Írhatnék egy semmitmondó, közhelyes bevezetőt is, miszerint a közösségi média alapvető része a mindennapjainknak, de minek, ha úgyis mindig a lényeghez görgetünk. Csak akkor olvasd tovább, ha te is néhány ismerősödet csak a komédia kedvéért nem törölted még ki.

#Gymlover

Reggel kilenckor te még csak a kávédat kortyolgatod, és probálsz felébredni, míg ők már fényképeket töltenek fel az edzőteremből, kipipálva a hajnali edzést. Ha nem kapnák meg a kellő figyelmet és a Facebook-közösség elismerését, érdemes lenne még sportolni?

#Állatbarátok

A kutyák a legjobb társak. Adományozz a macskákért! Mondj nemet az állatkínzásra! Vigyázz, macskák a motorháztető alatt! Utálom az embereket, ezért a legjobb barátom a kutyám. Ismerős?

#Baba-mama

A család legnagyobb öröme: egy újszülött. Most 2 hetes, most 2 hetes és 1 napos, most 2 hetes és 2 napos. Az első hajszálától az első körömvágásig minden információt megtalálhatunk róla. Még azt is, hogy mikor mehetünk látogatóba, mit tegyünk és mit ne tegyünk ilyenkor. És el ne felejtsem a szülés előtti fotókat. Ez a fogjuk a hasunkat- fotó, mindenki látott már ilyet. Fogja az anyuka, fogja az apuka, anyós, após, sógor, még a kománé is. Mindennap legalább egy-két ilyen fotó, kilenc hónapon keresztül, s ha gyereket látok az utcán, megfutamodok. Régen családi albumba ragasztgattuk ezeket a képeket, s a család közeli tagjainak mutogattuk, mostmár az egész világ láthatja, még az is, aki nem feltétlen kíváncsi a gyerek minden sírására.

Utólag tisztázzunk egy dolgot: minden kisgyerek, újszülött aranyos, édes, cukorfalat. Nemcsak a tied, hanem mindenkié.

#Trollok

Ők a kedvenceim. Az internetes szlengben a trollok azok a személyek, akik tudatosan bizonyos érvekkel embereket provokálnak, harcolnak a közösségi médiában és fórumokon, gyakran érzéketlen és mélyen sértő dolgok kimondásával. Egy sokkal élvezetesebb meghatározás: Irritáló s*ggfejek, akik bosszantani próbálnak téged.

#Utazók

Ők a másik nagy kedvenc kategóriám. Mivel magam is szeretek utazni, elleshetek tőlük néhány ötletet a következő kiruccanásomhoz. Nyáron szívás őket követni, miközben félmaratonokat futok le a melóban, de télen megbosszúlom őket néhány nyálas fotóval valamelyik egzotikus nyaralásomról. Háhá.

#Selfie1, Selfie2, Selfie100

A magukat non-stop szelfizők. Ide tartozom én is. Van az a két perc, míg megjön a taxi, azalatt lehet nyomni minimum 10-et, kiválasztani a legjobbat, feltölteni,s tessék, dölhetnek a lájkok. Én körülbelül heti egyszer vágom arcon az ismerőseimet ilyen képekkel. De van ennek a megszállottabb fajtája: amelyik mindennap műveli, és a tíz képből nem egyet, hanem mind a tízet feltölti. Lentről, fentről, balról, jobbról, minden szögből megcsodálhatod. Ha közeli ismerősöd, jól teszed, ha minden képét belájkolod. Vagy egyszerűen nem követed többé. Mint én.

#Idézetfüggők

Olyan előszeretettel posztolják a Coelho-idézeteket meg miegymás okos dumákat, mintha ők maguk találták volna ki őket. Nekik csak annyit üzenek: hagyjátok a semmitmondó idézeteket, s tegyetek rendet az életetekben, mert az okosságok nem fogják megoldani a problémákat.

#Szerelmesek

Ha a kapcsolat nincs kiposztolva Facebook-ra, nem is létezik. Fröcsög a nyáltól a laptopom, amikor ezeket a képeket látom. A valóságban egymás családnevét se tudják, de a közösségi médiában tiszta Rómeó és Júlia folyik, boldog végkifejlettel. Nem hiába nevezik a párkapcsolatot a MAGÁNélet részének, nem?

#Naívak

Naívak, mert minden, az interneten keringő hűlyeséget elhisznek. Oszd meg ezt a képet, és megnyerheted Trump vagyonát, medencés házát, a legmenőbb autót, egzotikus vakációt, vagy akár a szőke herceget fehér szamáron, mert ló már nincs. Legtöbbjük szerintem átverés, ezek az emberek soha nem nyernek, de álmodozni attól még szabad. Higyjétek el, semmi nem fog csakúgy az öletekbe pottyani, hacsak nincs egy gazdag nagybácsi.

Végezetül, ugyanebbe a kategóriába sorolnám körüzenet-imádókat is. Küldd el ezt a cikket tíz barátodnak, hanem nem kapsz ajándékot karácsonyra, és hét évig szerencséd sem lesz a szerelemben.