A magyar lakáspiacon a négyzetméter árak folyamatos emelése miatt ugyanannyi pénzért egyre kisebb alapterületű lakóingatlanokhoz juthatunk. Az elmúlt évtizedet tekintve az egyes lakóingatlan típusok közül is a lakások árai mutatják a legnagyobb mértékű emelkedést. Például az idei évben egy budapesti téglalakás másfélszer annyiba kerül hazánkban, mint tíz évvel ezelőtt.

Hatalmasat ugrottak az árak

Vizsgálatunkban a Budapesten eladásra kerülő házak kínálati árai növekedtek a legnagyobb mértékben, több mint duplájára drágultak. Szeged, mint egyetemi város is hozta a formáját. A napfény városában az elmúlt tíz év alatt 80 százalékkal lettek magasabbak a családi házak átlag négyzetméter árai. A másik egyetemi városunk, Pécs sem maradt el sokkal tőle a maga 60 százalékos áremelkedésével. Péccsel megegyező volt az évtizedes drágulás mértéke Győrben. Nyíregyházán pedig 50 százalékkal kínálták magasabb áron a házakat, mint tíz évvel korábban.

A téglalakások esetében elemzésünk szerint szintén Budapesten léptek legnagyobbat az átlagárak az elmúlt évtized időtávlatát nézve. Fővárosunkban, 2020 januárjában átlagosan másfélszer annyiért lehetett hozzájutni a téglalakások egyetlen négyzetméteréhez, mint 2010 januárjában. Több mint duplájára emelkedtek a téglalakások átlagárai Szegeden, míg Pécsen és Nyíregyházán pontosan megkétszereződtek. Végül, de nem utolsó sorban, Győrben a téglaépítésű lakások átlag négyzetméter árai 90 százalékot drágultak egy évtized alatt.

Erős volt az évindítás

Még az alacsonyabb árazásúnak mondható nyíregyházi ingatlanpiac is erősen kezdte az évet. Ugyanis Nyíregyháza eladó házai 270 ezer Ft/m², a téglalakásai pedig 340 ezer Ft/m² átlagáron kerültek értékesítésre idén januárban. Ekkor Pécsen a családi házak átlagára majdhogynem megegyezett a nyíregyháziakéval, a téglalakásaik viszont átlépték a 400 ezer Ft/m²-t is.

2020 januárjában Szegeden és Győrben már borsosabb áron kínálták mind a házakat, mind pedig a lakásokat. Szegeden a családi házakat 350 ezer Ft/m², a téglalakásokat 480 ezer Ft/m² átlagáron kerültek eladásra. Győrben pedig a házak átlagosan 340 ezer Ft/m², míg a téglalakások 490 ezer Ft/m² áron keresték gazdájukat.

Vizsgálatunkban a legdrágább átlag négyzetméterár Budapestet jellemezte. Itt a házak egyetlen négyzetmétere 550 ezer forintba került, a téglalakásoké pedig felment egészen 820 ezer forintra.

A CSOK az eladók malmára hajtotta a vizet

Értékesítési adatok alapján fővárosban és a megyeszékhelyeken egy év alatt a harmadával javultak a vásárlók alkupozíciói. Viszont a vidéki családi házak esetében a fővárosi trenddel ellentétben az eladók alkupozíciója erősödött, ami falusi CSOK-nak köszönhető. Bár egyre nagyobb tér nyílik a vásárlásokat megelőző alkura, vannak még olyan területek, ahol egyáltalán nincs lehetőség lefaragni az árakból. Az alku hiánya általában az újépítésű lakásoknál, vagy azokon a környékeken jellemző, ahol ritkaságszámba megy egy új projekt elindítása.

Forrás: ingatlannet.hu