Film

Ó, testvér, merre visz az utad?

2012. 12. 05. • Szerző: Novecento
Ó, testvér, merre visz az utad?

Szeretem a filmeket, különösen a road movie-kat. Szeretem a country, folk, gospel és blues dalokat. Szeretem a görög mitológiát. De soha eszembe se jutott volna, hogy ezek bármilyen formában együtt tudnának állni.

Aztán 2000-ben megszületett egy film, (amit én ugyan csak hét évvel később láttam először) és egyszerűen nem hittem a szememnek.
 A Coen testvérek megint nem okoztak csalódást rendezés tekintetében, ahogy George Clooney sem a főszerepben, de én most nem az ő tehetségükről, hanem magáról a filmről beszélnék, ami szinte magától kel életre minden alkalommal, amikor újra megnézem. A történet az 1930-as évek gazdasági válságától sújtott Amerikában játszódik, ahol három összeláncolt rab megszökik, hogy megkeressék az egyikük által korábban elásott kincset. Hogy mi az, ami első hallásra egyáltalán nem illik ide? A főcím alatt felbukkanó felirat, a korabeli némafilmeket idéző stílusban: Készült Homérosz Odüsszeiája alapján.
Először nem foglalkoztam vele sokat, hagytam, hogy a történet vigyen. És nem unatkoztam. Az egyik eseményből csöppentem a másikba, közben megismertem jól kidolgozott, szerethető karaktereket, és nevethettem néhány tényleg mulatságos jeleneten. A gospel és a folk zenét talán itt ismertem és szerettem meg igazán, amivel  azóta se nagyon tudok betelni.


Később azonban furdalni kezdett a kíváncsiság, vajon mi köze van mindennek Homéroszhoz? Keresgetni kezdtem a hasonlóságokat, először csak fejben, majd miután rájöttem, hogy tényleg van ebben az Odüsszeiás dologban valami, újranéztem az egész filmet. A főszereplőnk teljes neve Ulysses Everett McGill. Hiába mutatkozott be többször is, gyanúsan kihangsúlyozva a teljes nevét, csak azután esett le a kapcsolat, miután írásban is láttam. Bár társainak azt mondja, egy rablásból szerzett zsákmányért mennek, útközben kiderül, hogy csak egy egyszerű szélhámos, aki vissza akarja szerezni házasodni készülő volt feleségét. Miután a három rab megszökik, találkoznak egy vak férfival, aki megjósolja egész kalandos utazásuk végét. Itt csaptam először a térdemre, hiszen hogy nem ismertem föl benne elsőre Teiresziaszt? És még rengeteg az ilyen: kapunk egy félszemű szélhámos bibliaárust küklopsz gyanánt, sziréneket, akik elkábítják főhőseinket, hogy feladják őket a rendőrségen, Ku Klux Klán csuklyás laisztrügónokat, lótuszevők helyett pedig megváltást ígérő zenés keresztény közösséget.
És ezek csak most jutottak eszembe, ki tudja, mennyi van még belőlük? Persze azt meg kell jegyezni, hogy mindezek mellett a kapcsolat a film és az eposz között igen laza. Én csak úgy fogom fel, mint egy plusz érdekességet, ami még szellemesebbé teszi az egészet. A történet önmagában is elég szórakoztató, így akik nem ismernék az Odüsszeiát, azok se forduljanak el a filmtől! Annyira halványak az utalások, hogy csak akkor veszi észre őket az ember, ha nagyon akarja, egyébként pedig egy izgalmas, humoros, szerethető road movie-t kap, aki belekezd az Ó, testvér, merre visz az utad?-ba.

Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

Szerző:
Novecento
Novecento
Veresegyház
Férfi
1993
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Égből pottyant mikulás -  színes, magyarul beszélő, német vígjátékÉgből pottyant mikulás - színes, magyarul beszélő,
A történet Bajorországban játszódik karácsony idején, amikor rövidek a nappalok mint a zokni, és hosszúak az éjszakák, mint ...
Sinister a zsigerekbenSinister a zsigerekben
Sinister, aminek a jelentése vészjósló, baljóslatú. Ezt a rossz előérzetet hagyja figyelmen kívül a Sinister című thriller ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: