Alasdair Gray skót író azonos című (magyarul még nem jelent meg) 1992-es regényéből rendezte a görög Giórgosz Lánthimosz (A homár, Egy szent szarvas meggyilkolása, A kedvenc, stb.), azaz a Szegény párák nem csak és kizárólag az ő agymenése. A korábbi filmjeit általában nem volt könnyű megemészteni. Sőt, egyes darabok kifejezetten rágos falatnak bizonyultak. A legutóbbi, a 2018-as Kedvenc talán picit könnyedebb/szórakoztatóbb darab volt. Ahhoz hasonlóan a Szegény párák szintén vígjáték. Szóval erre készüljünk, meg még jó sok mindenre, mert egy nagyon különleges filmmel van dolgunk!

Szürreális/futurisztikus/utópisztikus. Abnormális/bizarr/abszurd. Morbid/naturalista/hedonista. Szellemes/vicces/fekete humoros. Hihetetlenül komplex a film, mégis végig megvan a balansz, azaz kiválóan lavíroz a stílusok/műfajok között, így pedig könnyen fogyaszthatóvá válik, ami a rendezést dicséri. A film keményen indít, de aztán 180 fokos fordulatot vesz, amivel innentől kezdve egészen a végéig bőségesen kompenzál. Milyen korban játszódik? Közeli/távoli jövőben? Netán egy alternatív múltban? Igazából mindegy is, mert a látványvilág elsőrangú. A helyszínek, azaz London, Lisszabon, a hajó, Alexandria, Párizs, egytől-egyig lenyűgözőek.

Ehhez jön Emma Stone egyik, ha nem a legjobb alakítása, amiről csak és kizárólag szuperlatívuszokban lehet beszélni. Öröm nézni Bella (Emma Stone) karakterének fejlődését, azt a csodás metamorfózist, ahogy az együgyű/naiv/szeleburdi fruskából öntudatos/karakán/érett nő válik. Azt, ahogy empirikus módon fedezi fel magát és az őt körülvevő csodálatos világot, amiben Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo) nyújt neki segítséget. Nincs is nehéz dolga a hedonista férfinak, mert Bella mindenre nyitott, és élvezettel szívja magába a tudást, aminek a végén igazi végzet asszonya lesz. Jajj a férfiaknak!

Érdekességek:

  • A Szegény párák duplázott a Golden Globe-on: legjobb film (vígjáték), legjobb női főszereplő (vígjáték).
  • 18-as karika a sok szexuálisan túlfűtött jelenet, na meg Emma Stone pucérkodása miatt…
  • Emma Stone fenomenális! Oda neki a női főszereplő Oscart!
  • Lenyűgöző látványvilág, díszletek, kosztümök.
  • Hasonló filmek: Frankenstein, Brazil.
  • Filozófia: empirizmus Francis Bacon. Tiszta lap az elménk, mikor megszületünk.
  • A film zenéje beteg, húzás/nyúzás.
  • 360 fokos kamerát használtak a forgatáshoz, pont úgy, mint a Kedvencben.
  • Sok magyar a stáblistán, mivel Magyarországon forgatták a filmet.

 

Szegény párák – Poor Things (2023)

R.: Giórgosz Lánthimosz

Sz.: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Sarah Margaret Qualley, Christopher Abbott

141 p.

 

Előzetes