Gyerekkori barátok ők hárman, Jake, Brian és Anna. Nem szokványos barátság, mivel egyikük lány volt. Semmi se választotta el őket egymástól egészen nyolcéves korukig, amikor is Anna családja elköltözött New Yorkból. Barátságuk kiállta az idő próbáját? Igen, Jake és Brian felnőtt korukban is elválaszthatatlanok maradtak. Empatikus, mély érzésű kamaszok voltak, filantróp fiatalemberré váltak és hasonló pályát választottak. Mindketten a hit elkötelezettei lettek, az egyik katolikus papként a hívekért, a másik rabbiként csak a gyülekezetéért élt. A film vallásos jeleneteinek készítéséhez szakértőket vontak be. A történet mégis elsősorban a fiatalok párkapcsolati problémáját feszegeti, mint a hit kérdéseit. Ezek a fiatalemberek inkább fiatal, mint érett felnőttek, akiknek életébe még nem köszöntött be a szerelem.

Eltelt 15 év. A kamaszlány időközben igen csinos, szexi nővé érett és váratlanul megjelent New Yorkban. Úgy tűnt, a barátságukat szétdúlja a kialakuló szerelmi háromszög, még tönkre is teheti a testiség. Szeretőt könnyű találni, igaz barátot jóval nehezebb. Megmarad a barátságuk? Mi diadalmaskodik? A hit vagy a szerelem? Ez egy hosszú történet.

Mulatságosan kezdődik a film, ahogy meghökken a kocsmáros a reverenda láttán. A lerészegedett pap kiönti neki a lelkét. Egyre részegebb, mert lenyúlták a csaját, ráadásul pont a rabbi barátja. Még ilyet! Egy pap és egy rabbi? És elkezdi mesélni, mi is történt.
A forgatókönyvíró, Stuart Blumberg a film ötletét egy a papokról és rabbikról szóló viccgyűjteményből merítette. Edward Norton, akit Amerika egyik legtehetségesebb fiatal színészeként tartanak számon játszotta az egyik főszerepet, Brian lelkészt, a papot. Méltó partnere volt Ben Stiller Jake rabbi szerepében. Ezt a két fiatalembert a fiatalság energiái feszíti. Tehetségesek, lendületük nem ismer akadályt. Rendkívül népszerűek új hangvételükkel. Mindenki ismeri, tisztelet és csodálat övezi őket. Edward Norton és Ben Stiller nagyszerűen játszotta e két barát barátságának próbatételeit.

Norton szerette volna kipróbálni magát romantikus vígjátékban is. Végül remekelt benne. Stiller férfiként sármos, hitének tanítójaként megnyerő. Lehengerlően karakteres egyéniséget formált a fiatal rabbiból. Milyen volt Jenna Elfman Annája? A kis fruskából energikus, munkamániás, férfiasan határozott üzletasszony lett. Meglehetősen taszító a nagyképűsége, ahogy előadja az állandóan a mobilján lógó, nagymenő főnökasszonyt. Dicséretére legyen mondva a színésznő szépsége sem feledtette azt az ellenszenvet, amit szerep szerinti önhittségével kiváltott. Önteltsége határtalan. Ő az Istennél is jobban hajt. Ha felkérik, csütörtökre kész a világ. Pasik? Nincs ideje járni senkivel. Hiteles volt ez az arca, de hihető volt barátként, szerelmes nőként is. Jenna Elfman játéka jól tükrözte, hogy megjárta a poklot és a mennyországot is.

Megjegyzés a szinkronhangokról

Ben Stiller László Zsolt hangján szólalt meg, Edward Nortonnak Kaszás Gergő adta a hangját. Jó volt hallgatni őket. Jenna Elfman színvonalasabb szinkronhangot érdemelt volna. Kiss Eszter időnként amatőr volt, de nem vette el a kedvet a film végignézésétől. Edward Norton filmrendezőként debütált. Színészként sok kiváló rendezővel dolgozott, mindegyiket a mesterének tekintette és ebben a filmben képes volt rendezőként, szereplőként és producerként is megállni a helyét. Ő szemelte ki Ben Stillert a rabbi és Jenna Elfmant Anna szerepére. Kiváló választás volt.

A film sikere hármójuk játékán múlott. Norton a helyszín megválasztásával maivá tette a történetet. A produkciót New Yorkban forgatták; a jelenetek többsége a manhattani Upper West Side-on játszódik. A barátok közti párbeszédeket bensőségessé tette. Ezt az intimitást jól ellensúlyozta a hitélet népes jeleneteivel. Senki se tudja, hogy milyen lapra tegye fel az életét. Ha papnak mész vagy feleségül veszel egy nőt, ugyanolyan kihívás. – bölcselkedett Brian szemináriumvezetője. Egyszer mindenki rájön arra, hogy az igazi kihívás az ember számára az, hogy megtalálja az utat önmagához. Melyik út az övék? Megmarad a barátságuk? A film végére minden kiderül.

 

Ég Velünk! – Keeping the Faith (2000)

Rendező: Edward Norton

Szereplők: Ben Stiller, Edward Norton, Milos Forman, Jenna Elfman, Anne Bancroft, Stuart Blumberg, Eli Wallach

128 perc

Előzetes