Keresés: magyar film

Oscar-esélyesek 2016 - Saul fia
„A Sonderkommandók a holokauszt idején az egyes koncentrációs táborokban javarészt zsidó foglyokból álló munkacsapatok voltak, amelyek tagjait kényszerítették a meggyilkoltak holttesteinek elégetésére. A német kifejezés Különleges Egységet jelent, amely a náci eufemisztikus nyelv része volt, amellyel a Végső Megoldás egyes vonatkozásaira utaltak.” Forrás: Wikipédia


MVM Siker-nap 2015.02.22.
Korábban már felvezettük az Arnold Schwarzeneggerrel fémjelzett Siker-napot, most pedig részletes beszámolónkat olvashatjátok a 2015. február 22-i Siker-napról!


Hódít A nagy füzet
Szász János legújabb filmjét, A nagy füzetet már Európa szerte játsszák a mozikban, nemrégiben pedig Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték.


Janisch Attila: Másnap (After the Day Before, 2004)
Janisch Attila Filmszemle Fődíjas filmjének főhőse az álmok, vágyak és az átélt események útvesztőjében tévelyeg...


Duncan Shelley: A félelem íze - Könyvkritika
Amikor a kortárs magyar szórakoztató irodalomról beszélünk egy társaságban, sokan csak lenéző legyintéssel jelzik kiábrándultságukat a témából. Ahogyan a magyar filmipart is évek óta sikk lett szidni, ugyanez igaz a magyar szórakoztató irodalom jelenkori képviselőire, személyes véleményem szerint: nem alaptalanul. Időről-időre akad azonban olyan író, aki képes elkeseredettségünk egére némi fénysugarat varázsolni. Duncan Shelley pedig ezek közé a művészek közé tartozik.


Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
A vitorlázás több mint sport. Leginkább egy életforma, mégpedig azok számára, akik versenyszerűen foglalkoznak ezzel az embert próbáló sportággal. Ezt akkor értettem meg először, mikor tizenvalahány éve felkapaszkodtam a Nemere 2. vitorlás fedélzetére és percekkel később a tavon siklottunk a mahagónifából újjávarázsolt díjnyertes versenyhajóval. Tihanyhoz közel valahol a tó közepén belementünk egy erősebb áramlatba, a vitorlák megfeszültek a szélben és hirtelen megéreztük a hajó erejét és gyorsaságát. Ezt a dinamikus erőt eleveníti meg Kollman András A vitorlázó című 55 perces dokumentumfilmjében.


Budapest Film Academy ösztöndíj pályázat 2013. tavaszi szemeszter
A Budapest Film Academy a tavaszi szemeszterére néhány ösztöndíjas helyet hirdet meg, amelyeket a legtehetségesebb jelentkezőknek adunk.


1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről
2012 novemberében mutatják be a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége (FNFK) filmes alkotóközösség legújabb, saját gyártású dokumentumfilmjét, „A Szabadság Hősei”-t.


Miért gagyik a verekedős videójáték-filmadaptációk
Hosszú, de legalább kimerítő értekezés a címben szereplő problémákról, filmeseknek, rajongóknak, és érdeklődőknek.


Ismeri a Szandi-mandit?
Talán az egyetlen magyar komédia, amelyik a cseh új hullám finom szellemességét próbálta meg átültetni hazai szájízekre, az a Gyarmathy Lívia ’Ismeri a Szandi-mandit? című’ alkotása. Természetesen átérződik rajta a szocializmus kísértete, amit jó magyarosan szatírába bújtatva szeretnek tálalni a művészek. Nincs ez másképp ezzel az alkotással sem. Hogyan is kínálja nekünk a ’Kádár-érát’ ez a film?


Final Cut – szerelmes film a film szerelmeseinek
Pálfi György: Final Cut – Hölgyeim és Uraim című filmje igazán nagy meglepetést okozott a nagyközönségnek. A filmet normál „fizetős” mozizás keretein belül egyenlőre nem vetítik le a szerzői jogdíjak miatt. Külön szervezett, ingyenes vetítéseken lehet gyönyörködni az alkotásban.


