Magyar idő szerint 2023. március 13-án hétfő hajnalban kerültek kiosztásra az aranyszobrocskák a 95. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban (helyi idő szerint vasárnap 17 órától kezdődött a gála).

A legtöbb jelölést, 11-et a Minden, mindenhol, mindenkor tudhatja magáénak, ezt 9-9-cel a Sziget szellemei és a Nyugaton a helyzet változatlan követi. Az Elvis 8, a Fabelman család 7, míg a Tár és a Top Gun: Maverick 6-6 jelölést kapott. A Fekete Párduc 2. 5-öt, az Avatar 2. 4-et, míg 4 film kapott 3 jelölést: A bálna, A szomorúság háromszöge, Babylon, Batman, míg kettőt-kettőt kapott a Living, ill. a Women Talking.

A Journality.hu idén is leadta tippjeit a 19 legfontosabb kategória győztesére.

Három film kapott legalább 2 Oscar-díjat, a gála abszolút nyertese a Minden, mindenhol, mindenkor lett, a dobogó pedig így néz ki:

  1. Minden, mindenhol, mindenkor – 7 Oscar-díj (Legjobb film, legjobb rendező, legjobb női főszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb vágás)
  2. Nyugaton a helyzet változatlan – 4 Oscar-díj (Legjobb idegen nyelvű film, legjobb operatőr, legjobb filmzene, legjobb díszlet)
  3. A bálna – 2 Oscar-díj (Legjobb férfi főszereplő, legjobb smink/haj)

11 jelölés, 7 díj:

Minden, mindenhol, mindenkor – Everything, Everywhere All at Once (2022)

Egy csipetnyi Mátrix, kung fu, anya-lánya kapcsolat, szeretet, azaz totál katyvasz ez a film, van itt minden, kérem szépen!

1. Minden. Evelyn (Michelle Yeon) életét a káosz uralja. Férje, Waymond (Ke Huy Quan) válni akar tőle, lánya, Joy (Stephanie Hsu) leszbikus, amit még neki is emésztenie kell, nemhogy apjának, Gong Gongnak (James Hong), akinek ráadásul épp születésnapi partit szervez. És akkor ott van még a mosodájuk éves adóbevallása, annyi számlával, amibe kis híján belefullad Evelyn…

2. Mindenhol. Mi a megoldás? Hát ugrálás a multiverzumok között! A mindenre képes Evelynnek le kell győznie Jobu Tupakit, hogy rendet tegyen darabjaira hulló életében. Persze egy gyakorlott kung fu harcosnak ez nem jelenthet gondot. A világugrásokhoz minden esetben valami rendkívül szokatlant kell csinálni, aminek csak az abnormális képzelet szabhat határt…

3. Mindenkor. Hozzuk rendbe emberi kapcsolatainkat, mert ez a boldogsághoz vezető út! Ne feledjük: minden apró döntésünk új univerzumot nyit! És még egy fontos dolog: mindig időben készítsük el az adóbevallásunkat, nehogy úgy járjunk, mint Evelyn, hogy végül univerzumokat kelljen átugrálnunk!

 

9 jelölés:

A sziget szellemei – The Banshees of Inisherin (2022)

Valahol, egy Isten háta mögötti ír szigeten Pádriac (Colin Farrell) és Colm (Brendan Gleeson) jó cimborák voltak, ám egyik napról a másikra már nem azok. Colm nem nyit Pádriacnak ajtót, csak ül és bagózik. Ezután már a helyi kocsmába is külön-külön járnak Guinnesst inni. De miért? Összekaptak? Nem. Pedig úgy tűnik. Akkor mi történt? Semmi. Csak Colm már nem kedveli többé. Untatja az üres locsogása. Többre vágyik, így hegedűdarabokat komponál. Pádriac képtelen beletörődni ebbe, így állandóan zaklatja, mire az meglehetősen drasztikus megoldást választ…

