2012 novemberében mutatják be a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége (FNFK) filmes alkotóközösség legújabb, saját gyártású dokumentumfilmjét, „A Szabadság Hősei”-t.

A film az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. Évfordulója alkalmából, egyaránt közismert, és a közönség számára eddig ismeretlen szereplőkön keresztül mutatja be a szabadságharc eseményeit. A szereplők saját emlékeiken keresztül állítanak emléket a nemzetünk függetlenségéért vívott harcoknak, törekvéseknek.

A produkció az FNFK 3. filmje, eddig olyan dokumentumfilmek kapcsolódnak a fiatal filmesekhez, mint a 83.éves Guinness –rekorder sakkmester, vitéz Sinka Brigitta életéről szóló a „Tábla Királynője-10.000 játszmával a csúcsig” vagy a Magyar Honvédség katonasportolóit bemutató „Váll-lapos Sportolók”. A korábbi filmek több televíziós, mozis bemutatást, és számos sikeres filmfesztivál szereplést tudhatnak maguk mögött, a „Tábla Királynője-10.000 játszmával a csúcsig” többek között elnyerte a VIII. Vas- Megyei Függetlenfilm Fesztiválon a „Legjobb Dokumentumfilm” díját.

A Szabadság Hősei című legújabb produkcióban a téma iránt fogékony nézők olyan szereplőkkel találkozhatnak, mint Dr. Boross Péter egykori Miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, Baranyi László színművész (a Família Kft. Szeretet Nagypapája), Dózsa László színművész, Érdemes Művész (80 Huszár című film főszereplője, Jean-Paul Belmondo magyar hangja), Dr. Kiss Tamás a MEFESZ alapító tagja, Dégi András a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) elnöke, dr. Bőzsöny Ferenc főbemondó, a Magyar Rádió Hangja (a Delta műsor és a Déli harangszó szeretett orgánuma), Szécsi István a Flórián téri híradástechnikai gyár egyik védelmezője, továbbá Bérczesi Mihályné Anikó néni, aki két hősi halált halt szabadságharcos bajtárs ÁVH által elrejtett holttestének megszállott kutatója.

A produkciónak még egy különleges 56-os vonatkozása is van, a film narrátora Sinkovits-Vitay András színművész, annak a legendás Sinkovits Imrének a fia, aki 1956. Október 23.-án a Petőfi szobornál több tízezer ember előtt elszavalta a Nemzeti Dalt.

Az FNFK alkotói Baranyi László színművésszel közösen álmodták meg a film ötletét, melynek megvalósulásához a POFOSZ jelentős segítséget nyújtott. Az alkotók elmondása szerint az 1956-os szabadságharcról nem lehet elégszer, eleget beszélni. Nemzetünk modern kori történelmének olyan jelentős eseménye ez, ami a mai napig érezteti hatását. Az alkotók célja fiatalos szemléletben, a modern kor követelményeinek megfelelő digitális technikával, eredeti filmzenével, méltó megközelítésben, hiteles szereplőkön keresztül mesélni 1956-ról.

Dózsa László színművész a forgatáson – Kasznár Gyula fotója

Előzetes