Film

Újra a filmvásznon! 2001: Űrodüsszeia

2015. 03. 12. • Szerző: farkashearer
Újra a filmvásznon! 2001: Űrodüsszeia

Az Alien-filmek után egy újabb sci-fi klasszikus tér vissza mozivásznakra, a kultuszfilmekre specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában. Március 12-től, limitált vetítéssorozat keretében, Arthur C. Clarke azonos című regényének új kiadásával egy időben kerül a hazai mozikba Stanley Kubrick időtlen remekműve, a 2001: Űrodüsszeia.

 

A mozibemutatóhoz ezúttal könyvbemutató is társul, mivel éppen március közepén jelenik meg Arthur C. Clarke 2001: Űrodisszeia című regényének legújabb magyar kiadása, eddig sosem publikált extra tartalmakkal. A könyv a 300. jubileumi lapszámát ünneplő Galaktika Magazin kiadója, a Metropolis Media gondozásában jelenik meg. A kiadó és a filmet bemutató Pannonia Entertainment együttműködésének köszönhetően a filmre jegyet váltók a könyvet jelentős kedvezménnyel vásárolhatják meg a Galaktika online boltjában, míg a könyvvásárlók a mozijegyhez juthatnak hozzá olcsóbban.
 
A journality.hu csapata abban a megtiszteltetésben részesült, hogy meghívót kapott a 2001: Űrodüsszeia című film „premier előtti” vetítésre, aminek a Corvin mozi adott otthont. A filmet egy kerekasztal-beszélgetés előzte meg. Eme beszélgetésen többek között részt vett Farkas Bertalan, máig az egyetlen magyar űrhajós; a kultikus 1972-ben először megjelent Galaktika magazin felelős szerkesztője Németh Attila; illetve Gyárfás Gábor grafikusművész, aki a 2001: Űrodüsszeia eredeti, 1979-es magyar plakátját is tervezte. (Magyarországon csupán 1979-ben, több mint tíz éves késéssel mutatták be Stanley Kubrick filmklasszikusát.) A bő félórás beszélgetés érintette a filmtörténet legjelentősebb sci-fi filmjeit, de emellett egyéb űrhajós kulisszatitkokat és érdekességeket is megtudhattunk Farkas Bercitől, egyszóval rendkívül élményteli volt a diskurzus. Nagy köszönet érte a Pannonia Entertainment csapatának!
 
A hosszas felvezetés után térjünk is rá a filmre! Arra a filmre, amelyről korábban már a journality.hu főszerkesztője, Rideg Gábor is publikált egy nagyszerű elemzést, amit itt olvashatnak: http://journality.hu/Posztmodern-alternativak-a-2001-urodusszeia-cimu-filmben Jelen dolgozatomban a 2001: Űrodüsszeiát az eddig megjelent nagyszámú publikációkhoz hasonlóan jómagam is a hármas szám bűvöletébe állítom (az idő problematikája, a film erényei, illetőleg mondanivalói), amit aztán több (3) aspektusban is megvizsgálok.
 
I. Az idő. A film időszalagán három időpontot/korszakot helyezhetünk el. 1.: Az emberiség hajnala. Kb. 4 millió évvel ezelőtt. 2.: Az űrexpedíciók kora (Hold, Jupiter). A 90-es évek vége. 3.: Jupiter és túl a végtelenen. 2001-?! Ha úgy nézzük Kubrick próbát tett arra, hogy az emberiség történetét vigye a vászonra. Mindenképpen nagy vállalásnak tűnik ez, akárhogy is nézzük, ám örömmel jelentem, hogy sikerült neki! A 2001: Űrodüsszeia abszolút kortalan és egyben örökérvényű alkotás.
 
