„Lázadjatok, és lázadjatok, újra, mindaddig, amíg a bárányok farkasokká nem lesznek!”

A klasszikus Robin Hood sztori előzménye a film, így bevallom először én sem értettem, hogy ebből hogyan sül ki a megszokott történet.

Oroszlánszívű Richárd a XII. század végén uralkodott Angliában, ám tízéves uralkodásából mindössze fél évet (!) töltött otthon. Állandóan külföldön hadakozott, részt vett a III. keresztes hadjáratban is, azaz a bátorság és lovagiasság mintaképe volt. Testvére János (Kevin Durand), akire a Földnélküli gúnynevet aggatták rá, a király francia földön, 1199-ben a Limousin-ban fekvő chalus-i vár ostrománál, való eleste miatt kerül trónra. János bátyjával ellentétben annyira kapzsi és hatalomra éhes volt, hogy lepaktált a franciákkal. Keményen megadóztatja a népet, a szegénység pedig nőttön nő az országában. A népnek hamarosan szüksége van valakire, aki az érdekeit képviseli, és aki védelmezi, oltalmazza…

Robin Longstride (Russel Crowe) a király seregében szolgál Franciaországban, amikor kihasználja a kínálkozó alkalmat, és társaival lovagi inkognitóban Angliába hajózik a koronával. Longstride Notthinghambe igyekszik, hogy egy elesett lovag kardját a haldokló utolsó kívánságát teljesítve annak apjának adja. A kitűnő íjász beváltja ígéretét, hovatovább az idős férfi fiává fogadja.

Mariant (Cate Blanchett) mint derült égből villámcsapás éri férje halálhíre, így kezdetben cseppet sem örül az idegen férfi jelenlétének, idővel azonban megenyhül. Szüksége is lesz Longstride segítségére, mert az áruló Sir Godfrey (Mark Strong) vezetésével francia sereg (!) kezdi dúlni a országot, akik faluról falura járva mindent felégetnek maguk mögött. És ez még csak a kezdet. Ha ugyanis nem sikerül időben egyesíteni a széthúzó angol sereget, úgy még több francia száll partra és az már az egész ország elvesztésével fenyeget…

A Robin Hoodról elmondható, hogy ugyan nem egy Gladiátor szintű és jelentőségű alkotás, ennélfogva nem is érdemes komolyabb hasonlítgatásba kezdeni, de tisztességes iparosmunka, amin látszik Ridley Scott keze nyoma. A film végső csatája nekem abszolút a Gladiátor juttatta eszembe. Ahogy Russel Crowe végiglovagol az íjászok oszlopa előtt, az egy az egyben a Gladiátor film eleji barbárok elleni erdei ütközetéből lett kölcsönözve. Én magam ezért is várom érdeklődve a folytatást!

 

Értékelés:

8/10

 

Robin Hood (2010)

R.: Ridley Scott.

Fsz.: Russell Crowe, Cate Blanchett, Mark Strong, Matthew MacFadyen, Kevin Durand, Danny Huston, William Hurt, Scott Grimes.

148 p.

 

Pozitívumok/negatívumok:

+ Robin Hood picit másképp, avagy minden, amit az előzményről tudni kell
+ a 3 csata
+ szép helyszínek
– nem mérföldkő, a Gladiátorral szemben alulmaradt

Előzetes