Amikor a kortárs magyar szórakoztató irodalomról beszélünk egy társaságban, sokan csak lenéző legyintéssel jelzik kiábrándultságukat a témából. Ahogyan a magyar filmipart is évek óta sikk lett szidni, ugyanez igaz a magyar szórakoztató irodalom jelenkori képviselőire, személyes véleményem szerint: nem alaptalanul. Időről-időre akad azonban olyan író, aki képes elkeseredettségünk egére némi fénysugarat varázsolni. Duncan Shelley pedig ezek közé a művészek közé tartozik.

Az angolszász írói álnéven több mint tizenöt éve publikáló Shelley olyan sikerkönyvek szerzője, mint az Elme gyilkosai trilógia, vagy éppen az Amer-sorozat. Shelleytől nem áll távol a fantázia világa, előszeretettel kalandozik a sci-fi és a fantasy mezsgyéjén. Az író legújabb könyve, a Félelem íze, a Paktum trilógia első kötete, vérbeli science fiction.

A világot háttérből irányító egyik legbefolyásosabb titkos társaság (The Order) megállapodást köt az emberiséget potenciális ételkülönlegességnek tekintő földönkívüli idegen fajjal: Az idegenek huszonhétmillió kilogramm emberhúst vadászhatnak, és gyűjthetnek be évente a Földről, cserében a titkos társaság legfelsőbb vezetői örök fiatalságot, és két olyan nagyvárost kapnak, amelyekbe az idegenek nem teszik be a lábukat. A paktum létrejön és a híradások hamarosan tömeges eltűnésektől lesznek hangosak. Egyik pillanatról a másikra válnak semmivé ezerfős tömegek, minden nyom nélkül, a hatóságok pedig tanácstalanok. Az amerikai kormány titkosszolgálatainak legelitebb szakértőit, a hadsereg a legjobb katonáit, a magánemberek pedig profi nyomolvasókat, vadászokat állítanak rá az ügyre, eleinte úgy tűnik, sikertelenül.
Idővel kimondatlanul is, egy különleges csapat formálódik, amelynek egyetlen célja van: felderíteni a rejtélyt és megvédeni az emberiséget a rá leselkedő végveszélytől. A csapat tagjai Miss Nina Key, a világ legprofibb (kissé paranoid hajlamokkal rendelkező) magándetektívje, Shub-Niggurath a múlt nélküli gyilkos kamaszlány (mintha csak a Ha/ver című film Hit Girl-jét látnánk), a magányos sztalker „Szellem” Harkov, és Jasmine „Jazz” Delacruz ezredes, a kérlelhetetlen zöldsapkás főtiszt. A „csapat” tagjainak története egymással párhuzamosan fut, ám a regény végére a szála összeérnek, hogy együtt vehessék fel a harcot a titokzatos idegenekkel a wilkrogokkal. A könyv lapjain haladva az az érzése támad az embernek, hogy ezek a jól megírt karakterek külön-külön is megállnák a helyüket egy önálló történetben, így azonban együtt rendkívüli izgalmakat tartogatnak a gyanútlan olvasók számára.

Shelley általam eddig ismert stílusa ismételten átüt a regényen keresztül: hihetetlen precizitással bemutatott helyszínleírások, a pániktól, tömeges katasztrófától való félelem, a veszély megoldásának keresése, az ösztöneire hagyatkozó, vadászó ember, a háttérhatalmak és titkosszolgálatok hitelesnek tűnő bemutatása mind olyan témák, amelyek valamilyen formában a szerző korábbi műveiben már korábban is fel-feltünedeztek.

A Félelem íze nem csak izgalmas és rejtélyes sci-fi, hanem morális kérdéseket is feszegető paranoid thriller is. Maga az alaptörténet azonban nem újdonság, a filmritkaságokat kedvelők talán emlékeznek a Gyűrűk Ura trilógiát megfilmesítő Peter Jackson korábbi kultikus amatőr filmjének, a Bad Taste (Ízlésficam) alapgondolata visszaköszön: Egy földönkívüli gyorsétterem-lánc területi képviselői a különlegesen finom emberhús begyűjtésére a földre érkeznek, öltönyös, emberi külsőt öltve, ám mielőtt a föld értelmes lakossága galaktikus Big Mac-ben végezhetné, ellenálló fiatalok egy csoportja felveszi velük a harcot. A Magyarországon kevéssé ismert amatőr sci-fi már húsz évvel ezelőtt is kiemelkedő, bűnös szórakozást kínált, Shelley műve pedig a kidolgozott háttértörténettel, az érdekesen megírt szereplőkkel jelentősen emeli a tétet. Ha a Félelem Ízét megfilmesítenék, biztos vagyok benne, hogy a Bad Taste-nél kultikusabb státuszba emelkedne a filmrajongók körében is.

Félelem íze feszesen megírt, izgalmakban bővelkedő fantasztikus történet abból a fajtából, ami után a világ sci-fi rajongóinak jelentős része mind a tíz ujját megnyalhatja. A regény megvalósítása körül bábáskodó Brooks Kiadó-t pedig külön dicséret illeti a könyv letisztult és igényes megvalósításáért.

Duncan Shelley hősei Miss Nina szellemi vezetésével a Félelem ízében felvették a harcot az idegen hatalommal, ám a Föld bolygót fenyegető veszély nem múlt el, sőt, a végső kipusztulás lehetősége minden eddiginél valószínűbbé vált. Izgatottan várom a Paktum trilógia további részeit, hiszen hamarosan kezdetét veszi a Vadászidény!