Nagy felelősséggel jár a hatalom! Tudja ezt „Sári bíró” is, aki azért kapta ezt a megtisztelő címet, mert ambiciózus felesége, Sári hozza meg helyette a falu irányításával kapcsolatos döntéseket. Nem újdonság ez, hisz mindenki tudja, hogy egy sikeres férfi mögött mindig egy határozott, karizmatikus nő áll! Sajnos a jelenlegi bíró nem szeretne tovább élni ezzel a titulussal, ezért arra az elhatározásra jut, hogy az ellenjelölt, Pengő Kovács kezére játssza a bírói hatáskört. Nehéz feladatnak bizonyul elveszíteni egy választást úgy, hogy Sári asszonyság – minden szálak mozgatója – bármi áron férjének kívánja megszerezni a falu első emberének kijáró tekintélyt.

A politikai viszályok közepette a szerelem teszi igazán izgalmassá és szívderítővé a színdarabot. Sári bíró érzi, hogy nem győz felesége hívatlan segítőkészségével és a végén még újra bíróvá teszi, így segítséget kér fiától, Jóskától, akit szerelmi szálak fűznek Lizihez, Pengő Kovács lányához. Így szövetkeznek hárman, hogy az ellenjelöltet emeljék a falu vezetőjének kijáró magasságokba. Kitartó és szorgalmas munkával sikerül Sári bírónak elveszíteni a választást és így a végül a szerelmes pár békés egyetértésben egymáséi lehetnek. Így a bírói tisztség ismét családban marad és Sári asszonyság a háttérből tovább irányíthatja a történéseket. Vagy talán ezt az egészet ő tervezte így? Talán így akarta felkavarni az állóvizet és újabb izgalmakkal színesebbé tenni kicsit leülepedett házastársi mindennapjaikat?

Ezt a szellemes színművet Móricz Zsigmond 1910-ben írt, melyet 1943-ban Hegedűs Tibor rendezésével megfilmesítettek. A humor mellett rávilágít a történet az aktuális társadalmi problémákra a közéleti szereplők természetére és az aktuális politikai élet természetére. A történet XXI. századi olvasatát Mikó István, Jászai Mari-díjas rendező és színész hozza el közénk a Turay Ida Színház színészeivel karöltve.