Inisherin (Inisheer) igazi ingerszegény környezet, lehetetlen emberekkel, végtelen nihillel és közönnyel.  Egyedül a könyveket olvasó Siobhán (Kerry Condon), Pádriac húga tud kitörni, aki könyvtári állást kap a szárazföldön. De a többiek? Dominic (Barry Keoghan) totál buggyant, apja, a rendőr Peadar (Gary Lydon) egy agresszív tuskó, az öregasszony, Mrs. McCormick (Sheila Flitton) meg több mint vészjósló. Siobhánon kívül itt mindenki dinnye, lapos és céltalan, csak szellemként kísért nyomorúságos életében.

 

9 jelölés, 4 díj:

Nyugaton a helyzet változatlan – Im Westen nichts Neues/ All Quiet on the Western Front (2022)

Három éve Sam Mandes 1917-es címet viselő angol-amerikai drámája is gyakorlatilag ugyanezt az időszakát dolgozta fel az I. vh-nak (1917-18-at, a háború végét/befejezését), mint Erich Maria Remarque német író Nyugaton a helyzet változatlan 1929-ben megjelent remekművéből készült azonos című darabja. A Nyugaton a helyzet változatlannak ez már a 3. filmes feldolgozása az 1930-ast és az 1979-est követően.

Fiatalok voltak, barátok. Négy fiú, akik a felnőttkor küszöbén csöppennek bele az értelmetlen öldöklésbe. Paul Bäumer (Felix Kammerer) ráadásul nem élvezi szülei támogatását, így a hozzájáruló-nyilatkozat meghamisításával soroztatja be magát. Kezdetben lelkesednek, hazafiaskodnak, de fel se fogják, hogy mibe keveredtek. Amikor meg igen, akkor már régen késő…

A Nyugaton a helyzet változatlan egy német-amerikai koprodukció, amit Csehországban forgattak. Gyönyörű színekkel és képekkel dolgozik a film, mely német oldalról mutatja be javarészt a lövészárkokban történteket és a háború húsbavágó borzalmait. Zeneileg is erős a film, az a pár visszatérő taktus mindig csak fokozza a drámát.

 

8 jelölés:

Elvis (2022)

Baz Luhrmann keze munkáját dicséri a Rómeo + Júlia (1996), a Moulin Rouge! (2001), az Ausztrália (2008) és a Nagy Gatsby (2013) is. Most a Király életéről készített egy közel 160 perces mozit, ami gyerekkorától haláláig követi nyomon Elvis életét, de nem olyan formabontó módon, ahogy azt sok esetben megszoktuk tőle. A főszerepben Austin Butlert találjuk, aki maga énekli az Elvis-dalok nagy részét és aki alakításáért már elnyerte a Golden Globe legjobb drámai főszerepért járó díját.

Nagy hangsúlyt kap végtelenül kapzsi menedzsere a szélhámos (?) Tom Parker ezredes (?) (Tom Hanks) is a filmben, aki nélkül nem lett volna Elvis Presley. Ő teremtette, de ő is ölte volna meg? Vagy a szeretet végzett vele, ami körülvette? Mert megőrültek érte az emberek. Zselézett haj, csajos smink, rózsaszín ruha. De ezek csak a külsőségek, mert, amikor színpadra lépett, akkor igazi szupersztárrá változott. Énekével és csípőriszálásával valósággal megbabonázza a közönséget. A csajok sikítanak, nedvesednek a bugyik, totál megőrülnek érte, szétszednék.

