Keresés: sárga újságírás

Joseph Pulitzer
Magyar származású újságíró, főszerkesztő, lapkiadó, rendkívüli sikereket ért el Amerikában. Nevéhez fűződik a sárga újságírás megjelenése, az első újságíró iskola megalapítása, valamint a legnívósabb újságírói szakmai díjat is az ő tiszteletére hozták létre.A klasszikusan szenzációhajhász zsurnalisztikát nevezzük „sárga újságírásnak”. Fő célja a botrány és szenzációkeltés, a bulvársajtó rosszalló értelmű szinonimája. Eredete Pulitzer nevéhez kötődik, amikor ő és William Randolph Hearst vetélkedett egymással a több eladott példányszámért.


Bulvár
A bulvársajtó népszerű- vagy botránysajtóként is ismert. Így nevezték el azokat a lapokat, illetve írásaikat, amelyek csak a szenzációt, az izgalmat hajszolták, miközben a szakmai és művészi igényességet háttérbe szorították. Lásd sárga újságírás


Sárga újságírás
A bulvárújságírás rosszalló értelmű szinonímája , a botrány- és szenzációkeltésre és egyéb etikátlan és szakmaiatlan gyakorlatra építő újságírás pejoratív neve. Kitalálása a magyar származású Joseph Pulitzer nevéhez kötődik.