A bokszfilmek mindig jó eséllyel szállnak ringbe az Oscarokért (lásd a cikk végén szereplő listát!). Nincs ez másként ezúttal sem, a Harcost összesen 7 Oscar-díjra jelölték. A Harcos témáját, történetvezetését és mondanivalóját tekintve talán a Remény bajnokához (2005.) áll a legközelebb. A „testvérfilmet” 3 Oscarra jelölték anno, ami egy lecsúszott bokszoló és családjának megpróbáltatásairól szól (R.: Ron Howard, Fsz.: Russel Crowe, Renée Zellweger).

Az igaz történet alapján készült Harcos „Irish” Micky Ward (Mark Wahlberg) bokszoló története, aki a nagy visszatérésével kívánja kiegészíteni a kétkezi kulimunkájából származó bérét. Micky-t elhagyta a felesége, de ő mindenképpen szeretné pénzzel segíteni kislányát.

A felkészülésében oroszlánrészt vállal(na) krekkfüggő bátyja, Dicky (Christian Bale), aki egykoron maga is profi bokszoló volt és hatalmas sikert aratott a nagy bajnok Sugar Ray Leonard (?) legyőzésével. Most viszont gyakorlatilag nincs olyan nap, hogy ne lenne benyesve, így pedig finoman szólva is nyögvenyelősen halad Micky felkészülése. Ráadásul Dicky számára még ennél is van lejjebb, amikor csúnya összeütközésbe kerül a törvénnyel.

A kilencgyerekes (!) családot – két fiú és hét lány – az anyának, Alice-nak (Melissa Leo) kéne összefognia, aki egyben Micky menedzsere is. A bátyja balhéja az utolsó csepp volt Micky poharában, aki elfordul testvérétől, és új/másfajta edzésmódszerekkel készül felhozó meccseire, ahol kezdetben sorra aratja a győzelmeket.

Ehhez nagyban hozzájárul új barátnője, Charlene (Amy Adams), aki mindenben támogatja a fiút, mégis nehezen tudja elfogadtatni magát annak családjával. Amikor azonban Micky egy kőkemény ellenféllel találja szemben magát jól tudja, hogy csak Dicky mentheti meg a vereségtől, így a két testvérnek rá kell jönnie arra, hogy szükségük van egymásra.

 

Értékelés:

8/10

 

A Harcos – The Fighter (2010)

Fsz.: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo

R.: David O. Russell

115 p.

 

Díjak és jelölések:

 • Oscar-díj (2011) – Legjobb film jelölés
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb rendező jelölés
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb férfi mellékszereplő: Christian Bale
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Amy Adams
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb női mellékszereplő: Melissa Leo
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb vágás jelölés

 

A filmtörténet kiemelkedő bokszfilmjei:

 • A bajnok (1931., 1949., 1979.). Az eredeti 2 Oscar-díjas film (legj. színész: Wallace Berry, legj. eredeti történet), ami még az ősidőkből való két feldolgozást élt meg, a második Kirk Douglas főszereplésével is nagy sikert aratott (1 Oscar-díj és 5 jelölés), a harmadikban Jon Voight volt a főszereplő.
 • Rocky (1976.). John G. Avildsen alkotása minden kétséget kizáróan az egyik legnagyobb bokszfilm, ami így sokak nagy kedvence. 3 Oscar-díj (legj. film, legj. rendező, legj. vágás), 6 Oscar-jelölés (legj. férfi fősz., legj. női fősz., legj. férfi epizódsz., legj. eredeti forgatókönyv – Sylvester Stallone, legj. eredeti filmdal, legj. hang). A Rocky-sorozat öt részt élt meg 1976-1990-ig, a befejező részt, a Rocky Balboát 2006-ban vetítették a mozik.
 • Dühöngő bika (1980.). Szintén alapmű, amit a 2 Oscar-díja, és 6 Oscar-jelölése is jelez. Martin Scorsese halhatatlan filmje, Robert De Niro főszereplését Oscarral jutalmazta a filmakadémia.
 • Ali (2001.) A legendás Muhammad Ali-t Will Smith keltette életre a vásznon. A film 2 Oscar-jelölést kapott.
 • Millió dolláros bébi (2004.) Film egy női bokszolóról, Hilary Swank alakításától szem nem marad szárazon. R.: Clint Eastwood. Fsz.: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman. 4 Oscar-díj (legj. film, legj. rendező, legj. színésznő, legj. férfi melléksz). 3 Oscar-jelölés (legj. színész, legj. adapt. forgatók., legj. vágás).
 • A remény bajnoka (2005.) 3 Oscarra jelölt bokszfilm, ami a nagy gazdasági világválság idején játszódik, és egy lecsúszott bokszolóról és annak családjáról szól. R.: Ron Howard. Fsz.: Russel Crowe, Renée Zellweger.

Előzetes