„A rikácsoló Vaslady kiüti a dadogó királyt!”

Az embernek a legfontosabb a saját élete, amit maximálisan ki kell használnia. Mindig is ez volt Margaret Thatcher (Meryl Streep) legfőbb jelmondata. Semmi sem lehet ennél előbbre való, ezért életét a politikai karrierjére, a változtatásra, a tenni akarásra tette fel. Ez az ő személyes ambíciója, amire mint kötelességként tekint. Versenybe is száll az 1950-es és 1951-es választások alkalmával. Eközben ismerkedik meg Denis Thatcherrel (Jim Broadbent), a gazdag üzletemberrel, akihez még 1951-ben férjhez megy. „Ha változtatni akar a párton, akkor vezesse! Ha változtatni akar az országon, akkor vezesse!” Mert ahhoz kétség sem férhet, hogy ő a legalkalmasabb rá. Margaret megszívleli a tanácsot és így is tesz: előbb a konzervatív párt vezetője, majd Nagy-Britannia miniszterelnöke lesz! És nem utolsó sorban az első nő, aki ilyen sokra viszi a nyugati demokráciában!

Hogy milyen volt a Vaslady? Felettébb keménykezű és sokszor rendkívül igazságtalan. Az akkori gazdasági recesszióban nagy megszorításokat eszközölt, és az emberek számára igen kedvezőtlen reformokat vezetett be. Döntéseit megannyiszor sztrájkok és hatalmas tüntetések követték, melyek révén hamarosan nagyon népszerűtlenné vált a konzervatívok politikája. A bányák, iskolák sorozatos bezárása pedig nemcsak a tömegek és a szakszervezetek, hanem az ellenzék nemtetszését is kiváltotta. Thatcher sohasem a nép, hanem mindig az ország érdekeit nézte elsősorban. Határozottan ellenezte az EU-tagságot és a közös európai valuta bevezetését. Az IRA 1984-ben egy merényletet is megkísérelt ellene. A Falkland-szigetek visszaszerzéséért folytatott – elsőre értelmetlennek tűnő – háborúban aratott győzelem újra népszerűvé tette, illetőleg ez is a megingathatatlanságát és a határozottságát bizonyította. Nagy-Britannia politikájának egyik meghatározó, de egyben nagyon megosztó személyisége volt. Tizenegy évnyi miniszterelnöksége után 1990-ben vonult vissza.

Férje, Denis elvesztése olyan traumaként érte, amit – sajnos – mind a mai napig nem sikerült kihevernie. Valószínűleg ekkor jött rá, hogy mennyire fontos volt számára a férfi, aki mindvégig ott állt mellette/mögötte, támogatta, azaz a legfontosabb támasza volt életében. Denis már házasságkötésük pillanatában tudta, hogy Margaret mellett csak másodhegedűs lehet, ám ő férfi létére vállalta ezt, szóval tényleg le a kalappal előtte! Ráadásul szinte örömmel tette mindezt, mégpedig úgy, hogy közben nem veszíti el a humorérzékét sem: mindig akad egy szellemes megjegyzése vagy mulatságos jótanácsa felesége számára. Igazi felüdülés nézni a játékát! Felesége jól tudja, hogy nélküle egész biztosan nem jutott volna oda, ahova. Ez viszont hatalmas áldozatokkal is járt, mert közben sokszor elhanyagolta családját: férjét, gyerekeit. Nem csoda, hogy Denis-t egyszerűen képtelen elengedni. Margaret még mindig azt hiszi, hogy a férje él, mellette van, ezért beszél hozzá folyamatosan… Szomorú ilyen állapotban látni az egykoron a világ legerősebb asszonyát.

Amit így a végén fontosnak tartok megemlíteni az az, hogy a Vaslady nem komplett életrajz, de nem is lehetne Margaret Thatcher életét 105 percbe belesűríteni. Nem is ez a film célja, hanem az, hogy a lényeges dolgokat kihangsúlyozza. Ezt pedig véleményem szerint tökéletesen sikerült megvalósítani. A rikácsolása – ahogy megnyomja és túlontúl kihangsúlyozza az egyes szavakat a mondatban – hosszútávon valami egészen idegtépő, nem csoda, hogy őt is beszédórákra küldik, csakúgy mint tavaly VI. György királyt a Király beszédében (lásd tavalyi cikkemet!)! Akkor Colin Firth alakítását Oscarral jutalmazták és én biztosan csalódott leszek, ha idén nem Meryl Streep kapja a szobrot. No meg a maszkosai és a sminkesei, akik elképesztő munkát végeztek Meryl Streeppel, azaz nálam egyértelműen 2/2 a jelölés/díj aránya.

A film végére egészen odáig jutunk el, hogy azon vesszük észre magunkat, hogy szívből sajnáljuk a magára maradó, meggyötört idős asszonyt, aki már közel sem emlékeztet arra a karakán, ám sokszor és sokak számára ellenszenves nőre, aki azelőtt volt. A katarzis tehát megvan, így most már csak az Akadémián a sor, hogy ezt díjazza!

 

Értékelés:

9/10

A Vaslady – The Iron Lady (2011)

Rendezte: Phyllida Lloyd

Szereplők: Meryl Streep, Jim Broadbent, Harry Lloyd, Anthony Head, Richard E. Grant, Roger Allam, Olivia Colman, Nicholas Farrell

105 p.

 

Oscar-díj jelölés:

 • Legjobb női alakítás: Meryl Streep
 • Legjobb smink és maszk

 

Meryl Streep:

 • 8 Golden Globe-díj: Legjobb vígjáték színésznő:Az Ördög pradát visel (2007).
 • Legjobb vígjáték színésznő: Julie & Julia – Két nő, egy recept (2010). Legjobb drámai színésznő: A Vaslady.
 • + 18 Golden Globe-jelölés
 • 1 Emmy-díj
 • 2 Oscar-díj:
  • Legjobb női epizódszereplő: Kramer kontra Kramer (1980).
  • Legjobb színésznő: Sophie választása (1983).
 • + 15 Oscar-jelölés

Előzetes