Azt kell mondjam kortárs, szórakoztató irodalom szempontjából a magyar olvasók lassan elkényelmesedhetnek, az utóbbi években megszokhattuk, hogy Tom Clancy, John Grisham és Robert Ludlum nyomdokai haladva kis hazánknak is van egy olyan krimiírója, aki a minőségi, nagy ívű politikai-bűnügyi történeteket szállítja megbízhatóan magas színvonalon. Réti László, a nagysikerű Kaméleon és a különleges Parfümőr írója az Ulpius –Ház kiadóval karöltve szinte félévente vadonatúj történettel jelentkezik.

Teljes meggyőződéssel állíthatom ebben az esetben, hogy a mennyiség nem megy a minőség rovására. Réti legújabb regénye ismét részletekbe menően gazdag történetet és érdekes karaktereket tartogat olvasói számára:

1972-ben a vietnami dzsungel poklában egy katonának óriási ötlete támad – ez lesz élete nagy üzlete. Ezzel az ötletével azonban két kontinensen is események láncolatát indítja el. A következő harminc évben a világ legkülönbözőbb pontjain úgy ölnek meg embereket, hogy senki sem érti, ki és milyen indokkal végzett velük. Mindeközben a brit védelmi minisztérium eltűnt vegyi fegyverek után kutat Skócia lankás dombjai között, és tűvé teszik az óceánt egy nukleáris hulladékot szállító hajó után. A nyolcvanas években egy borgőzös párizsi éjszakán olyasmi történik bulizó egyetemisták egy csoportjával, ami megváltoztatja az életüket. Miként függnek össze ezek az események? Vajon mi kapcsolja össze a finn régészt, az amerikai kémelhárítót, a brit tengerészt és a Magyarország köztársasági elnöki székére aspiráló politikust? A szálak Budapestre vezetnek…

Az ismét terjedelmes, ötszáz oldalas kiadványt design szempontjából górcső alá véve tökéletes, mind a papírlapok, mind a borító minősége, a grafikai elemek helyén vannak, összhangban az Ulpius-ház  kiadónál megjelent korábbi Réti-bestsellerekkel.

A kedvcsináló fülszöveget elolvasva eszembe jutott, hogy az író előző könyve, a Parfümőr esetében már kifejeztem azon örömömet, hogy végre egy történet, amely ízig-vérig Magyarországon, legfőképpen a fővárosban, Budapesten játszódik. Nos a történet végeztével elárulhatom: Az Elnök esetében is van ok a boldogságra, ha nem is teljes egészében, de a regény több szállal kötődik hazánkhoz, és a legfontosabb, mindent lezáró fejezetek ismét a magyar fővárosba kalauzolnak minket.

Egy titkokra és fordulatokra épülő regény esetében nehéz dolga van a kritikusnak. Annyit elárulhatok büntetlenül, hogy „Az Elnök”-ben megvan minden, ami ismét garantálja a politikai thrillerek, az akciódús üldözések, összeesküvések kedvelői számára a tartalmas szórakozást. Az ellenállhatatlanul vonzó régésznő Rita Karhunnen, a kegyeiért küzdő Ian Stark kapitány és Vernon Chase különleges ügynök közötti szerelmi háromszög csupán alapjául szolgálnak egy évtizedeken, kontinenseken és nemzeteken átívelő izgalmas történetnek.

A regény negatív szereplői a korábban megszokottaknál talán kicsit kevésbé kidolgozottak, de ezért az apró hiányosságért kárpótolnak minket a rejtélyek, a remek fordulatok és a hamisítatlan nemzetközi hangulat. Nem elírás! A könyv olvasása közben egyszer sem éreztem, azt, hogy most egy szegényes fantáziájú tipikusan magyar történethez van szerencsém, éppen ellenkezőleg, olyan érzés fogott el, mintha a bevezetőmben említett világszinten ismert és elismert sikerírók legújabb könyvének valamelyikét tartanám a kezemben. Réti László új könyvének van még egy érdekessége: hitelesnek tűnő módon bepillanthatunk a nemzetközi diplomácia és háttéralkuk világába, sőt, a szemfüles olvasók talán még a közelmúlt magyar aktuálpolitikai eseményeivel is felismerhetnek némi párhuzamot.

A könyv lezárását követően egy kedvcsináló részletet olvashatunk a Parfümőrből, de a legnagyobb meglepetés az utolsó lapon érhet minket: Réti László egyik legsikeresebb könyve, a Kaméleon mára igazi rajongótábort gyűjtő főszereplője, Cameron Larkin őrmester hamarosan visszatér a Hasonmás című történetben! Az Elnök ismét megerősítette Rétibe vetett olvasói bizalmamat, ezért biztos vagyok benne, hogy első folytatásos történetében sem fogunk csalódni. Már csak párat kell aludni…