„Soha nem láttam ennél félelmetesebb filmet” – írta A Babadook-ról Twitteren William Friedkin, Az ördögűző (The Exorcist, 1973) legendás rendezője.

A Babadook egy 2014-es ausztrál-kanadai film, melyet nehéz egyetlen műfajba sorolni. Horror? Pszichothriller? Dráma? Érdekes kérdés, ahogy az is, miért csak most tűzik műsorukra a hazai mozik?

Már hét éve annak, hogy Amelia (Essie Davis) egy autóbalesetben elveszítette a férjét, ám még mindig nem sikerült feldolgoznia a szörnyű veszteséget. Ráadásul pont akkor történt a tragédia, amikor a férfi korházba vitte várandós feleségét… Amelia egyedül marad kisfiával, Samuellel (Noah Wiseman), aki borzasztóan nehezen kezelhető, ráadásul még agresszív is. Az egyik este a Babadook című (mese)könyvből olvas fel neki, ami csak tovább ront a helyzeten, mert a fiú rettegni kezd a szörnytől. Amelia gyorsan megszabadulna a könyvtől, ám ekkor már késő, ő is Babadook rémületében tölti az éjszakáit…

A Badabook nem az a klasszikus ijesztgetős horror, a lényeg a felszín alatt rejlik, így nálam inkább a pszichothrillerek sorába tartozik, bár a film jó néhány horror kelléket is felvonultat. A film legnagyobb erénye kétségtelenül a színészi alakításokban rejlik, mind Essie Davis, mind Noah Wiseman ragyogó teljesítményt nyújt a lelkükben vívott félelmetes küzdelmük során. Bizony régen hallhattunk olyan kétségbeesett sikolyokat, melyekre a két főszereplő a Badabookban képes…

A részben Kickstarter közösségi finanszírozásból készült Babadook a kultikus Sundance Filmfesztivál versenyszekciójában debütált 2014-ben, majd körbeutazta a világot és az összes jelentős horror/fantasy filmfesztiválon lenyűgözte a közönséget és a kritikusokat újszerű látásmódjával és azzal, ahogy visszatért a műfaj gyökereihez. 61 jelölésből nem kevesebb, mint 55-öt váltott díjra és nemzetközi premierje után számos kritikus az év horrorfilmjének kiáltotta ki. A Rotten Tomatoes kritika-gyűjtő portálon jelenleg 98%-on áll az értékelése (200 fölötti kritika alapján), ami kifejezetten ritka ennél a műfajnál. A kritikák a forgatókönyv és az erős színészi játék mellett –  a Amelia-t alakító Essie Davis játékát sokan Jack Nicholson Ragyogás-beli zseniális alakításához hasonlították, és a 7 éves Noah Wiseman  is döbbenetesen erős Samuel szerepében  – kiemelik a film vizualitását, a fények és árnyékok kreatív játékából adódó fesztültségkeltés mesteri kihasználását. Különleges hazai vonatkozása a filmnek, hogy magyar származású amerikai illusztrátor, Alexander Juhasz készítette a filmben kulcsszerepet játszó „Mr. Babadook” képeskönyvet, amely később a filmrajongók kérésére limitált kiadásban meg is jelent.

Hazánkba ugyan némi késéssel érkezik a film, de ez mit sem von le abból a tényből, hogy egy olyan komplex, érett és intelligens alkotás, amilyenre már nagyon nagy szüksége volt a horror műfajának. A Babadook-ot február 1-től vetítik a hazai mozik, eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Pólus Moziban, a csepeli Kultik Moziban és az Art+ Cinemában lesz műsoron, emellett országszerte a megyeszékhelyek többségén bemutatják. A vetítési helyszínek részletes listája a https://www.facebook.com/PannoniaEntertainment címen olvasható.

 

Babadook (2014)

R.: Jennifer Kent

Sz.: Essie Davis, Noah Wiseman

93 p.

Előzetes