Véget nem érő turnék, filmszerepek, féktelen pörgés, rajongás, nőfalás, pirulák. Elvis elhagyta az épületet… 42 évesen szívroham viszi el Elvist, aki attól félt, hogy nem alkotott maradandót. Ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna! Hatása megkérdőjelezhetetlen a fekete és fehér zene/tánc egyesítésében, ami befolyással bírt a szegregáció eltüntetésében is. Ha túl veszélyes a beszéd, akkor énekelj! Elvis megtette, akinek mindene a zene volt. Mert dal nélkül nincs semmi sem. Elvis a legtöbb lemezt eladó szólózenész a mai napig…

 

6 jelölés, 1 díj:

Top Gun: Maverick (2022)

26 évet kellett várnunk Tony Scott 1996-os repülős klasszikusának folytatására. Pete „Maverick” Mitchell (Tom Cruise) a pilóták körében csak Top Gunnak nevezett elit akadémia legjobb pilótájaként „diplomázott” Tom „Iceman” Kazansky (Val Kilmer) mellett. Most a „Dark Star” lopakodó tesztpilótája, ám a programot felfüggesztik, mert a pilóta nélküli drónoké a jövő…

Mitchellt Kazansky ajánlására új feladattal bízzák meg. Kevesebb, mint 3 hét leforgása alatt készítsen fel 12 pilótát egy öngyilkosnak tűnő küldetésre, aminek célja egy földalatti urándúsító üzem kiiktatása, mindezt őrült manőverek kivitelezésével. Mission Impossible? Erre pont ő lenne a legjobb ember, kár, hogy a tervek nem vesz részt a majdani akcióban. A helyzetet ráadásul tovább bonyolítja, hogy a tanulók között van volt társa, a közös repülőbalesetükben életét vesztő Nick „Goose” Bradshaw fia, Bradley (Miles Teller) is.

Mitchell minden követ megmozgatott, hogy eltántorítsa a pályától a fiút, de be kell látnia, hogy nem állhat a tehetség útjába. Nincs más választása, végleg le kell zárnia a múltat és el kell engednie Goose-t…

 

4 jelölés, 1 díj:

Avatar 2: A víz útja – The Way of Water (2022)

Ahogy azt várni lehetett, újabb kolonizálók érkeznek a Pandorára, így Jake Sullynak (Sam Worthington) újra fel kell vennie velük a harcot. Ám a törzs biztonságát hosszú távon csak úgy biztosíthatja, ha Neytirivel (Zoë Saldana) és gyermekeikkel (2 fiúk, 2 lányuk van) együtt elhagyják az otthonukat, és az erdőből a távoli zátonyra, a metkayinai vízi törzs lakóhelyére költöznek.

Kísértetiesen hasonló történetvezetés, csak most a dzsungelből kiszabadulva ezúttal a Pandora bolygó vízi világát mutatja be nekünk James Cameron. Az unobtanium ásvány helyett ezúttal a tulkunokból (bálnák) kinyerhető aranyfolyadékért megy a harc, ami az öregedés elleni ellenszer. (Azaz ez a nyersanyagkitermelés helyett a bálnavadászat ellen szólal fel.) Kiváló ötlet volt Quaritch ezredes (Stephen Lang) visszaplántálása is a történetbe, azaz Jake újra megküzdhet régi/új ellenfelével.

A digitálisan megalkotott látványvilág továbbra is pazar, habár már nem szól akkorát, mint a 13 évvel ezelőtti, de azért helyenként így is eláll a lélegzetünk a vizuális orgazmustól. A film végi döntő ütközet is az első rész fináléjára hajaz, csak itt most nem repülő monstrummal, hanem úszó erőddel nyomul a gaz ellen. A végső harc helyenként talán már kicsit túl van tolva, ami nagyban hozzájárul a több mint 3 órás játékidőhöz.

 

3 jelölés:

Babylon (2022)

Valaminek a része akar lenni Manny (Diego Calva), a mindenes olasz lóti-futi. Valami maradandónak. A filmnek. Az egyik alkoholgőzzel és drogmámorral átitatott ordenáré/obszcén/fülledt kastélybulin megismerkedik Nellie-vel (Margot Robbie), aki filmsztár szeretne lenni. Olyan, mint Jack Conrad (Brad Pitt), aki pia ide vagy oda, bármikor eljátssza a szerepét, ha forog a kamera. Az idejük viszont hamarosan lejár, amikor a hangosfilmek leváltják a némákat. Küzdenek, de mindhiába, már új csillagok ragyognak az égen.