Csak a szél - kritika
Egy társadalomban a mélyen gyökerező és váratlanul felszínre törő problémákra sokszor a kultúrában és művészetben igyekeznek először megoldást találni a társadalom tagjai, nem feltétlen jó megoldásokat, inkább csak lehetséges kiutakat kutatva. Mindezen törekvés a problémával való szembenézés első fontos állomása. Azt gondolom, nem mondok semmi újat azzal, hogy a "Csak a szél" hiányt pótló alkotás, a maga értékeivel és hiányosságaival együtt az első komolyabb próbálkozás a korábban említett szembenézésre.


Közönségtalálkozó Az ajtó című film bemutatója után
Igen, a film művészi! Olyan, amit mindenkinek látnia kell! Olyan film, amely hat az emberekre.


Vállapos sportolók – Egy film az élsportoló katonáinkról
Pár napja egy igazán egyedi hangulatú filmvetítésen vettem részt. A Magyar Honvédség Altiszti Akadémiája adott otthont az eseménynek, ahol magasrangú honvédekkel és három szakasz növendékkel nézhettem meg ezt az újszerű dokumentumfilmet.


Tímár Péter
(1950-) Jellegzetes filmnyelvet használó magyar filmrendező, forgatókönyvíró.


Szőts István
(1912-1998) Magyar filmrendező. 1942-ben debütált játékfilmjével, Az emberek a havason című művel.


Radványi Géza
(1907-1987) Eredeti nevén Grosschmid Géza. Filmrendező, újságíró, forgatókönyvíró; Márai Sándor testvére.


Makk Károly
(1925-) Magyar filmendező. Első játékfilmje, a Liliomfi bájos, humoros, a XIX. Század első felében játszódó története a korszak egyik legnézettebb filmje lett.


Jancsó Miklós
(1921-) Magyar filmrendező, több külföldi és magyar életműdíj tulajdonosa.


Fábri Zoltán
(1917-1994) Magyar filmrendező, díszlettervező, festőművész.


Bán Frigyes
(1902-1969) Magyar filmrendező.


Indul a nevezés – magyar filmeket is vár a Titanic!
Október 21-én megkezdődik a nevezés a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra. Magyarország legnagyobb és legeredetibb nemzetközi filmes eseménye 2012. április 13 – 21. között hagyományosan erős programmal és egy örömteli újdonsággal várja az érdeklődőket.


Film készült a világrekorder vitéz Sinka Brigitta magyar sakkmester életéről
Sinka Brigitta 83 éves sakkmester többszörös magyar válogatott játékos, olimpikon, több mint 70 nemzetközi és országos sakkverseny eredményes résztvevője. Több mint 50 éves profi sakkozói pályafutása során számos hírességgel került kapcsolatba, (Bobby Fischer, Boris Spaskiij, Tahl..) kalandos élete során több tízezer gyermek sakk szimultán versenyét szervezte meg. Brigitta néni 9757 különböző, regisztrált és igazolt szimultán sakk játszmán van túl, és célul tűzte ki, hogy eléri a bűvös 10.000-es számot, így állítván be egyedüli világrekordot.


Viszony (rövidfilm - 1. rész) (zene: Bakay Gergely)
Az 'Emlék nélkül készítőinek rövidfilmje. Szereplők: Jung István, Gere Anita Krisztina, Gyöngyösi Zsolt. A film zenéjét ezúttal is Bakay Gergely szerezte. Írta, fényképezte és rendezte: Gallai József.


Poligamy: Több mint hárman párban
Mi sülhet ki abból, ha egy reggel az ágyból felkelve azt vesszük észre, hogy párunk mind külsőleg, mind belsőleg radikális változáson esett át? Valószínűleg nem túl sok jó dolog. Avagy mégis? Egy a filmből vett idézettel élve csak annyit mondanék: beszéljünk erről részletesen!


