Az immáron négyrészesre duzzasztott sorozatból talán egyedül csak az első részre (A Fekete Gyöngy átka, 2003.) mondhatjuk azt, hogy a maga nevében mérföldkő volt annak idején, mind a látvány, ötlet, történetvezetés, és a színészi gárda szereplésének tekintetében. A folytatás (Holtak kincse, 2006.) túlzottan poénkodósra és így erőltetettre lett véve, míg a harmadik darab (A világ végén, 2007.) pedig minden szempontból nagy bukás volt. Ezzel valószínűleg a mostani alkotógárda is tisztában volt, mert a most bemutatott epizóddal az első rész hagyományaihoz próbáltak visszatérni több-kevesebb sikerrel.

Egy londoni akasztással kezdődik a történet, a vádlott pedig ki más lehetne, mint Jack Sparrow (kapitány) (Johnny Depp)! Persze, hogy megmenekül a csetlő-botló kalóz, aki a brit király támogatását élvező Barbossa (Geoffrey Rush) expedícióra induló hajója helyett a rettegett Feketeszakáll (Ian McShane) bárkájára, az Anna Királynő Bosszújára vált jegyet, persze nem önszántából. Az ok mi más lehetne, mint egy nő a múltból, Angelica (Penélope Cruz), akihez gyengéd szálak fűzik Jacket, vagy mégsem? A két legénység célja ugyanaz, mint a spanyol armadáé, ami nem más, mint az Örök fiatalság forrásának megtalálása!

A Karib-tenger kalózainak negyedik része jobb, mint a harmadik, de nem jobb, mint az első, azaz véleményem szerint valahol a második rész szintjén helyezkedik el. Dramaturgiailag az első részhez hasonlatos (akasztás – menekülés – elhajózás – hősködés – csodatétel – lakatlan sziget), ami jó, valami mégis hiányzik, mert a sztori olykor vontatottá válik, valamikor meg szétfolyik. Kevés az akció, ami pedig van, az sajnos – úgy ahogy van – kimerül a nagyjelenetben, a szirénekkel vívott öldöklő harcban. Hol vannak a látványos kardozások (a Jack vs Angelica csörtét leszámítva) és uram bocsá’ a nagy hajócsaták? A szellemesség terén is igen szűkmarkú volt Rob Marshall rendező, ami szintén fekete pont egy Karib-tenger kalózai film esetében.

És végül, de nem utolsó sorban valaki mondja meg nekem, hogy hová tűnt Keira Knightley? (A harmadik rész végén emlékeim szerint történt valami, de az valahogy már a múlt homályába veszett…) A kisasszonyt tudniillik nagyon csipáztam, és ezzel gyaníthatóan nem vagyok egyedül, ugyebár?

 

Értékelés:

7/10

 

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken – Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

Fsz.: Johnny Depp, Penélope Cruz, Geoffrey Rush, Ian McShane

R.: Rob Marshall

137 p.

Előzetes