A legsötétebb óra méltó emléket állít a jeles brit államférfinak Sir Winston Churchillnek. Gary Oldman lenyűgöző alakításával be is söpörte az Oscart, a színészt eddig még csak a Suszter, szabó, baka, kém (2011) című kémtörténetben nyújtott játékáért jelölték. A legsötétebb órát emellett a legjobb film, a legjobb látványtervezés, a legjobb operatőr, a legjobb smink és a legjobb jelmez kategóriában jelölték, melyek közül a smink díját sikerült elnyernie.

Winston Churchill volt az, aki a brit történelem egyik legsötétebb órájában – amikor a náci Németország fenyegetése baljós árnyékként vetült az országra – kivezette a népet a sötétségből. Azóta elhíresült politikai beszédeinek köszönhetően ő adott reményt és bátorítást, erőt és hitet. Churchill bátran szállt szembe a zsarnoksággal és diktatúrával, képes volt a végsőkig harcolni. Ebből nem volt hajlandó engedni. V jelet formált ujjaiból, victory, azaz győzelem, csak ebben hitt mindvégig.

„Nem ígérhetek mást csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket.”

A legsötétebb óra pár hét történéseit dolgozza fel, onnantól kezdve, mikor Neville Chamberlein lemond, majd VI. György király (igen, a dadogós A király beszédéből) 1940. május 10-én miniszterelnöknek nevezi ki Churchillt. Természetesen a háborús kabinet vezetése volt Churchill legfőbb feladata, melyben széthúzás volt, tudniillik a volt miniszterelnök és Lord Halifax a békekötés mellett érveltek. Ők Mussolini közvetítésével békefeltételeket alkudnának ki Hitlertől. Kételkednek az új miniszterelnök stratégai képességeiben, mert még az I. világháborúban Churchill sikertelen gallipoli partraszállást tervezett meg, mely sok katona életébe került. Ezúttal a Dunkerqe-ben ragadt 300.000 katona kimentését kell valahogy megoldania (Dinamó-hadművelet).

„…harcolni fogunk Franciaországban, harcolni fogunk a tengereken és óceánokon, harcolni fogunk egyre növekvő bizalommal és növekvő erővel a levegőben, megvédjük szigetünket, bármibe kerüljön, harcolni fogunk a partokon, harcolni fogunk a leszállópályákon, harcolni fogunk a mezőkön és az utcákon, harcolni fogunk a hegyekben; sohasem adjuk meg magunkat…”

Churcill nem volt könnyű természetű ember. Sőt, sokszor arrogáns, durva, és elviselhetetlen volt. A szivar, a whiskey, és a „no sport” Churchill számára a hosszú élet titkai voltak – 90 évet élt. Franklin D. Roosevelt amerikai elnökkel kifejezetten jó kapcsolatot ápolt, de a felesége Clementine Hozier, sőt még a nép véleményét is kikérte. Nehéz időben nehéz döntéseket kellett hoznia. Kiemelkedő retorikai készsége nagy segítségére volt, ami az egyik leghatékonyabb fegyverének bizonyult a II. világháború során. Churchillt 1945. július 27-én leváltották. Clement Attlee követte, de utána másodszor is Churchillt választották (1951-1955) miniszterelnökké.

„A siker nem döntő, a kudarc nem végzetes: a bátorság, hogy folytasd, ez az, ami számít.”

„Gyürkőzzünk hát neki feladatunknak, és úgy viseljük magunkat, hogy ha a Brit Birodalom és Nemzetközössége ezer évig fennmarad is, azt mondhassák az emberek: Ez volt a legdicsőbb órájuk.”

 

A legsötétebb óra – Darkest Hour (2017)

R.: Joe Wright

Sz.: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn, Lily James

125 p.

 

Oscar-díjak és jelölések

  • Legjobb film jelölés
  • Legjobb férfi főszereplő: Gary Oldman
  • Legjobb látványtervezés jelölés
  • Legjobb operatőr jelölés
  • Legjobb smink
  • Legjobb jelmez jelölés

Előzetes