John Le Carré író a kémtörténetek igazi nagymestere. Több könyvét is vászonra vitték már. Legutóbb a Suszter, szabó, baka, kémet (2011.), míg korábban az Elszánt diplomatát (2005.) és a Panamai szabót (2001.) láthattuk a moziban. Leghíresebb könyve talán a Kém, aki bejött a hidegről, amelyből 1965-ben készítettek filmet Richard Burton főszereplésével. Ez egy a hidegháború idején Berlinben játszódó kémtörténet, nagy átverésekkel, megtévesztésekkel, árulásokkal és fordulatokkal.

Az üldözött nem a hidegháború idején, hanem a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrortámadást követően játszódik.  9/11 mérföldkő a terrorizmus újkori történetében. A hírszerzés gondatlansága idézte elő a katasztrófát, ami majdnem 3000 ember életébe került. Ez még egyszer nem történhet meg. Hamburgban vagyunk, ugyanott, ahonnan anno a gépeltérítéseket megszervezték.

Az egyik helyi terroristaellenes csoport egy félig orosz, félig csecsen menekültre figyel fel. Issa Karpov (Grigoriy Dobrygin) hamarosan menedékre lel egy helyi iszlám családnál. Günther Bechmann (Philip Seymour Hoffman) dörzsölt vén róka a kémszakmában, akinek ujjában van minden fortély. A kivárásra játszik, amíg nem tudja, hogy mik a rejtélyes jövevény céljai, addig csak és kizárólag a megfigyelésre összpontosít.

Kisvártatva egy menedékjoggal foglalkozó ügyvédnő, Annabel Richter (Rachel McAdams), illetve Tommy Brue (Willem Dafoe) személyében egy bankár is a képbe kerül. Günther Issa-nál sokkalta veszélyesebbnek tartja a jótékonykodó Abdullahot (Homayoun Ershadi), aki feltételezése szerint egy fedőcégen keresztül közvetlenül támogatja a szélsőséges iszlám terroristákat. A német és amerikai titkosszolgálat a lehetséges merénylet miatt azonban azonnal elfogná Issa-t. Günther viszont kézzelfogható bizonyítékot akar szerezni Abdullah leleplezéséhez, és tervéhez Issa-t kívánja felhasználni.

Philip Seymour Hoffman az év elején tragikus hirtelenséggel elhunyt kiváló színész utolsó filmje az Üldözött. (A novemberben mozikba kerülő Éhezők viadalának befejező részében a Kiválasztottban ugyan még feltűnik, de ezt korábban forgatták, mint a szóban forgó filmet.) A cselekmény lassan bontakozik ki, így semmiképp se számítsunk James Bondos izgalmakra és akciókra. Az Üldözött egy olyan kémfilm, amiben a két óra leforgása alatt egyetlen fegyvert sem sütnek el, a nézőt mégis lebilincseli az izgalmas végkifejletig. A film nincs túlbonyolítva, nem érthetetlen, így fordulatot sem tartogat annyit, szóval mindenki számára könnyen fogyasztható, ráadásul már csak Philip Seymour Hoffman kiváló alakítása miatt is érdemes megnézni.

 

Értékelés:

8/10

 

Az üldözött – A Most Wanted Man (2013.)

R.: Anton Corbijn

Fsz.: Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Grigoriy Dobrygin, Robin Wright,
Willem Dafoe, Homayoun Ershadi, Daniel Brühl, Nina Hoss, Kostja Ullmann.

121 p.

 

Philip Seymour Hoffman filmográfia (nem teljes!)

  • Hibátlanok (1999.)
  • Capote (2005.) – Oscar-díj
  • Mission Impossible 3 (2006.)
  • Charlie Wilson háborúja (2007.)
  • Kétely (2008.)
  • Pénzcsináló (2011.)
  • A hatalom árnyékában (2011.)
  • The Master (2013.)
  • Az éhezők viadala: Futótűz (2013.)
  • Az éhezők viadala: A kiválasztott (2014., 2015.)

Előzetes