Keresés: aktuális

Wiz Khalifa, Rita Ora és sokan mások a Szigeten
Szépen kerekedik az idei Sziget programja, ezúttal egy híján 10 név került a már eddig is színes csoportba. Rapper-nagyágyú, pop-r’n’b díva, indie rock aktuális kedvencek, DJ-producer legenda. Íme, a friss lista:


Maffia avagy Koldusopera
A Vígszínházban, márciusban mutatták be Bodó Viktor rendezésében a Koldusoperát. A Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója, mely egy modern, a mai világra nézve teljesen aktuális darab.


Újabb nevek a Szigeten: Madness, Kelis, Bloody Beetroots, Leningrád!
Tucatnyi újabb névvel jelentkezett a Sziget, köztük nagy visszatérők és aktuális sztárok, ahogy ez a Szigeten már lenni szokott. Jön például a ska egyik ékköve-ként titulált Madness, Sir Bob Cornelius Rifo, DJ elektronikus zenei projektje, a The Bloody Beetroots, az amerikai popcsillag, Kelis, a ska-punk vonalon orosz népzenei elemekkel mozgó Leningrád és sokan mások.


Újabb világsztárok várhatóak Zamárdiban!
A decemberben bejelentett világsztárok után egy újabb, impozáns “csokorral” rukkoltak elő a MasterCard Balaton Sound szervezői. Zamárdi szabadstrandján júliusban a legaktuálisabb fesztiválkedvenc, a Disclosure mellett biztosan színpadra lép a Rudimental, Ricardo Villalobos, Dillon Francis, Baauer és a fesztivál egyik legnépszerűbb visszatérője, Sven Väth is. A kedvezményes "early bird" jegyek 70%-a már elkelt és minden bizonnyal a maradék néhány ezer darab is napokon belül gazdára talál.


Világsztárok Zamárdiban!
Zamárdi szabadstrandján júliusban a legaktuálisabb fesztiválkedvenc, a Disclosure mellett biztosan színpadra lép a Rudimental, Ricardo Villalobos, Dillon Francis, Baauer és a fesztivál egyik legnépszerűbb visszatérője, Sven Vath is.


Csak természetesen! fotópályázat
Csak természetesen! címmel a Szigetmonostori Kertbarát Kör és Szigetmonostor Faluház fotópályázatot hirdet, a Szentendrei-sziget természeti értékeiről. Téma: 1. A Szentendrei-sziget természeti értékei, 2. Növényportrék a Szentendrei-szigetről, 3. Szép kertek, kertészetek a Szentendrei-szigeten.


Nem a víz az úr
Példátlan összefogást emleget a miniszterelnök, pedig nincs igaza. Nem csak a legutóbbi katasztrófa helyzetben (kritikus havazás februárban), hanem előtte is minden országos tragédiánál a legmesszebbmenőkig kitett magáért a polgári lakosság és a civil társaságok, az önkéntes szervezetekkel karöltve. Példátlannak lehet titulálni inkább azt a szervezettséget, ami az aktuális árvízveszéllyel kapcsolatban tapasztalható az országos szervek, hivatalos orgánumok részéről. Úgy tűnik, most előre gondolkodtak, időben megkezdték a mentési munkálatokat, és jó esélye van annak, hogy kimagaslóan tragikus veszteségek nélkül, és legfőképpen emberi áldozatot nem követelve „ússza meg” Magyarország a Duna történelmien drasztikus áradását.


A divat új Püthiája?
Az IBM tőle szokatlan terepre tört be az által – bár ez mégsem újdonság tőle –, hogy előrejelzést adott, a divat célközönségének aktuális igényeiről.


Válás után – Mozaikcsalád Fotópályázat 2013
Fókuszban egy új családtípus Mozaikcsaládok a Te lencséden keresztül! A fotók beküldési határideje: 2013. július 31. Nagy értékű nyereményekkel!


Zagar új album: Light Leaks - We are outsiders, that’s what we are
A Zagar zenekart azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom. Zságer Balázs és bandája az utóbbi évek alatt már hungarikummá vált. Egy olyan eladható terméke lett kis országunknak, ami bizonyára felkelti a külföldiek érdeklődését is, éppen ezért a hazai megjelenés (április 1.) után pár nappal a külföldi lemezboltokba is bekerül az aktuális korong, a Light Leaks.