A Babylonban, Damien Chazelle, a Whiplash (2014) és a Kaliforniai Álom (2016) rendezőjének új filmjében Hollywood némafilmtől a hangosfilmig tartó időszakába kapunk bepillantást. Filmforgatások, sztárok, rivaldafény, ragyogás és csillagunk leáldozása. Mindez pazar zenei aláfestéssel, illetve elképesztő díszletekkel és körítéssel tálalva. A film zenei aláfestése kísértetiesen hasonló a Kaliforniai Áloméhoz, amiért szintén Justin Hurwitz felelt, és Oscart is ért neki. A díszletek és a jelmezek szempontjából a kastélyos megabuli a csúcs, azaz ebben a két kategóriában is jó eséllyel indul a szoborcsatában a film.

Elinor (Jean Smart) újságírónő szerint alantas művészet a film. Jack szerint viszont szórakozást, kikapcsolódást jelent, hogy a pórnép elfelejtse elcseszett, szaros kis életét. A film lehetőséget ad számukra, hogy beleéljék magunkat, és elfelejtsék napi gondjainkat. Így válik az amerikai filmgyártás dicséretévé a Babylon. Aminek a legvége Hollywood filmmérföldköveinek felvillantásával, és a dübörgő zenei aláfestéssel igencsak csöpögősre, és feleslegesen túl direktre sikerült, mert az üzenet ezek nélkül is simán átjött.

 

3 jelölés:

A szomorúság háromszöge – Triangle of Sadness (2022)

Ha tetszett a 2021-es Ne nézz fel!, akkor ezt is szeretni fogod! Avagy egy újabb kőkemény társadalomkritikát kapunk az arcunkba, mely elsősorban az anyagiasságot veszi céltáblául. Yaya (Charlbi Dean) és Carl (Harris Dickinson) modellek, előbbi ráadásul e mellett még menő influencer is, azaz jobban keres a barátjánál, most akkor ki fizesse a vacsi számláját?

A Thomas Smith kapitány (Woody Harrelson) vezette luxusjacht kőgazdagoknak kínál életre szóló felejthetetlen élményeket, főleg, ha az időjárási előrejelzésre fittyet hányva, a legrosszabb időben, a háborgó tengeren tartják meg a kapitányi vacsorát, válogatott ételkülönlegességekkel, többnyire tengeri herkentyűket szervírozva… Ezután tartsunk egy éjszakába nyúló marxista-kapitalista vitaestet, majd a nap fénypontjaként jöhet egy nem várt kalóztámadás!

A szerencsés túlélők mindjárt egy lakatlannak tűnő szigeten találják magunkat, ahol aztán gyorsan átrendeződnek a hatalmi viszonyok, mivel a víz és az étel mindennél többet ér. Így lehet a luxushajón szolgáló toalettmenedzserből, Abigailből (Dolly de Leon) vezető, aki módfelett élvezi, ha visszaélhet hatalmával…

A Szomorúság háromszöge tökéletes kortükör/szatíra, amelynek segítségével sajnos újfent konstatálhatjuk azt, amit már jó ideje sejtettünk, hogy az emberiség (megint) elveszett. A film címe a plasztikai sebészek által használt kifejezésre utal, amely a szemöldök között megjelenő gondterhes ráncot írja le és amely 15 perc alatt helyrehozható botoxszal. (Wikipédia)

 

1 jelölés, 1 díj:

Pinokkió – Pinocchio (2022)

Az Oscar-díjas Guillermo del Toro (Faun labirintusa 2006, A víz érintése 2017) animációs filmje stop-motion technikával készült több mint 1000 napon keresztül, 40-nél is több animátor áldozatos munkájával.