Csontpóker - vizsgafilm Teleschola 2010
Málics Gábor, videó-operatőr (B) szakos Teleschola hallgató vizsgafilmje a XVI. évfolyamról.


Nyisd ki! - Lenhardt László - Teleschola vizsgafilm
Teleschola 16. évf. operatőri vizsgafilm Címe: Nyisd ki! Írta és készítette: Lenhardt László Közreműködtek: Herber Anna, Fila Zsófia, Csepi Gábor Zene: Teargas & Plateglass: Book of Black Valentines Nine Inch Nails: Demon Seed Coldcut feat. Saul Williams: Mr. Nichols


Vizsgafilm - Félhomály
Fekete Mátyás Polifilm vizsgafilm 2006


Találkozások
Hálózat médiaiskola vizsgafilm


Úton
Úton - ELTE filmszak vizsgafilm


Volpone, avagy a pénz komédiája (2003)
Nem sok olyan filmet forgattak eddig le, amely egyszerre tölti be - méghozzá kiegyensúlyozottan- a néző kulturális és szórakozási vágyait, hiszen ez utóbbi eshetőség szinte az egyedüli alapja minden filmnek, és nem az előbbi. Az ilyen filmritkaságok valójában aranyrögök a tömegkultúra sóderhalmában, felettébb ritka és eltakarják a nagyobb kavicsok és a piszkos törmelékek.


Egy óra a holnapért
operatőr, vágó: Tósoki Attila, hang: Nagy Bálint Pál, zene: Mohai Tamás, írta és rendezte: Nagy Bálint Pál


Molnár Ferenc: Töredékek
A sepsiszentgyörgyi Molnár Ferenc Töredékek című alkotása nyerte el a kukker.ro különdíját az V. Háromszéki Ifjúsági Fotó- és Rövidfilm versenyen.


A másik oldal
Magyar Péter és Tokár Dániel filmje, mely a némafilmek hangulatát idézi fel és egy általános problémára helyezi a hangsúlyt, a korrupcióra. A film a Transparency International Hungary kisfilmpályázatára készült és a korrupció felszámolására és bemutatására összpontosít. További szereplők: Leinwander István, Köpeczi- Bócz Benjámin, Horváth M. Zoltán. Vágó: Arányi Zsuzsanna Helyszín: Szabó Tímea Zskf és Elte közreműködésével.


Éjszakai Műszak
Készült a II. Orosházi Filmes Táborban


Tabu (Dobos Rita rövidfilmje)
A 2009es alkotótáborban készült rövidfilm. Főszerepben: Baráth Attila György(Madách színház) és Dobos Rita. Rendezte és írta: Dobos Rita


BKF: Kávé és cigaretta
Jim Jarmusch azonos című filmjének ötlete alapján készült 2009-ben a BKF Filmkészítés órájára.


Filmvásznon Szabó Magda regényei
Az Ajtó című Szabó Magda regény forgatása már zajlik, és néhány hete kering a sajtóban a hír, miszerint film készülhet egyik legismertebb regényéből, az Abigélből is.


Berki Beáta interjúja Dr. Stőhr Lóránttal
Kávészünetben leültünk beszélgetni a filmről. Dr. Stőhr Lóránt a Zsigmond Király Főiskola Filmtanszékének docense matematika tanári diplomája megszerzése közben egyre nagyobb érdeklődéssel fordult a film iránt ezért párhuzamosan végezte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet mozgókép tudományi szakon.


Balogh Rudolf
Fényképész, sajtófotós, a "magyar stílus" megteremtője. A róla elnevezett díj, az egyik legrangosabb hazai elismerés.


Képzések: Korda Sándor Filmakadémia
1021 Budapest, Budakeszi út 51. Magyar Filmlabor Logisztika Épület


Képzések: Magyar Film és Média Intézet


Képzések: Magyar Film és Média Intézet
1122 Budapest, Krisztina krt 2-4.