II. A film három erénye. A látvány, a zene és a mondanivaló. Eme hármassal zseniális egyensúlyt teremtett Stanley Kubrick.
1.: A film látványvilága lenyűgöző. Az 1968-ban alkalmazott technikák annyira ütősek, hogy mai szemmel nézve sem tűnik bóvlinak az összkép. Ráadásul akkoriban a vizuális effektek még igencsak gyerekcipőben jártak, ergo majdnem mindent le kellett modellezni, szóval hatalmas meló lehetett ezt a filmet összerakni. „A direktor maketteket terveztetett, amiket fogaskerekeken órákig húzogatott, hogy a legjobb felvételek készüljenek el. A legjobb tervezőkkel, építészekkel dolgozott, hogy az űrhajók kívül-belül úgy fessenek, ahogy az ő megálmodta.”A film végi űrutazás vizuális élményáradata szintén megér egy misét.
2.: A zenei aláfestés művészi. A film zenéjét Richard Strauss: Ímigyen szóla Zarathustra (az abszolút kedvencem!), ifjabb Johann Strauss: Kék Duna keringő és Ligeti György: Atmosphères, Lux aeterna, Requiem műveinek felhasználásával maga Kubrick állította össze. Bátran kijelenthető, hogy e tekintetben sem hibázott!
3.: A mély tartalom. A 2001: Űrodüszeia nem egy sci-fi. Annál sokkalta többet ad a mindenkori nézőnek. Elég mindjárt a fekete kőtömbre gondolnunk, ami szimbolikus jelentőséggel bír mindhárom alkalommal, amikor felbukkan és megtalálják azt. Egyértelműen ez a film legfőbb attribútuma. Rengeteget lehetne filozofálgatni ezen, ám ettől jelen pillanatban inkább eltekintenék. Megfejtését én mindenképpen a kedves nézőre bíznám!
 
III.: A film három nagy dilemmája. Az erőszak, az MI, és maga az élet. 1.: A film első részének egyik, ha nem a legfontosabb tanulsága. Mióta élet az élet, az erőszak – sajnos - jelen van az emberiség történetében. 2.: A mesterséges intelligencia (MI) megnyilvánulása komoly szerepet kap a 2001: Űrodüsszeiában. A Jupiterre tartó űrküldetés során ugyanis egy HAL 9000 típusú szuperintelligens komputer kap helyet az űrhajón. Egy olyan gép, amely gondol és érez. Ennélfogva pedig önálló döntéseket hoz. Ebből pedig nagy probléma származik – talán ezzel nem lövöm le a poént. Egy ponton túl HAL büszkesége nem engedheti meg az ember felsőbbrendűségét. Ezért aztán megpróbálja hatalma alá vonni az embert. Nagy veszély! Már most felhívja az emberiség figyelmét Kubrick erre a rendkívül égető problémára. A számítógép Frankkel (Gary Lockwood) vívott szópárbaja legendás jelenete a filmnek. 3.: A film végén látható nagyhatású szimbolikus kép. Az ember élete. Születés, elmúlás, születés. Az élet nagy körforgása.
 
A 2001: Űrodüsszeia forgatókönyvét Kubrick megbízásából Arthur C. Clarke jegyezte, aki a filmmel párhuzamosan annak regényváltozatát is megírta. A film alapjául szolgáló Clark regény Göncz Árpád fordításában jelent meg.Magát a filmet 1968-ban kezdték el vetíteni az amerikai mozik. Micsoda parádés időzítés ez Stanley Kubrick részéről! Ne feledjük, hogy pontosan egy évvel az amerikaiak Holdraszállása előtt vagyunk…
 
 
 
Farkas Péter
 
 
 
Értékelés:
10/10
 
 
 
Díjak és jelölések:
Oscar-díj (1969) - Legjobb vizuális effektusok: Stanley Kubrick
Oscar-díj (1969) - Legjobb rendező jelölés: Stanley Kubrick
Oscar-díj (1969) - Legjobb forgatókönyv jelölés: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke
Oscar-díj (1969) - Legjobb látvány jelölés: Harry Lange, Anthony Masters, Ernest Archer
BAFTA-díj (1969) - Legjobb operatőr: Geoffrey Unsworth
BAFTA-díj (1969) - Legjobb látványtervezés: Harry Lange, Anthony Masters, Ernest Archer
BAFTA-díj (1969) - Legjobb film jelölés: Stanley Kubrick
David di Donatello Díj (1969) - Legjobb idegennyelvű film jelölés: Stanley Kubrick
 
 
A Holdraszállásról:
 
„John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök 1961. május 25-én hirdette meg a holdra szállási programot. Az űrversenyben, amely a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok között alakult ki, az amerikai Apollo-program volt az első – és mindeddig egyetlen – ilyen űrkutatási program, melynek keretében 1969 és 1972 között az Egyesült Államok 12 űrhajóst juttatott a Hold felszínére.
Az emberrel történő első holdra szállás főpróbája az Apollo–10 küldetése volt 1969 májusában. Ekkor Thomas Stafford parancsnok, John Young, a parancsnoki modul pilótája és Eugene Cernan, a leszálló egység pilótája először megkerülték a Holdat, majd Hold körüli pályára álltak. A főpróba során Stafford és Cernan átszállt a holdkompba, és elvégezték a Holdra szállás szimulációs programját, ennek végrehajtása során 15 kilométer távolságra közelítették meg a Hold felszínét, majd visszatértek a parkolópályán keringő parancsnoki egységhez, és sikeresen összekapcsolódtak vele.
1969. július 20-án történt meg a nagy történelmi pillanat, amikor az első ember, Neil Armstrong az Eagle (Sas) névre keresztelt holdkomp fedélzeti ajtaján kilépve a Hold felszínére lépett, és a következőt mondta: „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”
 