Geppetto mester amikor megalkotta Pinokkiót, akkor már túl van fia, Carlo elvesztésén. A Fatündér kelti életre a fenyőből faragott fiút, hogy az boldoggá tegye az összetört szívű öregembert. Sebestyén Tücsök próbálja terelgeti a – kezdetben – mindenre rácsodálkozó Pinokkiót, akire olyan veszélyek leselkednek a II. világháború sújtotta Olaszországban, mint Mussolini fasizmusa vagy a vándorcirkusz Róka grófja, aki csak a fejőstehenet látja benne.

Élő bábként főattrakció lesz, majd katonát faragnak belőle, de egy szörnyű kutyahal gyomrában is fogságba esik. Pinokkió kalandjai során Guillermo del Toro fantáziadús túlvilágában is többször tiszteletét teszi, ahol csontváznyulak kártyáznak, a Khimaira-szörny pedig minduntalan visszaküldi őt Geppettóhoz a kék futóhomok segítségével. Azonban ez nem mehet így az idő végezetéig, azaz hamarosan élete legnehezebb döntését kell meghoznia…

 

1 jelölés

Blonde – Szöszi (2022)

A kis Norma Jeane (Lily Fisher) gyerekkora borzalmas trauma volt számára. Anyja (Julianne Nicholson) kizárólag őt hibáztatja, amiért a férje elhagyta őket. A beszámíthatatlan nőtől elveszik a kislányt, ám a szomszédok is lemondanak róla, így árvaházba kerül.

Hollywood viszont felfedezi magának Marilyn Monroe-t (Ana de Armas), akire filmszerepek egész sora és hihetetlen rivaldafény vár. Ünnepelt sztár, szexikon lesz, akiért megőrülnek az emberek. Cass-szel (Xavuier Samuel) és Eddyvel (Evan Williams) édeshármasba bonyolódik, több férjet is elfogyaszt, köztük Joe DiMaggio (Bobby Cannavale) volt baseballjátékost, Arthur Miller drámaírót (Adrien Brody), de még az USA elnöke, John F. Kennedy (Caspar Phillipson) is igényt tart szolgálatára…

Többször is teherbe esik, de első gyermekét elveteti, míg a másodikat elveszíti. Képtelen feldolgozni ezeket a tragédiákat, rögeszméjévé válik az apjával való találkozás, de a rajongást sem tudja kezelni, így gyógyszer/alkoholfüggő lesz, ami 36 éves korában a halálához vezet. Súlyos skizofréniában (Norma/Marilyn) szenvedett, de segítséget senkitől sem kapott, csak kihasználták/túlhajtották/átverték. Így pedig egész életében talán egyszer sem lehetett igazán boldog…

Ana De Armas nagyszerű alakítása mellett (amiért Oscar-jelölést kapott), a film technikai fogásai érdemelnek elismerést, úgymint a színes/fekete-fehér képek váltogatása, vagy az egyes 360-as kamerával forgatott jelenetek.

 

Legjobb film

Nyugaton a helyzet változatlan

Elvis

Avatar: A víz útja

Minden, mindenhol, mindenkor

A Fabelman család

Tár

A sziget szellemei

Top Gun: Maverick

A szomorúság háromszöge

Women Talking

 

Legjobb rendező

Martin McDonagh (A sziget szellemei)

Daniel Kwan és Daniel Scheinert (Minden, mindenhol, mindenkor)

Steven Spielberg (A Fabelman család)

Todd Field (Tár)

Ruben Östlund (A szomorúság háromszöge)

 

Legjobb férfi főszereplő

Austin Butler (Elvis)

Brendan Fraser (A bálna)

Colin Farrell (A sziget szellemei)

Bill Nighy (Living)

Paul Mescal (Volt egyszer egy nyár)

 

Legjobb női főszereplő

Cate Blanchett (Tár)

Ana de Armas (Szöszi)

Andrea Riseborough (To Leslie)

Michelle Williams (A Fabelman család)

Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor)

 

Legjobb férfi mellékszereplő

Brendan Gleeson (A sziget szellemei)

Brian Tyree Henry (A kiút)

Judd Hirsh (A Fabelman család)

Barry Keoghan (A sziget szellemei)

Key Hu Quan (Minden, mindenhol, mindenkor)

 

Legjobb női mellékszereplő

Angela Bassett (Fekete Párduc 2.)