Videóklip pályázat 2013
Az artNova Művészetkedvelők Egyesülete (Bácskossuthfalva) Videóklip pályázatot hírdet zenekarok, zenészek, előadók részére, azzal a céllal, hogy elősegítsék az alkotók közötti együttműködést, valamint a zenei tehetségek felkutatását és támogatását.


Szubjektív statisztikai kórkép - Szociális érzékenység és emberi jogi témák
A világ különböző pontjain és országunkban is a társadalom perifériáján élőkről előszeretettel készítenek egyoldalú statisztikákat, hogy ezeket később felhasználva aktuális politikai nézőpontokat elfogadtassanak velünk, elég csak a most készülő hajléktalan törvénymódosítás tervezetére gondolni.


Demokrácia, vagy amit akartok...
A Bárka jól bevált alkotói duója - Vidovszky György – Tasnádi István (író-rendező) - harmadik alkalommal fut bele – teljes erőből – azokba az aktuális problémákba és társadalmi jelenségekbe, melyekkel naponta szembesülünk. Az előző két darabjuk – a Cyber Cyrano és az East Balkán - szakmai berkekben és a közönség soraiban is egyaránt nagy visszhangot váltott ki. Előbbi fő problematikája a fiatalok által favorizált virtuális (közösségi) lét előtérbe kerülése, az utóbbi a 2011-es, a West Balkánban hármas halállal végződött tragédia interpretációja. Súlyos témák. Az egyik egy megoldhatatlan és feltartóztathatatlan evidencia, a másik egy feloldhatatlan és megmagyarázhatatlan tabu.


A nyolcadik utas: a Halál (Alien) - 1979 DVD ajánló
A Prometheus kapcsán újra aktuális, hogy elővegyük Alien gyűjteményüket. 2122-ben, valahol a végtelen világűrben a hét tagú legénységet számláló USCSS Nostromo kereskedelmi űrhajó 20,000,000 tonna rakományával megszakítja visszaútját a Föld felé. Dallas kapitány (Tom Skerritt) azt a parancsot kapja a feletteseitől, Weyland-Yutani Társaság vezetőitől, hogy vizsgáljon meg egy kietlen bolygót, ahonnan folyamatosan ismétlődő jelzést észlelnek, állandó időközönként.


Jodi Picoult – Házirend
Jodi Picoult ismét egy igen aktuális témát feszeget. A könyv egy Asperger- szindrómában szenvedő fiúról szól. Az író elénk tárja milyen egy ilyen ember élete, milyenek a hétköznapjai és milyen különleges képességekkel rendelkezik, melyet egy épp ember el sem tudna képzelni.


Homo Politicus Hungaricus
Egy author és egy poeta, de mindkettő versificator. Kik ők? Márai Sándor és Petőfi Sándor. Közös még bennük: hőn szerették hazájukat, Magyarországot, és nyitva tartották szemeiket, ezért nem átalkodtak néha felhívni a bajokra és a hibákra a figyelmet. S mivel a capite foetet piscis - fejétől bűzlik a hal -, a közügyekről, politikáról alkotott véleményükben fejezték ezeket ki. Íme egy kis válogatás a magyar irodalom e két Alexandroszától, amelyek megdöbbentően aktuálisak napjaink politikájára is, még ha ez csak a véletlen műve.


Vas megyei függetlenfilm Fesztivál
Vas megyei függetlenfilm Fesztivál – Táplánszentkereszt – 2012. április 14-15. A fesztiválra bárki nevezhet, a filmekkel kapcsolatban sem tematikai, sem műfaji megkötés nincs, de az alkotásokat csak digitális formátumban, dvd mi-nőségben fogadjuk el. A fesztiválon ettől az esztendőtől előválogatás után kerülnek be a filmek a versenyprogramba.


Svindlerek (tv-sorozat) kritika
Sok víz lefolyt a Temzén mióta a briteknél megjelent és spin-offként szétszóródott a szélrózsa minden irányába az utca egyszerű emberét trükkösen átverő, svindleres műsorfajta, amely legújabb epizódját napról-napra várjuk valamelyik hazai kábelcsatorna kínálatában. Íme, az aktuális 5 Eurós kérdés: miért is?


