„Minden idők legelmésebb animációs filmje!”

 

Van tehát az agy, azaz a Fejhadiszállás. Vannak az érzelmek: Derű, Bánat, Harag, Undor, Majré. És persze emlékgolyók is, amik nap mint nap gyártódnak. Aztán persze ne feledkezzünk meg a Személyiség-szigetekről sem, úgymint: Barátság, Család, Hoki, Őszinteség. Hosszútávú ún. főemlékek emlékek ezek, melyek belevésődnek az ember agyába. Vigyázzunk azonban az emlékkisöpréssel, ami a kisebb, nem olyan fontos emlékeket érinti. Ezek ugyanis mennek a süllyesztőbe, vagyis feledésbe merülnek.

Tizenegy éves koráig minden a legnagyobb rendben van a kis Riley életében. A kislánynak van egy barátnője, imád jégkorongozni és szeretet veszi körül őt otthon. Aztán egycsapásra változik meg minden. A család úgy dönt, hogy Minnesotából San Fransiscóba költözik. Új suli, új környezet. Nehezen megy a beilleszkedés. Nem elég, hogy Riley elveszíti a legjobb barátnőjét, a szülei sokszor veszekednek, ő meg nem igazán találja a helyét. Élete komplikálttá válik, és úgy tűnik, hogy lassan minden elveszik…

Már csak érzelmi manói menthetik meg a megzavarodott kislányt! Ám a Harag, az Undor és a Majré uralkodnak el rajta, ami nem sok jóval kecsegtet. A Derűnek, a Bánatnak Bing Bonggal, Riley régi fantáziaszüleményével karöltve vissza kell jutnia a központba, azaz a Fejhadiszállásra, amíg nem késő. Ám a Gondolatvonat nem vár, indul már… Az Álomstúdióba is eljutnak, ahol folyamatosan megy a munka, álmok kerülnek leforgatásra/legyártásra. Ez is fantasztikus ötlet. Csakúgy mint a Tudatalatti. Ahonnan nincs kiút. Ez elménk börtöne, ahova mindnyájan be vagyunk zárva. Innen nagyon nehéz menekülni. Mennyire igaz ez is! Akinek ezek a gondolatok kipattantak a fejéből… Tényleg le a kalappal előtte!

A női és a férfi agy totál eltérőségének mindennél találóbb megmutatása a film egyik zseniális pillanata. De a többi is parádés. Az ötlet, a megvalósítás, a látvány, az érzelmi töltet. Teljesen komplett az egész, semmi sem hiba nincs benne! Mindezek mellett pedig megindító is, így én végtelenül szomorú lennék, ha nem az Agymanók lenne a díjazottja a legjobb animációs rajzfilmek kategóriájának az idei Oscar-gálán.

 

Értékelés:

10/10

 

Agymanók – Inside Out (2015)

R.: Pete Docter

102 p.

 

Díjak:

  • BAFTA-díj – Legjobb animációs film: Pete Docter
  • Golden Globe-díj – Legjobb animációs film

 

Oscar-jelölések:

  • Legjobb animációs film
  • Legjobb eredeti forgatókönyv: Pete Docter

Előzetes