Film

Órák - filmajánló

2012. 12. 29. • Szerző: Gawain312
Órák - filmajánló

Három történet, három nő, három világ, de mégis e három sors összefonódik. Egy írónő, aki képtelen szabadulni démonaitól, egy anya, aki nem boldog a világban elfoglalt helyével, és egy modern asszony, aki mindent megtenne, hogy beteg barátját még egyszer boldognak láthassa.

 

Mi a közös bennük?
Az 1920-as években Virginia Woolf (Nicole Kidman), a különc, fejfájással, hangokkal küzdő írónő elindít egy kavicsot a szellemek hegyén. Írását egészsége kárára is folytatja. Mellette a tehetetlenül vergődő férje, aki aggodalommal nézi neje ingadozó állapotát. E körülmények közepette születik meg Mrs Dalloway figurája (magyarul a ’Dalloway asszony’ formát használja a fordító).
Harminc évvel később egy egyszerű háziasszony, Laura Brown (Julianne Moore) sajátosan szorult helyzetében őrlődik. Látszólag mindene megvan, amire egy nő vágyhat, szerető család, boldog élet, gyermek, mégis tehernek érzi mindezt. Férje születésnapján kerül kezébe a Woolf által megírt könyv. Idilli hangulat – mégis zavaróan hamis –, ahogy fiával, tortát süt férjének a jeles alkalom okán.
Napjainkban egy könyvkiadással foglalkozó üzletasszony tervez hatalmas ünnepséget az AIDS fertőzött barátjának, remélve, hogy hajlandó lesz eljönni. A megható jelenetek, ahogy a két ember a betegség által vert szakadékon át próbál kapcsolatban maradni. Clarissa Vaughan (Meryl Streep) világát jellemzi Richard (Ed Harris) becézése, aki Mrs Dalloway-nek nevezi.
Három szempontból élhetjük meg a komplex történetet. Az írónő, aki mintha látomásban élné meg a történetet. A háziasszony, aki úgy érezte rabul ejti a könyvhöz hasonlatos élet és az üzletasszony, aki – talán tudatlanul – átéli a regényt.
Itt e ponton kérdéseket vetettem fel. Vajon az írónő betegsége a jövőlátás volt maga, amely kínzós úllyal nehezedett vállára? Vagy azzal, hogy megírta e történetet provokálta ki annak megtörténtét? Netán az a képtelen helyzet, hogy eleve elrendelt dologba sikerült belepillantania? Meggyőzőnek tűnik az a felvetés, hogy ugyanezek a kérdések okozták az írónő korai halálát.
Rengeteg visszatérő momentum mutatkozik meg a történet alatt, mégis ott az elfojtás szörnyű pecsétje minden. Az írónő, aki szereti férjét, ám szexuális beállítottsága messze nem egyszerűen behatárolható (omniszexuális). A háziasszony, akinek az ötvenes évek Amerikájában kell megélnie latens leszbikus késztetéseit. És nem utolsó sorban a kiadónő, aki Richard mellett kész lett volna élni, mégsem tehette meg.
Azoknak ajánlom ezt a filmet, akiket nem jellemez homofób vonás, mert ellenkező esetben a történéseket és az azok közötti összefüggéseket meglátni nem lesz sok esélyük. Messzemenőkig túllépünk az elvárások szigorúan húzott határvonalán, ahol már csak az értelem, a feltétel nélküli elfogadás és a megértés mutat csak utat.
 
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

 

 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
Carole Landis születésnapjáraCarole Landis születésnapjára
Január elsején nem csupán hazánk lánglelkű költője, Petőfi Sándor ünnepelné születése napjának évfordulóját, hanem a filmvilág ...
Lánybúcsú (filmajánló) - Korlátolt és közepesen közönséges Lánybúcsú (filmajánló) - Korlátolt és közepesen közönséges
Csak azért, mert egy filmet már a címben közönségesnek és egyszerűnek neveztem, attól még az egy bizonyos lelki szürkeséggel ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: