Az európai, nyugati keresztény kultúrkörön és civilizáción szocializálódott ember számára érthetetlen jelentőséggel bír az ázsiai, és elsősorban a kínai horoszkópban való hit, mely szorosan összefügg a holdévekkel. Február 10-én a Kígyó évébe léptünk, ami meglehetősen nagy változást jelent az elmúló Sárkány évvel szemben. A 12 állatjegy (Patkány, Tigris, Sárkány, Bivaly, Nyúl, Kígyó, Ló, Majom, Kutya, Kecske, Kakas, Disznó) közül kétséget kizáróan a Sárkány a legimpozánsabb, és ezzel együtt legnépszerűbb jegy. Kínai (kantoni) tartózkodásom során történt az, hogy az év éppen a Sárkány jegyébe fordult, és meglepő társadalmi jelenségeknek voltam tanúja. Sok fiatal nő, akiknek még nem született gyermeke, kilépett a munkahelyéről, és kizárólag a gyermekáldásra készült, hogy a legszerencsésebb évben – vagyis a Sárkány jegyében – szülhesse meg utódját. A legtöbb vállalkozásba kezdő üzletember direkt úgy időzítette az üzlete megnyitását, hogy az egybeessen a kedvező csillagzattal. A tavalyi, 2012-es évben Ázsiában az emberek többsége igyekezett úgy intézni az életét, hogy a nagy volumenű döntéseiket, sorsfordulóikat, családi és munkahelyi eseményeiket a nagyszerű Sárkány periódusra datálják – áldást és szerencsét kérve ezzel az égiektől.

Óriási váltás ehhez képest, hogy az egyik legellentmondásosabb, szinte kedvezőtlen jegybe lépünk 2013-ban, vagyis a Kígyó évébe. A régi bölcs kínaiak persze próbálták pozitív attitűddel felruházni a népszerűtlen állatot. E szerint a Kígyó jegyében születettek (1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013) nagy túlélők, és igen hamar tudnak alkalmazkodni a mostoha körülményekhez is. Jó probléma megoldók, és még jobb közvetítők. Jellemző rájuk a bölcsesség, és elsősorban a szellemi élet terén (írás, oktatás) jeleskednek. Kitűnően funkcionálnak tanárként, íróként vagy újságíróként is, mivel jól bánnak az emberekkel.

Ilyen formán a Kígyó éve a folyamatban lévő ügyeinkkel kapcsolatban most nagy meggondolást, alapos előkészítést és analizálást kíván. A karrierünkért plusz szellemi erőfeszítéseket kell tennünk, vagyis szerencsés belevágni bármilyen továbbképzésbe, nyelvtanfolyamba. Aki könyvet ír, annak ez a jó időszak, a tanárok és pedagógusok pedig különösebb erőfeszítés nélkül érnek el jelentős sikereket a szakterületükön. A társas kapcsolatokban (házasság, barátság) lényegesen több hangsúlyt kell fektetni a kommunikációra, elkerülendő az esetleges konfliktusokat. (A Kígyó éve rejt magában némi alattomosságot, sötét intrikákat, melyek kiküszöbölésére most fokozottan kell ügyelni.) A bosszút feltétlenül felejtsük el ebben az évben, mert nagyobb bajt hoz ránk, mint arra, akire irányul!

És hogy miként ünneplik a kínai emberek a Holdújévet, ami egyébként az ő értelmezésükben a „Tavaszünnep” is egyben? Amikor Kantonban tanítottam, láttam, hogy minden ajtóra nagy piros ajtódísz kerül, kartonból, selyemből vagy papírból. Legtöbbször a „boldogság” , „szerencse” és „áldás” karakterei ezek, kínaiul a „fu” szimbólum. Az ünnephez olyan hagyományos társasjátékok is hozzátartoznak, mint a madzsong, az utcákon pedig petárdázás és tradicionális sárkánytánc folyik. Szokás ilyenkor egy kis piros borítékban pénzt ajándékozni egymásnak, családtagoknak, munkatársaknak, jó ismerősöknek egyaránt. Az arany díszítésű tasakban mindig páros számnak kell lennie, mert a páratlan nagy szerencsétlenséget jelent. Sokszor láttam a családoknál apró narancs csemetét vagy mandarin cserjét cserépben. Ezt adják ajándékba, mert a kantoni nyelvjárásban a „narancs” és az „arany” szó szemantikailag ugyanúgy hangzik – „yam” – és ez utóbbi nagy becsben tartott dolog Ázsiában. Ha nyitottak vagyunk a néha bizarr, ám különleges és gazdag ázsiai kultúra iránt, már itthon is részt vehetünk holdújévi ünnepségeken, melyet a Magyarországon élő keleti populáció tagjai szerveznek egymásnak és az érdeklődő magyaroknak.