Az aljas nyolcas Quentin Tarantino nyolcadik filmje. (Igazából a kilencedik, ha a Kill Billt kettőnek vesszük.) Íme a teljes lista: Kutyaszorítóban (1992.), Ponyvaregény (1994.), Jackie Brown (1997.), Kill Bill (2003.), Kill Bill 2 (2004.), Grindhouse: Halálbiztos (2007.), Becstelen brigantyk (2009.), Django elszabadul (2012.). Emellett ne feledkezzünk meg még két filmről sem, melyben társrendezőként működött közre: Négy szoba (1995.), Sin City (2005.). Sőt még ezekben az alkotásokban is részt vett: Tiszta románc (1993.) – forgatókönyvíró; Született gyilkosok (1994.) – író; Desperado (1995.) – színész; Alkonyattól pirkadatig (1996.) – színész, forgatókönyvíró, executive producer; Motel (2005.) – executive producer; Grindhouse: Terrorbolygó (2007.) – színész, producer; Megőrjít a csaj (2015.) – színész. Tarantinónak amúgy eddig összesen 2 Oscar-díja van, mindkettőt a legjobb eredeti forgatókönyvért érdemelte ki (Ponyvaregény, Django elszabadul).

A szereposztás – ahogy mindig – most is parádés. Nekem személy szerint a Hóhért alakító Kurt Russel volt a kedvencem, de természetesen a Warren őrnagyot alakító Samuel L. Jackson sem semmi, akivel ez már az ötödik közös filmje. Christoph Waltz viszont kimaradt a mostani eresztésből, helyette Tim Rothot kaptuk meg, aki szintén zseniális színész, ám kaphatott volna más szinkronhangot. (Csankó Zoltán szokta Waltznak is kölcsönözni a hangját.) Az egy szem „némber”, Jennifer Jason Leigh meg egyenesen Oscar-jelölést kapott, kell ennél több? Na ja, rengeteg vér, megspékelve jópár agyvelő kiloccsantásával. Ahogy az kell. Ha maga Tarantino is játszott volna (utoljára a Grindhouse: Halálbiztosban láthattuk), akkor ezt Jody (Channing Tatum) szerepében tette volna szerintem.

A duma – szokás szerint – nagyon ott van, a westernes tájszólás a magyar szinkronban is átjön, de valószínűleg az eredeti még jobb. A karakterek abszolút kiforrottak, jól felépítettek és egytől-egyig kemények, markánsak. A hosszú játékidőtől (182 perc!) elrettenőket megnyugtatom, hogy az Aljas nyolcas egyáltalán nem vontatott, unalmas. Kétségtelen, hogy ez a rendező leghosszabb filmje, de kell is az idő a karakterek kibontásához, és a gigantikus vérfürdő előkészítéséhez. A film zenéje is igazi mestermunka, Ennio Moriccone zseniális komponálásában, amiért természetesen járt az Oscar-jelölés. Az Aljas nyolcas harmadik jelölését az operatőri munkáért (Robert Richardson) kapta. Tarantinónál a röhögés általában garantált, így van ez most is, az Aljas nyolcas igazi kihívást jelent a rekeszizmainknak. Egyszóval most is csak azt kapjuk, amit Tarantinótól elvárhatunk, így még az sem baj, hogy nem ez a rendező legjobb (western)filmje.

 

Értékelés:

8/10 

 

Aljas nyolcas – The Hateful Eight (2015)

R.: Quentin Tarantino

Sz.: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Tim Roth, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Michael Madsen, Zoe Bell, Bruce Dern, James Parks, Channing Tatum

182 p.

 

Oscar-jelölések:

  • Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Jason Leigh
  • Legjobb filmzene: Ennio Morricone
  • Legjobb operatőr: Robert Richardson

Előzetes: