Stephen Myers (Ryan Gosling) a demokrata jelölt Mike Morris kormányzó (George Clooney) legnagyobb támogatója. A kampány egyik fő felelőse 100%-ig biztos abban, hogy a megfelelő embert támogatja. Tudja, hogy helyesen cselekszik. Vagy mégsem?

Az egyik aranyszabály tudniillik az, hogy politikában nincs barátság. Erre hamarosan rá kell jönnie Stephennek is. A fiatalember kisvártatva egy olyan titok birtokába jut, ami a lehető legrosszabb fényben tünteti fel a barátját. Stephen jól tudja, hogy a kampány egyik gyakornoklányával való intim kapcsolata nem éppen helyénvaló, hát még a másik oldalhoz való csapódás.

Tom Duffy (Paul Giamatti) a másik jelölt kampányfőnöke őt tartja Morris népszerűségének fő letéteményesének, ezért aljas módon megkörnyékezi a férfit. És ha nem lenne elég, hogy emiatt teljes joggal gerjed féktelen haragra a párt kampányfőnöke, Paul Zara (Philip Seymour Hoffman), akinek a lojalitás mindennél fontosabb, akkor még egy szenzáció-hajhász újságírónő Ida Horowicz (Marisa Tomei) is teljesen rászáll szegény (?) Stephenre.

Közben persze a kampány folytatódik, melyben a demokraták egyelőre nyerésre állnak, de ők is jól tudják, hogy a választások megnyerésének kulcsa Thompson szenátor (Jeffrey Wright) és jelöltjeinek megszerzése. Ohio megnyerése ugyanis borítékolhatóan egyenlő az elnöki szék elnyerésével. Ezért pedig jónéhány ember (mindenki?) mindenre képes.

Morris például – aki tökéletesen beleillik a politikusok prototípusába – minden jóval kecsegtet, ígérget és gyökeres változásokat vázol fel politikájában. A választók számára úgy tűnik ő az ideális elnök. Kezdetben legalábbis. A felszín alatt viszont pont ugyanolyan mint a többi. A hatalom megkaparintásának érdekében őt is körülveszi az ármánykodás, a hazudozás, a csalás, a zsarolás, és az árulás.

A hatalom árnyékában megtekintésével egy 101 perces kis sétát tehetünk a politika könyörtelen világába. Ott ahol nagyon nehéz megkülönböztetni egymástól a jót és a rosszat, a helyeset és a helytelent. Ahol nem bízhatunk senkiben sem. Ahol a hatalom mindent visz. Én amellett vagyok, hogy igenis kellenek az ilyen típusú filmek, mert jó ha nem választási ciklusonként, hanem évente felnyitják a szemünket. Egyet azonban senki ne felejtsen el: ők is közülünk kerülnek ki, olyanok mint mi, ráadásul mi választjuk meg őket. Itt egyértelműen Paul Zara a legszerethetőbb figura mind közül. De vajon van-e ilyen politikus igazából?

 

Értékelés:

8/10

 

A hatalom árnyékában – The Ides of March (2011)

R.: George Clooney

Fsz.: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Evan Rachel Wood, Marisa Tomei, Paul Giamatti, Max Mnghella, Jeffrey Wright

101 p.

 

Oscar-díj jelölés:

Legjobb adaptált forgatókönyv

 

Pozitívumok/negatívumok:

+ A színészek
Politikai tanóra
– Egy nagy csavar, de az is hamar felszínre kerül.

Előzetes