Forrás: Wikipédia

 


Szerző:
farkashearer
Budapest
Férfi
1983
Követem
A művészet templomai – Forradalom: Az orosz avantgárd születése
Gemenc – Árterek világa (színes, magyar természetfilm, 60 perc, 2017)
Oscar 2017
A változatosság gyönyörködtet(?) - Esztojka Mónika kiállítása
A művészet templomai - Botticelli: Dante pokla
Oscar-esélyesek 2017 - Kaliforniai álom
Oscar-esélyesek 2017 - Utazók
Oscar-esélyesek 2017 - A fegyvertelen katona
STAR WARS VII – Az ébredő erő (2015.) - DVD-ajánló
Jön a jubileumi Balaton Sound! – 2016. július 6-10.
James Bond 007: Spectre – A Fantom visszatér (2015.) - DVD-ajánló
Oscar Nyertesek 2016
Oscar-esélyesek 2016 - Agymanók
Oscar-esélyesek 2016 - Carol
Oscar-esélyesek 2016 - A dán lány
Oscar-esélyesek 2016 - Mentőexpedíció
Oscar-esélyesek 2016 - Mad Max 4: A harag útja
Oscar-esélyesek 2016 - Kémek hídja
Oscar-esélyesek 2016 - Aljas nyolcas
Oscar-esélyesek 2016 - Saul fia
Oscar-esélyesek 2016 - A visszatérő
Vadon – Wild (2014.) - DVD ajánló
Rendíthetetlen – Unbroken (2014.) - DVD ajánló
Újra a filmvásznon! 2001: Űrodüsszeia
Oscar 2015 - Legjobb adaptált forgatókönyv: Kódjátszma – The imitation game (2014.)
MVM Siker-nap 2015.02.22.
Oscar 2015 - Legjobb film és rendező: Birdman, avagy a mellőzés meglepő ereje (2014.)
87. Oscar-gála 2015 - A díjazottak
87. Oscar-gála 2015
Siker-nap február 22-én Arnold Schwarzeneggerrel
Az üldözött (2013.) - Filmajánló
SIN CITY: Ölni tudnál érte (2014.) - Filmajánló
LUCY (2014.) - Filmajánló
FAST AND FURIOUS – HALÁLOS IRAMBAN - DVD ajánló
BALATON SOUND 2014 július 12. Beszámoló
Keszthelyi Maraton 2012 beszámoló
A Vaslady – The Iron Lady (2011.)
Pénzcsináló – Moneyball Legjobb film Oscar-jelölt 2012
A hatalom árnyékában – Legjobb adaptált forgatókönyv-jelölt
29. BALATON-átúszás: 5,2 km - Megúsztuk!
Ultrabalaton bringatúra 2011.06.25-26. - Beszámoló
VI. Balatonfüred Triatlon
A KARIB-TENGER KALÓZAI: Ismeretlen vizeken – PIRATES OF THE CARIBBEAN: On Stranger Tides (2011.)
Félmaraton, Siófok 2011. május 14. (szombat)
A Harcos – The Fighter (2010.)
Egy jobb világ – Haevnen (In a better world) (2010.)
127 ÓRA – 127 Hours (2010.)
Fekete hattyú - Black Sawn (2010.)
A félszemű – True Grit (2010.)
Közösségi háló – Social network (2010.)
Dvd ajánló: Robin Hood (2010.)
DVD ajánló:Viharsziget – Shutter Island (2009.)
EREDET – Inception (2010.)
The Road - Az út (2009.)
ITU Triatlon világbajnokság, Budapest - 2010
A bombák földjén
Prince of persia – Perzsia hercege: Az idő homokja

« Előző cikk
Következő cikk »
Rendíthetetlen – Unbroken (2014.) - DVD ajánlóRendíthetetlen – Unbroken (2014.) - DVD ajánló
A Rendíthetetlen címet viselő film Louis Zamperini (1917-2014) életének állít méltó emléket. ...
Oscar 2015 - Legjobb adaptált forgatókönyv: Kódjátszma – The imitation game (2014.)Oscar 2015 - Legjobb adaptált forgatókönyv: Kódjátszma
A II. világháború hadműveletei során hatalmas hangsúlyt kaptak a különféle katonai kódok, illetve az azok megfejtésére irányuló ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: