A művészet templomai-sorozat 9. része Raffaellónak, a festőfejedelemnek állít méltó emléket. A legfejlettebb 3D kamerákkal és a művek többrétegűségét szemléltető, különleges térbeli képalkotási technikák segítségével készült látványos ismeretterjesztő film példa nélküli alapossággal mutatja be Raffaello életét és művészetét.

Raffaello Santi/Sanzi 1483. április 6-án született Urbinóban. A reneszánsz kor egyik legmeghatározóbb művészének munkásságát 3 főbb korszakra oszthatjuk.

1. Családi örökség. Apja Giovanni Santi festőművész volt, a kis Santi gyermekkorát az ő műhelyében töltötte, gyakorlatilag itt nőtt fel. Raffaello szüleit korán elveszítette. 1496-ban festőinasnak szegődött Perugiába. A Madonna gyermekkel c. mű(ve) egy érdekes alkotás, tudniillik nem tisztázott, hogy ez az apja vagy az ő szerzeménye. Főbb művei: Madonna gyermekkel, Mária eljegyzése, Mond Crucifixion.

2. Az ifjú művész. Raffaello Firenzébe ment 1504-ben, ahol a reneszánsz kor két legnagyobb géniusza, Leonardo és Michelangelo egyengette az ifjú művész útját, nem mellékesen hatalmas inspirációt jelentve. Ebben az időszakban születtek híres Madonna-képei. Főbb művei: Tengelicés Madonna, Belvederi Madonna, A szép kertésznő, Krisztus sírbatétele, Önarckép, Agnolo Doni portréja, Alexandriai Szent Katalin.

3. Kiteljesedés. Rómában 1508-tól élt élete végéig, a Vatikánban pápai megbízásokat teljesített. Raffaello „az örök városban” vált végérvényesen a festők fejedelmévé. Először a harcos II. Gyula pápa, majd a művészetkedvelő X. Leó pápának dolgozott. Előbbinek köszönhetően – többek között – a pápai rezidencia kiemelt helyiségeinek (Stanza) ferskóit festette meg. Egyik legnagyobb műve az Athéni iskola címet viseli, melyen az ókori görög bölcsek szerepelnek. A Sixtus-Madonna c. festményének keretére támaszkodó két unott gyermekangyala hihetetlenül népszerűségnek örvend még ma is. Életének nagy napja a másik pápa pontifikátusa alatt érkezett el. 1519. december 26-án az általa festett faliszőnyegeket (gobelin) felhelyezték a Sixtus-kápolna falaira. Michelangelo mennyezetfreskója alatt az ő ecsetvonásai is az örökkévalóságnak festettek. Főbb művei: II. Gyula pápa arcképe, X. Leó pápa és két bíboros unokaöccse, Sixtus-Madonna. Galatea diadala, Borgo égése, Szent Péter kiszabadítása, A csodálatos halászat.

A festés mellett Raffaello másik nagy szenvedélyét a nők jelentették. „Ahhoz, hogy megfessek egy szép nőt, sok gyönyörű asszonyt kell látnom.” – vallotta a művész. Élete szerelmét egy pék lányában, Margherita Lutiban avagy La Fornarinában találta meg.  Gyönyörű képet festett róla, melynek címe Hölgy fátyollal. Illetve egy másik híres képet. La Fornarina címmel egy félmeztelen nőről, felkarján egy karszalaggal, rajta a művész nevével. Ez is ugyanő lenne? Netán egy kurtizán? Talán örök rejtély marad.

Raffaello rövid betegséget követően 1520. április 6-án, a 37. születésnapján halt meg, miközben a Krisztus színeváltozása című festményen dolgozott.

A másfél órás filmben harmincnyolc Raffaello-mű és további hat Raffaello inspirálta alkotás kerül bemutatásra, többek között a urbinói Raffaello-ház, a firenzei Uffizi-képtár és a Vatikáni Múzeum műkincseiből válogatva. A nézőket olyan neves művészettörténészek kalauzolják végig ezeket a csodálatos helyszíneken, mint Vincenzo Farinella egyetemi tanár és Raffaello-szakértő, Antonio Natali, az Uffizi-képtár korábbi vezetője és Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója. A műelemzéseket és az alkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeit történelmi rekonstrukciók alapján készített rövid játékfilmes betétek színesítik, amelyek betekintést nyújtanak a művész mindennapjaiba és fontos életeseményeibe.

A filmet december 14-től vetítik országszerte a mozikban, 3D-ben, magyar szinkronnal. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz műsoron, ahol december 13-án a film premier előtti díszvetítésen Halász Rita művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa tart rövid felvezető előadást. Emellett országszerte a megyeszékhelyek többségén is bemutatják a művészmozikban.  A vetítési helyszínek részletes listája a sorozat Facebook oldalán, a https://www.facebook.com/AMuveszetTemplomai címen olvasható.

A művészet templomai – Raffaello – A festőfejedelem 3D

  • Színes, szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2017
  • Rendező: Luca Viotto
  • Forgatókönyv: Laura Allievi
  • Főszereplők: Flavio Parenti, Angela Curri, Marco Cocci, Enrico Loverso, Vincenzo Farinella, Antonio Natali, Antonio Paolucci
  • Operatőr: Massimiliano Gatti
  • Vágó: Valentina Corti
  • Zene: Matteo Curallo
  • Producer: Federica Abaterusso, Roberto Andreucci, Francesco Invernizzi
  • Magyarországi bemutató: 2017. december 14.
  • Forgalmazza a Pannonia Entertaiment

Előzetes