Hong Chau (A bálna)

Kerry Cordon (A sziget szellemei)

Jamie Lee Curtis (Minden, mindenhol, mindenkor)

Stephanie Hsu (Minden, mindenhol, mindenkor)

 

Legjobb eredeti forgatókönyv

Martin McDonagh (A sziget szellemei)

Daniel Kwan és Daniel Scheinert (Minden, mindenhol, mindenkor)

Steven Spielberg és Tony Kushner (A Fabelman család)

Todd Field (Tár)

Ruben Östlund (A szomorúság háromszöge)

 

Legjobb adaptált forgatókönyv

Edward Berger, Lesley Paterson és Ian Stokell (Nyugaton a helyzet változatlan)

Rian Johnson (Tőrbe ejtve: Az üveghagyma)

Kazuo Ishiguro (Living)

Ehren Kruger, Eric Warren Singer és Christopher McQuarrie (Top Gun: Maverick)

Sarah Polley (Women Talking)

 

Legjobb animációs film

Guillermo del Toro: Pinokkió

Marcel the Shell With Shoes On

Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság

A tengeri fenevad

Pirula panda

 

Legjobb nemzetközi film

Nyugaton a helyzet változatlan (Németország)

Argentína, 1985 (Argentína)

Közel (Belgium)

EO (Lengyelország)

A csendes lány (Írország)

 

Legjobb operatőri munka

James Friend (Nyugaton a helyzet változatlan)

Darius Khondji (Bardo, egy maroknyi igazság hamis krónikája)

Mandy Walker (Elvis)

Roger Deakins (A fény birodalma)

Florian Hoffmeister (Tár)

 

Legjobb vágás

Mikkel E.G. Nielsen (A sziget szellemei)

Matt Villa és Jonathan Redmond (Elvis)

Paul Rogers (Minden, mindenhol, mindenkor)

Monika Willi (Tár)

Eddie Hamilton (Top Gun: Maverick)

 

Legjobb hang

Nyugaton a helyzet változatlan

Avatar: A víz útja

Batman

Elvis

Top Gun: Maverick

 

Legjobb eredeti filmzene

Volker Bertelmann (Nyugaton a helyzet változatlan)

Justin Hurwitz (Babylon)

Carter Burwell (A sziget szellemei)

Son Lux (Minden, mindenhol, mindenkor)

John Williams (A Fabelman család)

 

Legjobb eredeti betétdal

Diane Warren: Applause (Tell It Like a Woman)

Lady Gaga: Hold My Hand (Top Gun: Maverick)

Rihanna: Lift Me Up (Fekete Párduc 2.)

M.M. Keeravaani, Chandrabose: Naatu Naatu (RRR)

Ryan Lott, David Byrne, Mitski: This is a Life (Minden, mindenhol, mindenkor)

 

Legjobb jelmez

Babylon

Fekete Párduc 2.

Elvis

Minden, mindenhol, mindenkor

Mrs. Harris Párizsba megy

 

Legjobb díszlet

Nyugaton a helyzet változatlan

Avatar: A víz útja

Babylon

Elvis

A Fabelman család

 

Legjobb smink és haj

Nyugaton a helyzet változatlan

Batman

Fekete Párduc 2.

Elvis

A bálna

 

Legjobb vizuális effektus

Nyugaton a helyzet változatlan

Avatar: A víz útja

Batman

Fekete Párduc 2.

Top Gun: Maverick

 

9/19