A belváros szívében a körút egy régi társasházának első emeletén talált helyet a Tutanhamon Museion. Talán nagyon kevés olyan ember van, akit nem érdekel vagy nem köt le az ókori Egyiptom témaköre, melyet már általános iskolában tanítanak nekünk.

2012. szeptember 20-án megnyílt a Tutanhamon Museion, mely a belváros „közepén” az Oktogonnál, 80 m2-en várja az érdeklődőket.

A Tutanhamon Museion, leginkább a gyermekeket várja, akik fogékonyak az új és érdekes dolgokra. A hely jellemzésére talán az interaktív oktatás, drámapedagógiai létesítmény lenne a legjobb megfogalmazás, hiszen itt játékosan tanítják a gyerekeket (a felnőtteket pedig emlékeztetik a rég elfeledett tanításokra). Nagyon jó program lehet kisiskolások csoportos foglalkozására, hétvégi családi elfoglaltságra.

A program Pozsonyban már nagy sikert aratott, ezért gondolták úgy a szervezők, hogy fővárosunkban is érdemes lenne megnyitni egy ilyen létesítményt.

A fáraó titka címet kapta a program, melyet 2012. szeptember 20-án egy csoport gyermek avathatott fel. A megnyitó nagyon barátságos hangulatban telt, melyen Dr. Ashraf Mohsen Mohamed, az Egyiptomi Arab Köztársaság Magyarországi Nagykövete is részt vett.

Fontos és többször hangsúlyozták a megnyitó alkalmával, hogy ez nem egy kiállítás, nem kifejezett múzeum, ami várja a látogatókat, hanem egy élmény. Összesen 3 terem várja az érdeklődőket és 40 fő befogadására alkalmas (bontott csoportokban).

Az élményházba belépve először egy aprócska kis boltnak látszó helyet pillanthatunk meg, ahol különféle ajándéktárgyakat vásárolhatunk. A következő helyszín, egy kis előtér, itt foglalhatnak helyet a résztvevők. A két animátor, akik korhű ruhában vannak elmondják, hogy a következő 60 percben mire számíthatnak a gyerekek, majd be is vonják őket a játékba. Fejdíszeket, kalapokat és különböző kiegészítőket kapnak, majd szerepet és kisebb szöveget papírra „vésve”.

Ha mindenki tudja a szerepét és megkapta kellékeit, máris indulhat az idegenvezetés. Fontos megjegyezni, hogy a kellékek nem valódiak, de hitelesek, melyben a Szépművészeti Múzeum egyiptológusa segített a museionnak.

Az első terembe belépve félhomály, egy szarkofág, nyugtató zene és egy fáraó letakart alakja pillantható meg. Körülbelül 15 perces szertartás részesei lehetnek a gyerekek ebben a teremben. A terem elhagyása után újra az előtérben foglalnak helyet a gyerekek, ahol újabb beszélgetés, érdeklődést felkeltő mondatok hangzanak el. Majd megint kiosztásra kerülnek a kellékek és a szerepek. Innen a második terembe kapunk invitálást, mely a Kettős igazság csarnoka nevet kapta. Ebben a teremben mindenki szöveges szerepet kaphatott, így teljesen részesévé válhattak a történetnek, nem csak a legbátrabbak. Majd az előadás végén finomságokkal teli kosárka elégíti ki a gyermekek édesség utáni vágyát és újra a kis előtérben találhatjuk magunkat. Itt mindenki papírt és tollat vesz magához és a rövid tudáspróba után kiderül, hogy a megnyitóra érkezett összes lurkó kiválóan teljesített volna, ha dolgozatott kellett volna írnia az egy órában elhangzott dolgokról.