Jó kis zenével indít a film. Ritmikus, nem túl dallamos, mégis jó hallgatni. Fiatalok. A serdülőkor pubertás fázisán már túl vannak. Kérdések sora feszül bennük: Kivé legyek? Mivé váljak? Merre tartsak az életben? Ki(k)hez tartozom? Kivel vállaljak barátságot, társkapcsolatot? Nehéz szakasz a gyermekségből a fiatal felnőtti létbe lépni és ott megfelelni. Sean műtőssegéd. Csinos fiatalember a kórházi egyenruhájában, bár szerinte ezt a munkát majomnak öltözve is el lehet látni. Vincent polcfeltöltő egy szupermarketben. Hát nem a legizgalmasabb munka! Lenny egy telefonos tudakozó munkatársa. Hús-vér ember automata telefonszolgáltató. Jody elektronikus alkatrészeket szerel. Még Lennynél is fásultabb! Oly fancsali képpel végzi a munkáját! Mind a négyen éjszakai műszakban dolgoznak. A munka előtt egy kávéházban találkoznak. Ismerősök, barátok? Ez is, az is. Monoton munka két blokkolás között; aztán rájössz, hogy egy kis csavar vagy a gépezetben, aki 40-50 órát dolgozik 40-50 éven keresztül és miért? Riasztó perspektíva.

Hogy zajlik az életük? Sean egy jóindulatú, határozatlan fiatalember, aki nem tud mit kezdeni magánéleti problémájával. Barátnőjével eltérő ritmusban élnek és dolgoznak. Az éjszakai munkája miatt hiába ugyanaz az otthonuk, mégsem találkoznak, különösen az összeveszésük óta. Vincent egy profi flörtölőgép aki a puszta nézésével hódítja meg a lányokat. Magabiztosságával mindig új csajt visz az ágyba. Játékszabálya szerint háromszor megdugja aztán lekoptatja őket. Csábításai kabalája, Errol Flynn kedvenc órája. Már nem jár, de éjszakánként a valóságban sem telik az idő. Lenny teljes ellentéte Vincentnek. A kapcsolati félelmek megtestesítője. Hol van ő a sziklaszilárd magabiztosságtól? Számára a nők bevehetetlen várak. Nem jön össze neki semmi, senki. Nem tudja, hogy mikor, hogyan közelítsen egy nőhöz. Vincent-től próbálja ellesni a titkokat. Ha Vincent fűz egy csajt, az mindig tanulságos. Nem igazán tud kitörni az intimitásszükségletéből. A film végére jut csak el a próbálkozásig. Igen fásult. Az életöröm szikrája sincs benne. Jody egy frusztrált nőstény a három kan között. Ilyenek ők négyen. Hétköznapi figurák. Semmi különös nincs bennük. Nem különösebben tehetségesek. Nap mint nap megküzdenek az éjszakai munka fáradságával. Elvégzik a munkájukat és szinte egyetlen szórakozásuk a kávéházi találkozó, beszélgetés. Fogalmuk sincs, mit akarnak elérni az életükben. Megoldást keresnek a problémáikra. Lenny a pornóreakciójával küzd. Hogy mi is az? Vincent-nek elárulja, így a néző is megtudhatja. Sean a lakás hétköznapi tárgyait vizsgálgatja árgus szemekkel. Kész elmebaj! Mit akarhat ezekből kideríteni? A kórházi szöszinek mesél erről. A mesélésből kaland lesz, no meg lelkiismeretfurdalás. Madeline, Sean barátnője forró csokiba fojtja a bánatát, közben Vincent neki, pont neki kurizál. Románc lesz belőle. A kaland okozta bonyodalom szövi tovább a történetet. Hogy alakul a fiatal pár sorsa? Miért van mindkettőnek lelkiismeretfurdalása? Csak a film végén tudjuk meg. Kettőjük magánéleti problémáját a kis társaság saját gondjaként kezeli. Sikerül-e a szerelmesek konfliktusát megoldani?

A szereplők Luke de Woolfson (Sean), James Lance (Vincent) Kate Ashfield (Jody) és Enzo Cilenti (Lenny) valamint Heike Makatsch (Madeline Zozzocolovich) mindvégig olyan természetesek voltak, hogy egy percig sem a színészt láttam bennük. A rendező Saul Metzstein jó ritmust adott a filmnek. Sikeres volt az aláfestő zene választása. Hangulata erősítette a mononton munka egyhangúságát. A történéseket úgy fűzte egybe, hogy nem vált unalmassá filmje a fiatalok útkereséséről.

Sean, Vincent, Lenny, Jody és Madeline fiatal felnőttek, inkább fiatalok mint felnőttek. Vajon képesek a \”ki vagyok én?\” megválaszolására (identitásmeghatározás) után a \”Kik vagyunk mi?\” (együtt) kérdésével is megküzdeni? Nem az számít, mit várunk az élettől, hanem az, hogy mit vár el tőlünk az élet és ebben felleljük-e saját feladatainkat, örömeinket, tevékenységünk értelmét. Aki megnézi a filmet, elgondolkozhat, ő hol is tart ebben?

 

Éjjel-nappal fiatalok – Late Night Shopping (2001)

Rendező: Saul Metzstein

Szereplők: Luke de Woolfson, James Lance, Kate Ashfield, Enzo Cilenti, Heike Makatsch

Előzetes