Számtalan fiatal tölti a szabadidejét játékkal –legyen szó PC vagy konzoljátékokról–, nem véletlen, hogy gyakran az álommunkájuk is video- vagy PC játékokkal kapcsolatos. Ahhoz, hogy hivatásszerűen foglalkozhassanak játékokkal, miközben pénzt is keresnek, három lehetőség áll előttük.

Forrás: Pixabay

YouTuberek lesznek

Talán ez a legegyszerűbb lehetőség. Persze YouTube videókkal is csak úgy lehet pénzt keresni, ha elég sok követőnk van ahhoz, hogy hirdetéseket jelenítsünk meg a videókban, vagy cégek keressenek meg szponzorációval. Viszont ha valaki jól játszik és van egy szerethető stílusa, amelyben kommentálja az eseményeket, akkor egyáltalán nem lehetetlen a feladat.

Hivatásos e-sport játékosként tevékenykednek

Az igazán jó e-sport játékosok tagjai lehetnek egy csapatnak és meg tudnak élni a versenyeken nyert bevételekből, valamint a csapatokat szponzoráló cégek támogatásából. Ez Magyarországon még kevésbé jellemző, de a külföldi tendenciákat nézve feltörekvőben van az e-sport és egyre nagyobb benne a lehetőség játékosként, valamint a szponzor cégek is egyre inkább felismerik ezt.

Játékfejlesztőként dolgoznak

Játékfejlesztőként lehetőség van megalkotni egy új világot, amelyben játékosok ezrei “élnek”. Hihetetlenül izgalmasan hangzik, hogy valaki nem csak játszik bizonyos játékokkal, hanem újakat hoz létre, amely mások kedvence is lesz. Nem véletlen, hogy sokan álommunkaként tekintenek a játékfejlesztésre. Ez egyáltalán nem lehetetlen, de tenni kell érte.

Mindenképp szükséges hozzá az elszántság. Egyáltalán nem olyan egyszerű egy játékot fejleszteni, mint játszani vele. Mindenekelőtt tudni kell programozni, az alapja tehát a programozói tudás és tapasztalat. Jobb minél előbb elkezdeni, már gyermekek számára is indulnak programozói tanfolyamok, nyugodtan írassuk be őket, ha van hozzá kedvük, hiszen a programozókra nagy szükség van, még ha nem is játékfejlesztőként fognak dolgozni a későbbiekben. Aztán jöhet az egyetem, programozó informatika szak. De természetesen sosem késő belevágni, számos online kurzus található az interneten, aki igazán elszánt, autodidakta módon is megtanulhat programozni. A népszerű programozási nyelvek, mint C++, C#, Python vagy Java alkalmasak arra, hogy játékot írjunk, több népszerű játék készült ezekkel a programozási nyelvekkel.

Ha az alapjaink elég biztosak, akkor válasszunk egy játékmotort és ott kezdjük el a játékfejlesztést. A Unity például megfelel erre a célra és ingyenes verziója is van. Ezzel készítsünk először egy alapjátékot és értsük meg a játékfejlesztés alapjait.

Természetesen nincs játék grafika nélkül. Legyen szó 2D vagy 3D grafikáról, ahhoz is érteni kell, és alapjait, a matematikát is ismerni. Nem mondjuk azt, hogy egyszerű lesz elkészíteni az első játékot, de minden csak tanulás, gyakorlás és kellő szorgalom kérdése. Ha magunktól nem boldogulunk, kezdjünk el egy játékfejlesztés képzést –igen, már ilyen is van– hátha az segít megadni a kezdő lökést.

A játék tehát nem csak szórakozás, az igazán elszántaknak akár munka is lehet. Hajrá!