helyszín pedig ismét a Velencei-tó partja. Ám a buli idén egy nappal hosszabb lesz, mert a vasárnapi napon és éjszakán is teljes programmal várják a látogatókat. Akik idén is előre gondoskodnak hetijegyükről, egyben az EFOTT és kapcsolódó zenésztársak jótékonysági akciójában is részt vesznek.


Jane Hawking: Utazás a végtelenbe – A mindenség elmélete
Az utazás a végtelenbe című, lenyűgöző memoárjában Jane Hawking, Stephen Hawking első felesége kettejük rendkívüli házasságának rejtelmeiről mesél. Stephen tudományos hírnevének növekedése közben teste egyre jobban összeomlott az őt sújtó motoros neuronbetegség következtében, és Jane elfogulatlanul számol be arról, hogyan igyekezett egyensúlyba hozni a huszonnégy órás ápolónői szolgálatot a gyarapodó család egyre növekvő igényeivel. Kivételesen őszinte, megindító és sokszor vicces könyvében Jane Hawking nem csupán első házasságának bonyolult és fájdalmas dilemmáit osztja meg az olvasóval, hanem azt is, hogy milyen megpróbáltatások elé állít a hírnév és a vagyon egy házasságot.


Halpedikűr a Ráday utcában - beszámoló
Ha valaki azt gondolta, hogy a halak az emberek felé csakis végtelenül passzív, unalmas állatok lehetnek, interakcióba lépni velük pedig képtelenség, az részben revideálhatja nézeteit a halpedikűr igénybevétele után.


WSSZ - NYME SEK: videóklip pályázat egyetemi hallgatóknak és középiskolai tanulóknak
A Weöres Sándor Színház a NymE Savaria Egyetemi Központ BTK Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékkel együttműködésben videóklip pályázatot hirdet egyetemi hallgatók és középiskolai tanulók számára.


2013 – Új üstökösök a horizonton
A TIT Budapesti Planetárium Az évszázad üstököse előadását mindazoknak ajánlom, akik szeretnének megismerkedni az égbolt fénylő vándoraival, melyekhez világvége teóriák és meglepő tudományos felfedezések egyaránt kapcsolódnak.


Cigánymesék - Nemzeti Színház - Jegyrendelés
Jean Lambert-wild színházigazgató-rendező, 2007 óta a normandiai Comédie de Caen vezetője. Ez az intézmény nemzeti és nemzetközi produkciókat hoz létre, valamint francia és európai független színházi társulatokkal működik együtt. Jean Lambert-wild szerint a színház alapvetően egy olyan művészeti fórum, ahol minden tudományág teret kaphat az önkifejezésre.


Duncan Shelley – Az igazság napja
Az összeesküvés elméletek jelenségének egyetlen érdemét mindenképpen kiemelném. Mégpedig azt, hogy az irodalom tudományának új irányzatát tették lehetővé. Ennek az iránynak az egyik könnyed és szórakoztató, mégis elgondolkodtató darabja lett Az igazság napja.


Mit jelent neked a tudomány? fotópályázat
A tudomány körbevesz minket. A furcsa jelenségektől kezdve a lenyűgöző tudományos tevékenységekig bármit szívesen látunk, ami megragadta a figyelmedet. A fotópályázaton olyan háromfős csapat tagjaként vehetsz részt, amelynek legalább két tagja lány. A fotón felismerhető személy nem szerepelhet. Nevezz be most, és csapatod nyerhet egy utat Prágába (Cseh Köztársaság), ahol részt vehettek a Fiatal Tudósok Európai Versenyén, vagy Isprába (Olaszország), ahol látogatást tehettek a Közös Kutatóközpontban. A pályázat havi rendszerű, fotódat tehát minden hónap 1. napjának kezdetétől a hónap 15. napjának végéig kell beküldened.


Halhatatlanok leszünk!
Ilyen felkiáltójeles örömmámorban kezdtem lubickolni, amikor olvastam, hogy egy német tudóscsoport megtalálta a halhatatlanság titkát a FoxO elnevezésű gén személyében.


Munka és magánélet
Az ismerőseimnél végzett igényfelmérés érdekes eredményt hozott. Két különösen fontos témát is megjelöltek, amiről örömmel olvasnának tudományosabb szinten. Ezek közül az első a munka és magánélet ellentmondásait taglalja.


A demokrácia diszkrét bája - Karinthy Színház: Egyenlőség
Sokszor elgondolkozom azon, hogy a művészet által választott témák mennyire időtlenek és hiába telnek el évszázadok fejünk felett, érünk el varázslatos tudományos felfedezéseket, élünk technológiában gazdag életet, mégis, a társadalmi kérdések és szerepek nem sokat változtak az elmúlt néhány ezer év során, talán csak a kosztümök és a szövegek lettek modernebbek.


