Hamarosan bemutatják a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége (FNFK) legújabb produkcióját, a „Váll-lapos sportolók” című dokumentumfilmet. A tavaly alakult filmes csapat előző filmje, a 84 éves, azóta világrekorderré vált sakkmester, vitéz Sinka Brigitta életét feldolgozó „A Tábla Királynője- 10.000 játszmával a csúcsig” volt. A hamarosan bemutatásra kerülő új mű a Magyar Honvédség és a sport mindenkori szoros kapcsolatát dolgozza fel.

Közismert, hogy a honvédség állományából számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok került ki az elmúlt évtizedek során. A „száguldó őrnagy” Puskás Ferenc, a tábornok-olimpikon Kárpáti Rudolf vagy „Ramszesz” Varga János neve mindenki számára vélhetően ismerősen cseng. Az ő nyomdokaikban járó katonasportolókat ismerhetjük meg a filmből.

A bemutatásra kerülő dokumentumfilm alkotói mindannyian ellentételezés nélkül, a Haza és a Nemzet egyenruhás szolgálata, valamint a sport iránti csodálatukból és elkötelezettségükből vállalták önként a film elkészítését.

A szereplőgárda a témához foghatóan illusztris: Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Wing Tsun Kung-Fu 4. fokozatú mestere, Dr. Szarka Gábor ezredes, Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter úr kabinetfőnöke, a Budapesti Honvéd Sportegyesület Kosárlabda-szakosztály társadalmi elnöke, Márton Zsolt őrnagy, labdarugó játékvezető-asszisztens, a Kinizsi Honvéd sportegyesület elnöke, az országos keret tagja, Dr. Zöllei Zoltán ny. alezredes, közelharc-kézitusa szakértő, 7. danos mester, szakág elnök, Kassai Viktor nemzetközi labdarúgó játékvezető, Kővágó Zoltán százados a 2004-es athéni olimpiai ezüstérmes diszkoszvetője, a 2012-es londoni olimpia szereplője, Martinek János nyugállományú őrnagy, olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó valamint Borkai Zsolt olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, MOB elnök, országgyűlési képviselő, Győr megyei jogú város polgármestere. Sinkovits-Vitay András színművész, az alkotók előző filmjéhez hasonlóan ismét elvállalta a narrátori szerepet.

A nézők megtudhatják a filmből többek között azt is, hogy hogyan lesz egy katonából élsportoló, hogyan alakul meg egy új harcművészeti szakág, és mi kell ahhoz, hogy egy tragédia után a sportoló talpra álljon. A szereplők mind őszintén mesélnek életükről, pályafutásukról, céljaikról.

A “Váll-lapos Sportolók” az alkotók elmondása szerint fontos film, hiszen szeretnék megismertetni szélesebb közönséggel, hogy milyen sokoldalúak is az egyenruhások, mert ebből egy átlag állampolgár nem sokat tapasztal. Ők nem csupán egy tányérsapka, egy váll-lap, hanem érző szívű Hazájukért mindenkor tenni kész emberek. Mindemellett kiváló sportolók, költők, művészek, oktatók….Jelen dokumentumfilm sport szemszögből vizsgálja katonáinkat, de az FNFK tagjai kérdésünkre elmondták: Örülnének, ha a produkciónak lehetne folytatása, és a többi fegyveres szerv tagjairól is forgathatnának további filmeket.

Előzetes