Sinka Brigitta 83 éves sakkmester többszörös magyar válogatott játékos, olimpikon, több mint 70 nemzetközi és országos sakkverseny eredményes résztvevője. Több mint 50 éves profi sakkozói pályafutása során számos hírességgel került kapcsolatba, (Bobby Fischer, Boris Spaskiij, Tal) kalandos élete során több tízezer gyermek sakk szimultán versenyét szervezte meg. Brigitta néni 9757 különböző, regisztrált és igazolt szimultán sakk játszmán van túl, és célul tűzte ki, hogy eléri a bűvös 10.000-es számot, így állítván be egyedüli világrekordot.

A békésszentandrási tanyavilágból származó magyar asszony már fiatal lány korában győztes játszmát vívott a falu plébánosa ellen, aki akkor Dél-Magyarország sakkbajnoka volt. Sakktudását édesapjával, vitéz Sinka Mátyással folytatott végeláthatatlan éjszakákon át tartó sakkjátszmák során és önmagát képezve szerezte meg. Sakkelméletet hivatalosan sohasem tanult. Az 50-es években a TSZ-esítés következtében a családi tanyát elveszítették, Brigitta pedig rákényszerült, hogy elhagyja szülőfaluját. A budapesti M.É.H vállalatnál helyezkedett el, de sportkarrierje mindig is elsőbbséget élvezett. Elhatározta, hogy a magyar ifjúsággal megismerteti a sakk szépségeit. A folyamatos nemzetközi, országos és válogatott szereplések mellett, a sportág népszerűsítésének érdekében, eleinte saját elhatározásból tömeges sakkszimultánokat kezdett szervezni a táborozó gyerekeknek országszerte. Gálfy bohóccal és Pataki Ferenc fejszámolóművésszel együtt gondoskodott fiatalok tízezreinek minőségi szórakoztatásáról.

Brigitta néni több mint három évtizedes élsportolói tevékenysége során mindig a legjobb 10 között végzett. A magyar mesternő korát meghazudtoló módon napjainkban is fáradhatatlanul ad sakk szimultánokat az ország minden pontján. Édesapja várományosaként 2006-ban a v.Habsburg József Árpád magyar királyi herceg, főkapitány által vezetett eredeti és jogfolytonos Vitézi Rend tagjává vált. Áldozatos és önzetlen sporttevékenységéért a Rend főkapitánya „Rendkívüli Okirat Dícsérő Elismerés”-ben, valamint „Bronz Érdemkereszt” kitüntetésekben részesítette.

A sport, az ifjúság és a nemzet iránti töretlen elkötelezettségéért, példamutató életútjáért idén augusztus 20-a alkalmából dr. Schmidt Pál Köztársasági Elnök Úr a „Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje” kitüntetést adományozta részére.

Néhány héttel ezelőtt Brigitta néni átvehette a VOSZ (Vállalkozók Országos Szövetsége) által alapított Békés megyei „Príma” díjat is, ahol beszédet mondott Demján Sándor, aki úgy nyilatkozott, hogy szívesen látná Brigitta történetét valamelyik közszolgálati televízió műsorán.

Még 243 sakkjátszma van hátra az áhított 10.000-ig. Kalandos életéről, családjáról, világrekord-kísérletéről dokumentumfilm készült „A Tábla Királynője- 10.000 játszmával a csúcsig” címmel. A filmet Független Nemzeti Filmalkotók Közössége készítette, Brigitta életútjához méltó módon önzetlenül, minden anyagi vagy más ellentételezés nélkül. A dokumentumfilm díszbemutatója a Művész mozi Chaplin termében volt idén Június 6-án nagyszámú érdeklődő, neves meghívottak és több sajtóorgánum jelenlétében.
A filmben hangsúlyos szerepet kap a rekordkísérleten túlmenően Brigitta édesapjának, vitéz Sinka Mátyásnak I. világháborús viszontagságai, a róla elnevezett közhasznú alapítvány tevékenysége, a Vitézi Rend, és az 50-es években bekövetkező tanyavilág- pusztulás. A produkció narrátora a legendás Sinkovits Imre fia, Sinkovits- Vitay András, akit a mai fiatalság a „Jóbarátok” című sorozat Chandlere, vagy a „Gyűrűk Ura” trilógia Boromirjának magyar hangjaként.

Brigitta szülőfalujában, a kézicsomózású perzsaszőnyeg-készítésről elhíresült Békésszentandráson október 21-én mutatják be a „Tábla Királynőjét”, ahol díszvendégként jelen lesz a film címszereplője, valamint a film alkotói is.