A valódi műhús szelet
Szinte táncra perdültem örömömben, mikor olvastam, hogy a Modern Meadow cég tudósai mesterséges húst állítottak elő, természetesen, tiszteletben tartva minden fajta állatnak a jogát. Szerencsére idejében észbe kaptam és csak észrevétlenül ugráltam aprókat, akár a kecskebogyó a műjégpályán, így nem hoztam szégyent a körülöttem állókra.


Churchill nyomában - könyvajánló
Nem is olyan rég kezembe került Christian Graf von Krockow Churchill; Korrajz a 20. századról című műve. A politológia tudománya nem egyszerűen szenvedélyem, közéleti és politikai érdeklődésem az egykori brit miniszterelnök és más kiemelkedő személyek módszerei miatt lángol szüntelen alig húszéves korom óta. Nagy élvezet számomra egy példaképem életének megismerése. Élménybeszámolót írni róla sem kevésbé méltó elfoglaltság.


Darwin-díj: A különösen ügyetlen halál tudománya
Létezik egy olyan kitüntetés, amilyre senki sem vágyik. Ez az elismerés a Darwin-díj.


Posztmodern alternatívák a 2001: Űrodüsszeia című filmben
A 2001: Űrodüsszeia 1968-ban került bemutatásra, Arhur C. Clarke műve alapján (Az őrszem). Az egész mű a rendező kérésére született, közösen formálták, a könyv írásával párhuzamosan készült a film is. A film az evolúciót fogja át a kezdetektől, alapfeltevése, hogy az emberré válás útján az első lépések megtételéhez földönkívüli segítséget kaptunk. Posztmodernnek tekinthető tehát már abból szempontból is, hogy megkérdőjelezi az egységes, abszolút érvényű világmagyarázó elveket. A modern jellemzője, hogy az emberek a tudomány és technika fejlődésének köszönhetően elhiszik, hogy a világot képesek uralmuk alá vonni, képesek feltárni titkait és birtokolni.


CSI: Helyszínelők az ELTE-n
Ez év szeptemberében hirdetik meg először bűnüldözési szaktanácsadók képzését az ELTE-n. Elsősorban jogi vagy természettudományi alapokkal bíró személyek jelentkezhetnek, de a kurzus hasznos lehet akár vezető cégek alkalmazottainak is. A vadonatúj tanfolyamról Dr. Záray Gyula főszervezővel beszélgettünk.


Berki Beáta interjúja Dr. Stőhr Lóránttal
Kávészünetben leültünk beszélgetni a filmről. Dr. Stőhr Lóránt a Zsigmond Király Főiskola Filmtanszékének docense matematika tanári diplomája megszerzése közben egyre nagyobb érdeklődéssel fordult a film iránt ezért párhuzamosan végezte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet mozgókép tudományi szakon.


Időszaki lap
Az időszaki lap a sajtótermékek egyik típusa. Az a napilap, folyóirat és egyéb lap, valamint ezek melléklete, amely egy naptári évben legalább egyszer megjelenik, azonos címmel és tárgykörrel kerül kiadásra, évfolyamszámmal, sorszámmal, keltezéssel van ellátva, és akár eredeti szerzői alkotásként, akár átvett fordításként az újságírói, az írói vagy a tudományos műfaj körébe tartozó írásművet (hírt, tudósítást, cikket, riportot, tanulmányt, verset, elbeszélést stb.), fényképet, grafikát, karikatúrát vagy rejtvényt közöl.


Retorika
A szónoklás, az ékesszólás tudománya, eredetileg díszes külsőségek között előadott beszédeket, ékes stílusú, nyilvános megszólalásokat jelentett. Ma a rendszeres gondolkodás és önkifejezés eszköze, a kulturált érvelés, vitatkozás tudománya, amely foglalkozik a társadalmi kommunikációban előforduló valamennyi írásbeli és szóbeli közlésfajta (beszédmű) elkészítésének és előadásának tartalmi és formai sajátosságaival. Tárgya minden nyilvános, közéleti megszólalás, minden közéleti kommunikációs helyzet, és szereplője minden nyilvánosan megszólaló ember. azokkal a szerkezeti és nyelvi-stilisztikai sajátosságokkal foglalkozik, amelyek a művelt, irodalmi kifejezésre jellemzők.


Útleírás
Az útleírás olyan beszámoló valamely utazás élményeiről, amely a tapasztalatok tárgyszerű, tudományos hitelű és jelentőségű rögzítésére törekszik, szemben a szubjektív reflexiókat előtérbe állító útirajzzal. A műfaj ókori eredetű, de virágkorát a 15-18. században élte, a nagy felfedezőutak és a gyarmatosítás időszakában.


Képzések: ELTE Filmtudomány tanszék
1088 Budapest Múzeum körút 6-8. főépület


Képzések: Médiatudományi Szakközépiskola
Cím:1191 Budapest, József Attila utca 74.