A feleségem története Füst Milán (1888-1967) azonos című, 1946-ban megjelent regényéből készült magyar-német-olasz koprodukció francia közreműködéssel, Enyedi Ildikó rendezésében. A film főhőse Störr Jakab (Gijs Naber) hajóskapitány, aki hajószakácsának tanácsára (Miszerint az majd jót tesz a gyomrának!) megházasodik. De még hogyan! Találomra elveszi az első nőt, aki belép a franciaországi kávézóba, ahol épp barátjával, Kodorral (Sergio Rubini) fogyaszt. Lizzy (Léa Seydoux) lesz a szerencsés, akivel egy hét múlva házasságot is köt…

A házasságuk olyan viharos lesz, mint a tenger, és pontosan úgy is hullámzik, avagy egyszer fent, egyszer lent. Störr hónapokra távol van, míg Lizzy élénk társadalmi életet él, és folyton körülötte legyeskedik egy író, Dedin (Louis Garrel). Ez bőven elég okot ad férjének a féltékenységre, persze őt sem kell félteni… Szóval mindketten megérik a pénzüket, így egy igazi se veled, se nélküled kapcsolat szemtanúi lehetünk megannyi incselkedéssel/féltékenykedéssel/veszekedéssel. Lizzy inkább elfogadná a kialakult helyzetet, ám ő képtelen erre, ami folyamatos konfliktust jelent kettejük között.

Kibontakozhat-e igazi szerelem az ismerkedési fázis kihagyásával? Létezik olyan, hogy szerelem első látásra? Működhet távkapcsolatban a dolog? Úgy biztosan nem, ha a folyton-folyvást bizalmatlanság/féltékenység/félreértés mérgezi azt. Vajon kibírja ezeket az erőpróbákat a kapcsolatuk?

Érdekességek

 • Lassú víz partot mos, avagy lassan kerekedik ki A feleségem története.
 • Nyitott kapcsolat a 20. század első felében. Störr becsületes/jó. Legyen rossz! Csalja meg! Ezt akarja Lizzy, aki szemlátomást kedvére játszadozik vele.
 • Home office a 20. század első felében. Störr otthon vállal hivatali munkát, mikor anyagilag megszorulnak.
 • Nászéjszaka matrózpókerrel…
 • A nagy kérdés: Miért marad fenn a vízen egy hajó?
 • A vén tengeri medve (Störr) és a szárazföldi patkány (Dedin).
 • A tanulság: Könnyen élj! Ne küzdj ellene!

Störr Jakab kapitány bolyongásai hét leckében

 1. A gyakorlatias problémamegoldásról
 2. A társasági élet labirintusáról
 3. A kontroll elvesztéséről
 4. Az érzékiség hatalmáról
 5. A valóság kergetéséről
 6. Az elengedésről
 7. 7 év múlva

A feleségem története – The Story of My Wife (2021)

R.: Enyedi Ildikó

Sz.: Gijs Naber, Léa Seydoux, Louis Garrel, Sergio Rubini

169 p.

Előzetes