Hogyan lesz két barátból/bajtársból esküdt ellenség? És miért/kiért kell halálig tartó párviadalt vívniuk?

Az Utolsó párbaj a XIV. század végén, azaz a Százéves háború (1337-1453) kellős közepén, Frankhonban játszódik igaz történet alapján. A történéseket Ridley Scott – formabontó módon – a három főszereplőjének – Jean de Carrouges (Matt Damon), Jacques Le Gris (Adam Driver), ill. Marguerite de Carrouges (Jodie Comer) – szemszögéből meséli el.

Hogyan látják háromféleképpen ugyanazt az eseménysorozatot? Kinek van igaza? A tét ugyanakkor hatalmas. Az egyik férfi élete, illetve Marguerite-é forog kockán. Mert bizony, ha a nő férje, Jean marad alul, akkor rá is halál vár… Szerelem, játék, erőszak, félreértés, avagy férfi-nő viszony a sötét középkorban. Rendkívül tanulságos, egyben elgondolkodtató, ami – sajnos – ma is éppúgy aktuális, mint többszáz évvel ezelőtt.

Ridley Scott újabb történelmi klasszikussal rukkolt elő a Gladiátor (2000), a Mennyei királyság (2005), ill. a Robin Hood (2010) után, bár Az utolsó párbaj egy teljesen más megközelítést kapott az előbb említettek miatt. Zseniális húzás továbbá a „3 az 1-ben film” a mestertől. A látvány elsőosztályú az épülő Notre Dame-mal, a díszletekkel, a jelmezekkel. A filmben ugyan csak rövid csatajelenetekre futja, de nem ez itt elsősorban a lényeg, ám természetesen a mindent eldöntő párbaj a legvégén bőven kárpótolja az akciójelenetre szomjazó nézőt. Ben Affleck és Matt Damon amilyen jóban vannak az életben, a filmben pont annyira utálják egymást… Zseniális eme meglepő/megdöbbentő húzás, csakúgy, mint a féktelen tivornyákat/orgiákat tartó Pierre d’ Alencon grófot játszó Ben hidrogénszőke haja!

 

The Last Duel – Az utolsó párbaj (2021)

R.: Ridley Scott

Fsz.: Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck

152 p.

 

Előzetes