Hogyan válasszuk ki a megfelelő témát?
Hogy valaki jó újságíró lehessen annak elengedhetetlen feltétele a sok írás és a gyakorlás. Ám lehet, hogy elbizonytalanodunk miről is kellene, vagy lenne érdemes írni. Pár pontban összefoglaljuk, mi jelenthet mentőövet, ha ötlettelenségben szenvedünk:


Hogyan gyűjthetek pontokat?
A legfontosabb hogy regisztrálj, mert csak azután fogsz tudni küldeni anyagokat nekünk. Ha írásod/képeid megfelelőek tartalmilag, akkor hamarosan megjelenik a főoldalon. Látogatottság alapján kialakítottunk egy pontrendszert, a pontok heti rendszerességgel automatikusan frissülnek, aktuális pontjaidat bejelentkezés után, az adatlapodon láthatod. Pontjaid webshopunkban beválthatod, de egy az egyben le is vásárolhatod.


Glossza
Szubjektív műfaj: Egy aktuális kérdéshez való hozzászólás rövid terjedelemben. Sokszor csípős megjegyzéseket tartalmazó írás, hangvétele ironikus, konfliktusos helyzetet, esetet dolgoz föl, írója a maga személyességével próbál eljutni az olvasóhoz, célja a szórakoztatás. Érveket sorakoztat fel az írás elején, majd túlzó, leleplező, gúnyolódó, humoros, és egy slusszpoénnal fejeződik be. Eredeti megfogalmazásokat és szavakat használ, szleng és dialektus is beépíthető.


Hír
Bármilyen történés, amiről úgy véljük közérdekű vagy közérdeklődésre tarthat számot. Újdonság, aktuális, érdekes, fontos, tényszerű. Tartalmaznia kell, hogy MI, MIKOR, HOL, KIVEL és HOGYAN (esetleg MIÉRT) (4+1W and H) történt. A hír lényege, hogy lényegre törő és rövid. Lehet mínuszos: ez esetben tényleg csak annyi derül ki, hogy MI, KIVEL, MIKOR és HOL. Lehet címes, ha a többinél fontosabbnak tarjuk, azok közül ki akarjuk emelni. A hírnél mindig objektívnek kell lenni, ami például sérülhet az elemek összerakási sorrendjénél is.


Interjú
Egy olyan beszélgetés két (vagy több) ember között, amelynek témája talán másokat is érdekelhet; a téma közérdeklődésre számot tartó legyen és nem utolsósorban aktuális. Az interjú lehet műfaj és lehet egy anyaggyűjtési módszer is. Így tehát az elkészült beszélgetésből később éppúgy születhet riport, mint tudósítás. Emellett az interjúban valamilyen módon megjelenik az újságíró személyisége. Fontos, hogy olyan embert kell megszólaltatni, aki hivatott egy adott témában nyilatkozni, vagy akinek a személye méltó arra, eléggé érdekes és fontos, hogy interjú készüljön vele.


Kemény hír
Az USA-ból indult. Aktuális, új, érdekes, megtörtént. Az információ, amelynek napi aktualitása van, tehát az időszerűség, a naprakészség az elsődleges hírérték-konstituáló tényezője.


Kommentár
A kommentár fogalmát gyakran használják szinonimaként a véleményközlő műfajokra. A kommentárban az újságíró egy aktuális eseményről vagy témáról foglalhat állást. A kommentárok súlypontja vagy az elemzésben és magyarázatban van, és ezáltal a megértéshez járul hozzá, vagy személyes véleménynyilvánításként erősen szubjektív lehet.


Vezércikk
A szerkesztőség megnyilatkozása. Az újság politikai irányultságát, a lap mögött álló politikai tényezők törekvéseit fejezi ki, többnyire a lap első oldalán. A közélet, a politikai élet eseményeihez való igazodást ezekből az írásokból pontosan lehet nyomon követni. A klasszikus vezércikk az egész lap irányvonalát tükrözi. A vezércikk hossza összefonódik azzal a jelentőséggel, melyet a lap tulajdonít a vitában tárgyalt témának. A Révai Lexikon szerint: a hírlap élén álló, az általános politikai helyzettel vagy valamilyen aktuális napi kérdéssel foglalkozó közlemény, amely a közvéleményt a lap álláspontjának próbál megnyerni.Ha elismerésre és nyereményekre vágysz, érdemes átnézned Pályázatok oldalunkat, ahol naprakészen tájékoztatunk az országban fellelhető kreatív pályázatokról, valamint aktuális álláshirdetéseket is közzéteszünk. Nálunk könnyen összeszedhetsz egy stábot is a filmes pályázatokhoz.